Skip to main content

TVR 1 aduce în premieră documentarul "Navalnîi: omul pe care Putin nu a reuşit să-l ucidă"

 
TVR 1 aduce în premieră documentarul "Navalnîi: omul pe care Putin nu a reuşit să-l ucidă"

Televiziunea Română aduce în premieră documentarul "Navalnîi:omul pe care Putin nu a reuşit să-l ucidă" (The man Putin couldn't kill, Regatul Unit, 2021).

Publicitate

Filmul reconstituie întâmplările din vara lui 2020, când opozantul rus Alexei Navalnîi a supravieţuit tentativei de asasinat a serviciilor secrete ruseşti.

Documentarul este programat pentru 19 ianuarie, de la ora 21.00, la TVR 1. 

În luna august 2020, într-un zbor către Moscova,  Alexei Navalnîi a început să se simtă rău, starea sa devenind critică în scurt timp, chiar ajungând să urle de durere. Avionul a deviat imediat spre cel mai apropiat oraş, iar politicianul a fost transportat de urgenţă, în stare de inconştienţă la spital.

Documentarul conţine interviuri ale unor personaje cheie în elucidarea acestui caz.

"La presiunea mai multor lideri mondiali, preşedintele Putin e nevoit să permită transportul lui Navalnîi cu avionul​ la un spital din Berlin cu experienţă în salvarea celor asupra cărora au existat tentative de otrăvire de către serviciile de securitate ale Kremlinului.

Jurnaliştii de investigaţie de la Bellingcat demonstrează nu numai că Navalnîi a fost otrăvit de agenţii serviciilor secrete sovietice, dar şi că fusese urmărit ani de zile, aceştia dezvoltând noi variante ale armei chimice interzise, Noviciok (o serie de toxine de a patra generaţie, considerate de cercetătorii sovietici care le-au creat drept „cei mai letali agenţi toxici produşi vreodată", folosite pentru prima oară în 2018, împotriva lui Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, în Salisbury)." adaugă cei de la TVR.

Filmul este regizat de Joe Blair, premiat cu Emmy, BAFTA şi OSCAR. "Navalnîi:omul pe care Putin nu a reuşit să-l ucidă" a fost laureat la Festivalul de Televiziune de la Monte Carlo cu Premiul Nimfa de Aur - categoria Cel mai bun reportaj de actualitate.

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus