Skip to main content

25 de ani de TVmania. Ruxandra Dincă: „Nu prea reuşeam să terminăm... Stăteam nopţile pe la redacţie” (INTERVIU)

 
Ruxandra Dincă este redactor-şef al revistelor TVmania şi TV Satelit / foto: arhiva personală
Ruxandra Dincă este redactor-şef al revistelor TVmania şi TV Satelit / foto: arhiva personală

INTERVIU. „Nu prea reuşeam să terminăm un număr de TVmania într-o săptămână, nouă ne lua două săptămâni. Ori la un săptămânal, asta nu e ok. După nişte şedinţe de criză, ne-am adaptat, Acum mă amuz, dar atunci eram terminată, stăteam nopţile pe la redacţie”, a povestit Ruxandra Dincă, redactor-şef al revistelor TVmania şi TV Satelit, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Paginademedia.

Publicitate

Publicaţia TVmania a împlinit 25 de ani de la lansare pe 12 octombrie.

Iniţial TVmania se numea Telemania, însă titlul a fost schimbat înainte de lansare:

„Dar eram un titlu nou, iar şefii de la Ringier au decis să mai aibă răbdare, iar pe termen lung s-a dovedit că au luat decizia corectă. Dar atunci revista a pierdut oameni, pagini...”

Paginademedia.ro a stat de vorbă cu redactorul-şef Ruxandra Dincă, despre cum au fost aceşti ani pentru revistă şi care au fost cele mai dificile momente. De asemenea, Ruxandra Dincă ne-a dat mai multe detalii şi despre Premiile TVmania, care se organizează anual.

Cât despre prima ediţie a Premiilor TVmania, Ruxandra Dincă a mărturisit că în 2001 era prima dată când se organiza o astfel de gală la noi:

„Era prima oară când se făcea o gală de genul ăsta la noi, iar noi, cei din echipă, încă nu aveam experienţă în organizarea ei. Nu ştiam dacă vor veni invitaţii – ţin minte că era 19.00 fix şi încă nu venise nimeni.

(...) 15 minute mai târziu, uşa s-a deschis şi au început vă vină oamenii din televiziuni în valuri”, îşi aminteşte Ruxandra Dincă.

Jurnalista Ruxandra Dincă lucrează la TVmania încă de la înfiinţarea revistei din 1998, iar din 2007 este redactor-şef al TVmania şi TV Satelit.

Din interviul cu Ruxandra Dincă:

  • „(...) atunci, la început, nu prea exista conceptul de PR, iar la vedete sunai acasă, pe numărul de fix, de cele mai multe ori.”
  • „Dificilă a fost de făcut coperta specială dedicată dezastrului de la Colectiv, din toamna lui 2015... am făcut multe, multe variante de copertă, ca să fim siguri că avem tonul potrivit.”
  • „Poţi avea un super interviu, dacă poza nu corespunde ca dimensiuni pentru copertă, ghinion (şi am păţit-o).”

 

Paginademedia.ro: Publicaţia TVmania a împlinit de curând 25 de ani de la lansare. Cum au fost aceşti ani?

Ruxandra Dincă: Frumoşi, unii mai grei, alţii mai uşori. I-am trăit pe toţi, pentru că sunt angajată la TVmania de pe vremea când eram încă studentă, din vara lui 1998, cu trei luni înainte de lansarea oficială a revistei, din 12 octombrie 1998.

Toată vara aceea am lucrat în orb, a durat ceva până să devenim o echipă. Nu prea reuşeam să terminăm un număr de TVmania într-o săptămână, nouă ne lua două săptămâni. Ori la un săptămânal, asta nu e ok.

După nişte şedinţe de criză, ne-am adaptat. Acum mă amuz, dar atunci eram terminată, stăteam nopţile pe la redacţie.

Uitându-mă în urmă, îmi dau seama că s-au schimbat multe în presă, de atunci până acum. Presa scrisă era foarte importantă atunci. De fapt, în aceşti 25 de ani s-a schimbat toată lumea. Ca să ne înţelegem, atunci, la început, nu prea exista conceptul de PR, iar la vedete sunai acasă, pe numărul de fix, de cele mai multe ori.

Programele tv veneau pe fax, iar pozele de la şedinţele foto erau descărcate undeva pe la Unirii, pe diapozitive. Astăzi ne-am mutat toţi în online, vedetele au toate PR sau sunt la un Facebook/Instagram distanţă, avem TikTok şi ChatGPT, programe tv fără număr, plus platformele digitale. E altă lume, pur şi simplu.

Ruxandra Dincă: „Dificilă a fost de făcut coperta specială dedicată dezastrului de la Colectiv, din toamna lui 2015.”

Paginademedia.ro: Care au fost cele mai grele articole?

Ruxandra Dincă: Dar nu articolele sunt dificil de făcut. Cea mai mare provocare din punctul meu de vedere, cea mai importantă parte a muncii mele de redactor-şef, a fost şi este relaţia cu echipa mea. Să mă asigur că putem funcţiona împreună, că toată lumea ştie ce are de făcut, că toată lumea are tot ce-i trebuie ca să-şi facă treaba.

