Skip to main content

Marc Walder, şeful Ringier, întâlnire cu jurnaliştii la plecarea lui Mihnea Vasiliu. „Vă garantăm libertatea de exprimare”

 
Foto: Libertatea
Foto: Libertatea

„Vă garantăm libertatea de exprimare”. Acesta a fost mesajul reprezentanţilor Ringier veniţi de la compania-mamă, de la Zurich, pentru redacţiile Ringier România. 

Publicitate

Întâlnirea a avut loc în această dimineaţă, în prezenţa Marc Walder, CEO Ringier, şi Ladina Heimgartner, şefa media din toate ţările unde elveţienii deţin presă, moment relatat şi de Cătălin Tolontan, director editorial Ringier, pe site-ul Libertatea.  

Compania de presă elveţiană a dorit să se despartă în mijlocul redacţiilor de Mihnea Vasiliu, cel căruia i-au mulţumit că a condus aici compania de presă vreme de aproape 13 ani şi că „a obţinut rezultate excepţionale, o supraperformanţă”, notează Libertatea. 

Noul director general pe România a fost anunţat Dan Puică, cel care a condus până platforma Imobiliare.ro, manager cu experienţă pe zona financiară.

Ce au discutat reprezentanţii Ringier cu jurnaliştii: 

  • Marc Walder, CEO Ringier, a spus că el şi colegii săi sunt conştienţi că întâlnirea are loc într-un moment în care „există zvonuri că am vrea să plecăm din România sau să vindem Libertatea”. El a mai menţionat că plecarea lui Mihnea Vasiliu nu are legătură cu „tragedia petrecută în cazul Iuliei Marin” sau cu o eventuală subperformanţă ca manager. El a spus că Vasiliu „a obţinut rezultate excepţionale, o supraperformanţă”. ”
     
  • „Ringier este singurul trust vestic care mai are afaceri de presă în ţara noastră, după ce, pe rând, companiile din Germania, Franţa, SUA, Marea Britanie sau Finlanda au plecat. Zvonurile privind o eventuală vânzare a Libertăţii, „către un grup mai prietenos cu anumite partide”, conform unui politician care a dorit confidenţialitatea, s-au înteţit odată cu apropierea campaniei electorale din 2024.”
     
  • „CEO-ul trustului a amintit că Ringier e aici din 1993. Şi a dat exemplul unor recente investigaţii realizate de ziariştii din România, care au cercetat liberi fapte legate de multinaţionale, unele dintre firme fiind clienţi de publicitate ai propriului trust. Presa trebuie să-şi facă treaba, a fost ideea lui Walder.”
  • „Reportera Diana Meseşan de la Libertatea a explicat cum s-a simţit redacţia când a început un audit după moartea colegei noastre Iulia Marin. Ziarista l-a întrebat pe CEO-ul companiei ce a stat la baza investigaţiei. Walder a răspuns că fundamentală a fost dorinţa de a arăta tuturor conduita companiei faţă de Iulia Marin, conduită pe care trustul o cunoştea şi o apreciase. „Acum avem raportul, acum cazul este încheiat şi e o ruşine felul în care o anumită media v-a tratat şi ceea ce s-a spus despre companie, despre Iulia, despre redacţie”, a răspuns Walder.”

 „Ca şef al publicaţiilor Ringier din România, Mihnea Vasiliu a muncit enorm, fără nicio preocupare pentru PR-ul personal şi cu un profund simţ al decenţei. 

A supervizat, iar acesta este eufemismul secolului, pentru că oamenii „apucaţi” sunt obsedaţi de detalii, aşadar, a supervizat strategia care a ajutat la aparitia unui loc potrivit de muncă pentru o nouă generaţie de jurnalişti. Ca în orice meserie, niciodată nu ştii cine dă şi cine primeşte. Am învăţat enorm de la cei tineri.

Noi, „decreţeii”, cei care avem, cum se zice, conserve mai vechi în cămară decât vârsta unor tineri colegi, am avut bucuria de a vedea că ziarişti din segmentul 20-30 de ani s-au dezvoltat într-un mediu profesionist”, scrie Tolontan. 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus