Skip to main content

Sebastian Burduja, plângere penală la DIICOT după ce imaginea i-a fost folosită într-un video deep fake

 
Sebastian Burduja, plângere penală la DIICOT după ce imaginea i-a fost folosită într-un video deep fake

Ministerul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat că a fost depusă plângere penală la DIICOT după ce imaginea şi vocea au fost folosite ilegal într-un videoclip deepfake şi într-un articol fake news, care susţin ”în mod fals promovarea de către ministrul Energiei a unei platforme investiţionale create de două companii, cu promisiunea unor câştiguri financiare pentru cetăţeni”.

Publicitate

”Românii ar trebui să fie precauţi în accesarea platformelor care promit profituri uriaşe peste noapte”, afirmă Burduja citat de News.ro.

Ministerul Energiei a transmis, joi seară, clarificări privind utilizarea ilegală a imaginii şi vocii ministrului Energiei, Sebastian-Ioan Burduja, într-un video de tip deepfake.

”Recent, în spaţiul public au apărut două materiale de dezinformare implicând utilizarea ilegală şi manipulată a imaginii şi declaraţiilor ministrului Energiei, Sebastian-Ioan Burduja. Unul dintre acestea este un videoclip de tip deepfake, iar celălalt un articol de tip fake news, ambele susţinând în mod fals promovarea de către ministrul Energiei a unei platforme investiţionale create de două companii, cu promisiunea unor câştiguri financiare pentru cetăţeni”, a arătat ministerul citat de News.ro.

Potrivit sursei citate, aceste materiale nu numai că utilizează ilegal vocea şi imaginea ministrului Energiei, dar încorporează şi linkuri cu parametri de urmărire UTM (Urchin Tracking Module), care prezintă potenţiale ameninţări cibernetice.

”În faţa acestei situaţii grave, ministrul Energiei a sesizat Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), solicitând luarea măsurilor legale necesare, inclusiv eliminarea conţinutului fals de pe platformele de socializare şi de pe internet, pentru a opri răspândirea acestuia şi a preveni continuarea săvârşirii infracţiunilor”, a precizat aceeaşi sursă.

”Am depus astăzi încă o plângere penală împotriva utilizării tehnologiei deepfake pentru înşelarea cetăţenilor în accesarea unei platforme investiţionale. Este o problemă reală, care cel mai probabil se va agrava cu cât aceste tehnologii vor evolua. Informaţiile false şi utilizarea tehnologiilor de tip deepfake reprezintă o ameninţare reală nu doar la adresa românilor, ci, de multe ori, şi a securităţii naţionale. Astfel de acţiuni subminează încrederea în instituţiile statului şi pot avea efecte devastatoare asupra pieţelor financiare şi a economiei naţionale, mai ales când vorbim despre sectorul energetic. Românii ar trebui să fie precauţi în accesarea platformelor care promit profituri uriaşe peste noapte. În plus, cetăţenii ar trebui să consulte ghidul Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică prin care pot învăţa cum să evite astfel de înşelătorii”, a declarat Sebastian Burduja.

Infracţiunile cu care DIICOT a fost sesizată includ înşelăciune, fraudă informatică, fals informatic şi comunicare de informaţii false, ”fapte care aduc atingere nu doar reputaţiei ministrului Energiei, ci şi încrederii cetăţenilor în instituţiile statului şi pot avea implicaţii serioase asupra securităţii naţionale”, au menţionat reprezentanţii ministerului.

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

sus