Să ne organizăm de aşa manieră încât să putem pune pe piaţă, săptămânal, cea mai bună versiune posibilă de TVmania. Bine, spre deosebire de începuturile revistei, acum facem TVmania, bilunarul TVSatelit, suplimentul tv de la Libertatea, plus site-ul TVmania.

Ca să-ţi răspund totuşi la întrebare, dificilă a fost de făcut coperta specială dedicată dezastrului de la Colectiv, din toamna lui 2015. Am făcut atunci un material despre mobilizarea redacţiilor de ştiri din televiziuni, subiectul era peste tot pe tv. Şi ţin minte că am făcut multe, multe variante de copertă, ca să fim siguri că avem tonul potrivit.

Paginademedia.ro: Au existat momente dificile pentru publicaţie? Dacă da, de ce?

Ruxandra Dincă: Da, TVmania – care, apropo, se numea iniţial Telemania, dar titlul a fost schimbat înainte de lansare – a fost aproape de închidere în primăvara lui 1999.

Dar eram un titlu nou, iar şefii de la Ringier au decis să mai aibă răbdare, iar pe termen lung s-a dovedit că au luat decizia corectă. Dar atunci revista a pierdut oameni, pagini...

Şi a mai fost greu în pandemie. Trecerea la lucrul de-acasă a fost un şoc, ca pentru toată lumea, cred.

Paginademedia.ro: Dar pentru tine care a fost cel mai dificil moment din carieră?

Ruxandra Dincă: Prima oară când am fost avansată. Nu mai ştiu anul, ca să fiu sinceră. Am acceptat să fiu şefa departamentului de programe tv.

Dar am fost copleşită, haotică, întotdeauna în urma deadline-ului. Ca să scurtez, mi-am dat demisia plângând. Dar mi-a ieşit a doua oară.

Paginademedia.ro: Îţi mai aminteşti care a fost prima revistă şi cine a fost pe copertă?

Ruxandra Dincă: Numărul 1 a avut copertă străină, pe actriţa Courtney Thorne-Smith, care făcea furori la noi la tv cu „Ally McBeal”.

Iar dintre vedetele din România, ţin minte coperta de Revelion 1999, cu Andreea Marin, chiar înainte să devină Zâna de la „Surprize, surprize”.

Courtney Thorne-Smith şi Andreea Marin

Paginademedia.ro: Cum vă alegeţi vedetele care apar pe copertă?

Ruxandra Dincă: În funcţie de lansări de emisiuni, audienţe, subiecte „pe val”. În ultimii ani a devenit din ce în ce mai important şi următorul criteriu – calitatea pozelor. Pragmatic, dar adevărat (şi am păţit-o): poţi avea un super interviu, dacă poza nu corespunde ca dimensiuni pentru copertă, ghinion.

Ruxandra Dincă: „Ne uitam îngrijoraţi unii la ceilalţi, până când, 15 minute mai târziu, uşa s-a deschis şi au început vă vină oamenii din televiziuni în valuri.”

Foto: Ruxandra Dincă

Paginademedia.ro: Care a fost cea mai memorabilă ediţie a Premiilor Tvmania?

Ruxandra Dincă: Prima, cea din 2001. Era prima oară când se făcea o gală de genul ăsta la noi, iar noi, cei din echipă, încă nu aveam experienţă în organizarea ei. Nu ştiam dacă vor veni invitaţii – ţin minte că era 19.00 fix şi încă nu venise nimeni.

Şi ne uitam îngrijoraţi unii la ceilalţi, până când, 15 minute mai târziu, uşa s-a deschis şi au început vă vină oamenii din televiziuni în valuri.

Paginademedia.ro: Dar ediţia cu cele mai multe surprize?

Ruxandra Dincă: Asta chiar nu mai ţin minte. Surprize sunt mereu, cel puţin una în fiecare an, şi bine că sunt, că altfel ne-am plictisi, zic eu. E normal, pentru că şi în televiziune se schimbă mereu grilele/emisiunile/oamenii.

Paginademedia.ro: Au fost situaţii când vedetele s-au supărat că nu au câştigat vreun premiu? 

Ruxandra Dincă: Dacă s-au supărat, mie una nu mi-au spus. Ca să nu mai zic că abia îmi gestionez mie supărările, nu mă bag şi la alţii.

Paginademedia.ro: Cum se păstrează secretul?

Ruxandra Dincă: Păi... e secret!

Paginademedia.ro: Au existat comentarii în legătură cu premiile?

Ruxandra Dincă: Da, asta da. Mai mereu. Dar au fost şi-au rămas atât, comentarii.

Paginademedia.ro: Cu cât timp înainte vă pregătiţi pentru această gală, care este de atâţia ani?

Ruxandra Dincă: Noi în redacţie – nu vorbesc de colegii de la departamentele comerciale – începem imediat după vacanţa de vară, după ce vedem şi grilele de toamnă.

Paginademedia.ro: În acest an va fi o ediţie mai specială ţinând cont că publicaţia tocmai a împlinit 25 de ani de la lansare?

Ruxandra Dincă: Dăm mai multe premii anul ăsta, 14 în loc de 10.

Despre Ruxandra Dincă:

  • Ruxandra Dincă lucrează la TVmania încă de la înfiinţarea revistei în 1998
  • Studii: Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării, Universitatea Bucureşti
  • Din 2007 este redactor-şef al TVmania şi TVSatelit
Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus