Skip to main content

A murit Rona Hartner! A avut roluri în filme precum „Asfalt Tango” şi „Gadjo Dillo” şi era şi o prezenţă în emisiunile TV

 
Rona Hartner (9 martie 1973 - 23 noiembrie 2023) / foto: arhiva personală
Rona Hartner (9 martie 1973 - 23 noiembrie 2023) / foto: arhiva personală

A murit Rona Hartner. Anunţul a fost făcut de sora actriţei, Rinda, pe facebook. Aceasta anunţase încă de aseară că starea artistei se agravase foarte mult în ultimele zile. Rona a încetat din viaţă joi, 23 noiembrie, în jurul prânzului, la vârsta de 50 de ani, după ce a luptat curajoasă de mai multe ori cu probleme grave de sănătate.

Publicitate

Deşi se mutase de mulţi ani în Franţa, Rona Hartner era prezentă frecvent şi la show-urile TV din România.

A participat de trei ori la competiţia muzicală cu participanţi vedete de la Antena 1, „Te cunosc de undeva!”. În sezonul 3 (difuzat în 2013) şi în sezonul 6 (difuzat în 2014) a concurat singură şi s-a clasat pe locul 4. Şi anul trecut a participat la aceeaşi competiţie, de data aceasta alături de Johny Romano.

VIDEO. Rona Hartner a participat anul trecut la „Te cunosc de undeva!”, alături de artistul Johny Romano

Despre Rona Hartner

  • Rona Hartner s-a născut la 9 martie 1973, la Bucureşti.
  • A urmat cursurile Şcolii Germane „Herman Oberth” din Capitală (1979-1991).
  • A urmat şi cursurile Şcolii de Muzică „Titu Maiurescu" din Bucureşti (1991-1992)
  • În 1992 a început să studieze Actoria la Academia de Teatru şi Film din Bucuresti.
  • Unul dintre cele mai importante roluri pentru cinematografia internaţională a fost filmul „Gadjo Dilo” („Străinul nebun”, n.r.), care s-a filmat în România şi a fost realizat de regizorul francez Tony Gatlif. A interpretat şi mare parte dintre melodiile de pe coloana sonoră a producţiei. Pentru acest rol a primit mai multe premii (precum cel de la Festivalul Locarno - Premiul special şi cel de la Brussels Film Festival - BRFF).
  • A fost un artist complex, care a şi dansat, a şi cântat, inclusiv la mai multe instrumente - chitară, saxofon şi pian. A avut roluri în mai multe filme internaţionale, datorită şi talentului pentru învăţarea limbilor străine. Vorbea 7 limbi: română, germană, engleză, franceză, spaniolă, italiană şi rromani.
  • A jucat un rol important şi în filmul „Asfalt Tango” (1996), regizat de Nae Caranfil, unde i-a avut colegi pe actorii Mircea Diaconu, Valentin Teodosiu şi Florin Călinescu.
  • A început să locuiască şi în Franţa încă din primii ani ai carierei de actriţă. A jucat şi în thriller-ul „Nekro”, regizat de Nicolas Masson, dar a păstrat legătura şi cu lumea artistică din România.
  • A jucat ţi în filmul „Dublu extaz” (1998), regizat de Iulian Mihu, în „Sexy Harem Ada-Kaleh” (2001), regizat de Mircea Mureşan, iar acestea sunt doar câteva dintre producţiile din CV-ul său artistic.
  • A fost căsătorită cu actorul şi dansatorul argentinian Rocco Sedano. Rodul acestei iubiri: Rita Sumalya (azi în vârstă de 15 ani). Cei doi au divorţat în anul 2008.
  • Rona Hartner şi o bogată muzicală. A debutat ca interpretă în anul 1999, când a lansat primul album, „Seule ŕ Paris”. Acântat şi cu taraf (Serioja Orchestra), în mare parte melodii ţigăneşti reinterpretate. Îi plăcea, de asemenea, să cânte melodiile Mariei Tănase
  • La Paris a jucat şi în spectacole de teatru.

GALERIE FOTO. Rona HArtner (9 martie 1973 - 23 noiembrie 2023)

Autor: Anca Bejan anca.bejanpaginademedia.ro
viewscnt

sus