Skip to main content

Toader Păun, despre începutul carierei la radio: „Am avut parte de multe atacuri... M-au făcut să înţeleg că nu este o lume simplă cea în care vreau să cresc” - INTERVIU

 
Toader Păun, senior editor la revistele Biz şi Haute Culture / foto: arhiva personală
Toader Păun, senior editor la revistele Biz şi Haute Culture / foto: arhiva personală

INTERVIU. „Începutul a fost greu. Am plâns mult crezând că nu am vocea, energia şi priceperea să fiu acolo (...). Am avut parte de multe atacuri, intrigi şi momente mai puţin plăcute, care m-au făcut să înţeleg că nu este o lume simplă cea în care vreau să cresc”, a povestit Toader Păun, în exclusivitate pentru Paginademedia, despre cum a fost începutul carierei la radio.

Publicitate

Jurnalist cu peste 20 de ani de experienţă în radio, presa scrisă şi online, Toader Păun este senior editor la revistele Biz şi Haute Culture.

În ultimii ani, Toader Păun a fost realizatorul emisiunilor „După-amiaza de Weekend”, „O dimineaţă de Milioane”, „Misiunea Verde” şi „Clublul de seară”, de la Europa FM, post de radio al cărui director de programe a fost până în martie 2022. Păun a intrat în echipa Zaga Brand în martie anul trecut:

„După ce am crescut cu radioul aproape non stop în viaţa mea, am ajuns să fac ceva diferit, chiar dacă înrudit. Dar am ieşit total din zona de confort, iar asta m-a ajutat să învăţ extrem de mult într-un timp foarte scurt,” a completat omul de radio.

Cât despre momentele dificile, jurnalistul spune că au fost acelea când trebuia să vină la serviciu, iar apoi să meargă la înmormântarea persoanelor dragi:

„Au fost multe, dar cred că cel mai tare m-au marcat zilele când a trebuit să merg la program, să-mi ascund emoţiile reale şi apoi să mă duc pentru a-mi înmormânta oameni dragi.”

Toader Păun: „Am încercat să fac un radio pirat acasă, cu ajutorul unui microfon wireless care emitea în FM.”

Paginademedia.ro: Cum ai ajuns la radio?

Toader Păun: Printr-o serie de întâmplări fericite. Cred că radioul m-a ales înainte să ştiu eu că vreau să fiu în faţa unui microfon şi să trăiesc magia pe care o pot astfel răspândi.

Am încercat să fac un radio pirat acasă, cu ajutorul unui microfon wireless care emitea în FM. Reuşisem să amplific semnalul cu tot felul de invenţii şi mă bucuram de o audienţă de câteva blocuri, până când m-a speriat tata că nu este tocmai legal ceea ce fac.

Apoi am trecut la ideea de radio în pauzele dintre ore, la şcoală, şi am găsit directori şi profesori deschişi la idee, plus o dirigintă cu adevărat de milioane care să-mi sufle în aripi.

În clasa a IX-a am ajuns să coordonez pagina de tineret dintr-un cotidian, iar la o ediţie Gaudeamus am primit un premiu pentru această idee, ceea ce m-a adus faţă în faţă cu microfonul Radio România pentru un interviu.

Microfonul era ţinut de un om care a crezut în mine şi mi-a spus să vin să dau o probă la radio, poate îmi găsesc un loc la Redacţia Învăţământ, iar de acolo totul a fost o poveste frumoasă.

Ironia face că după ce am început să fac radioul şcolii, am căutat să ajung la posturile de radio centrale şi sunam la ele, le trimiteam scrisori şi totul se oprea când aflau vârsta mea. Este şi motivul pentru care de fiecare dată când sunt pus în situaţia să ajut pe cineva care îşi caută drumul sau vreau să experimenteze în domeniile în care activez, îi ofer tot sprijinul meu.

Cel puţin în ceea ce priveşte radioul şi presa am avut plăcerea să întâlnesc mulţi oameni talentaţi şi ambiţioşi care au prins „microbul” şi şi-au croit un drum pe care strălucesc mult mai puternic decât am reuşit eu să o fac. Iar asta mă bucură mai mult decât propriile reuşite.

Paginademedia.ro: Cum a fost începutul?

Toader Păun: Începutul a fost greu. Am plâns mult crezând că nu am vocea, energia şi priceperea să fiu acolo. Am muncit după şcoală, înainte de ore, în weekenduri şi vacanţe şi am avut şansa unor oameni care să mă încurajeze să nu mă dau bătut.

Am avut norocul să fiu înconjurat de colegi şi şefi minunaţi de la care am învăţat în permanenţă, care mi-au arătat că greşelile sunt o cale de a învăţa, nu un capăt de drum.

Lecţiile primite de la ei m-au ajutat să mă formez profesional, dar mai ales ca om. Am ales domeniul acesta pentru a căuta şi spune poveşti şi a aduce la lumină cine şi ce merită văzut şi cunoscut. În timp am învăţat să-mi controlez egoul şi să mă menţin în media pentru a-i pune pe alţii în lumină, nu pentru a-mi construi eu o scenă.

Am avut parte de multe atacuri, intrigi şi momente mai puţin plăcute, care m-au făcut să înţeleg că nu este o lume simplă cea în care vreau să cresc. Am lăsat totuşi visul meu să trăiască şi am căutat să mă alimentez din ceea ce am găsit bun şi frumos. Cumva mi-am pus ca misiune să caut să fac bine – profesional şi personal – iar acest lucru l-am sădit în mine de la începuturi şi l-am cimentat prin deciziile pe care le-am luat mai ales în ultima perioadă.

Paginademedia.ro: După 20 de ani de radio ai plecat la Zaga Brand. Cum a fost schimbarea?

Toader Păun: Dificilă. Cumva este ca o relaţie de lungă durată, o dragoste puternică, în care ceva se întâmplă. După ce am crescut cu radioul aproape non stop în viaţa mea, am ajuns să fac ceva diferit, chiar dacă înrudit. Dar am ieşit total din zona de confort iar asta m-a ajutat să învăţ extrem de mult într-un timp foarte scurt.

Am ajuns în agenţie după un telefon primit imediat cum a devenit publică decizia de a părăsi Europa FM, am băut o cafea împreună cu „sufletul” agenţiei şi am fost încântat de planurile pe care le făcea pentru vara care urma. I-am promis atunci că vin. Apoi au urmat multe propuneri pe care le-am refuzat pentru că am vrut să mă ţin de cuvânt, chiar dacă nu am negociat absolut nimic şi nu ştiam ce mă va aştepta.

În ultima zi de radio, după ce mi-am predat legitimaţia, la prânz, am ajuns la o discuţie destul de concretă cu un mare post de televiziune care mi-a făcut o propunere de dream job, dar care nu putea merge în paralel cu ceea ce ar fi urmat în agenţie. Am preferat să mă ţin de cuvânt şi să merg cu totul în necunoscut. De la TV am fost acasă să-mi iau bagajele şi mi-am dat două săptămâni de pauză şi călătorii în Europa.

La revenirea în ţară am sunat timid pe ownerul agenţiei să văd dacă totuşi am un job şi în ce condiţii… A urmat mai bine de un an intens, în care am învăţat, am fost provocat în feluri pe care nici nu mi le imaginasem şi am primit misiunea să aduc agenţia în topul celor mai vizibile online. M-am bucurat când a ajuns prima dată no.1 în top, când s-a repetat şi mi-a amintit de bucuria trăită când site-urile de care mă ocupam în grup trecuseră din top 10 în top 3. Asta mi-a redat speranţa şi energia pe care credeam că am descărcat-o complet la radio.

Am intrat în familia Biz şi Haute Culture, prezint evenimente B2B şi colaborez pe partea de strategie şi content cu mai multe branduri.

Toader Păun: „Când se închidea microfonul sau nu mă vedea nimeni îmi curgeau şiroaie de lacrimi pe care nu le puteam controla.”

Paginademedia.ro: Ai spus că nu excluzi ideea de a te întoarce la radio. Crezi că încă nu a trecut acea pauză sau trebuie să vină un moment potrivit?

Toader Păun: Ca după orice relaţie intensă, o pauză este necesară. La fel ca în dragoste, de multe ori ceea ce trebuie să se întâmple se întâmplă când e momentul potrivit, nu când cauţi.

Paginademedia.ro: Spune-mi o întâmplare dificilă care ţi s-a întâmplat în direct?

Toader Păun: Au fost multe, dar cred că cel mai tare m-au marcat zilele când a trebuit să merg la program, să-mi ascund emoţiile reale şi apoi să mă duc pentru a-mi înmormânta oameni dragi.

Am mai avut o vară când am aflat că programul pe care îl făceam seara urma să fie preluat de altcineva, iar eu ziua eram vesel, animam plaja, transmiteam în direct de la mare şi căutam să aduc doar energie pozitivă. Atunci când se închidea microfonul sau nu mă vedea nimeni îmi curgeau şiroaie de lacrimi pe care nu le puteam controla.

Mi se întâmpla asta câteodată în timp ce vorbeam în direct şi păream vesel, dar în sinea mea simţeam că mă prăbuşesc. A fost o experienţă care m-a întărit foarte tare şi m-a educat să maschez mai bine emoţiile personale atunci când sunt în direct sau în faţa unui microfon.

Cât a fost sub management francez radioul, mi s-a cerut de mai multe ori să aleg să mă ocup de online sau să păstrez emisia, dar am reuşit cumva să-i conving de fiecare data că le pot face pe ambele şi să fiu no.1 alături de echipa online, cât şi în top cu programul. Vara aceea a fost momentul în care am crezut că voi pierde microfonul… dar până am ajuns la Bucureşti lucrurile s-au mai schimbat.

Toader Păun - carte de vizită:

  • Toader Păun este un jurnalist cu peste 20 de ani de experienţă în radio, presa scrisă şi online
  • A intrat în presă de la vârsta de 14 ani şi are o diplomă în Jurnalism. A participat la transformarea digitală a unor importante staţii de radio private, dar şi la introducerea televiziunii publice în social media şi accelerarea deschiderii către noile tehnologii digitale
  • A prezentat din Camera Verde Selecţia Naţională Eurovision 2013, dar a fost şi Head of Communication pentru România la Eurovision în 2012
  • În ultimii ani a fost realizatorul unor emisiuni radio populare de la Europa FM, post de radio al cărui director de programe a fost până în martie 2022
  • Coordonează dezvoltarea digitală a singurei platforme româneşti de combatere a fake news şi a dezinformărilor, Veridica.ro, care are o echipă activă în statele din Europa Centrală şi de Est
  • În calitate de director de comunicare al Zaga Brand, a participat la poziţionarea agenţiei în topul celor mai vizibile online din România, potrivit monitorizărilor lunare ZeList
  • În prezent este Senior Editor şi responsabil de comunicare pentru revistele Biz şi Haute Culture
  • De anul trecut prezintă şi primul reality show în social media din România, Treasure Games, dezvoltat sub platforma culturală Cronicari Digitali

Citeşte şi: Minutul Paginademedia, cu jurnalistul şi omul de radio Toader Păun: „Podcastul ţine mai mult de persoana care-l face, în timp ce radioul de persoanele care-l ascultă"

 
Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus