Skip to main content

Vitalie Cojocari: cum arată un jurnal de ştiri la ruşi. Ce spun ei că se întâmplă în Ucraina. „Nu s-a folosit cuvântul război“

 
Jurnal de ştiri la ruşi. Sursa foto: Facebook.com/Vitalie Cojocari
Jurnal de ştiri la ruşi. Sursa foto: Facebook.com/Vitalie Cojocari

Ce ştiu ruşii despre războiul pe care l-a pornit conducătorul lor? Jurnalistul Vitalie Cojocari, care a intrat recent în echipa EuroNews România, face o amplă analiză pe acest subiect, pe pagina sa de Facebook.

Publicitate

Cum arată un jurnal de la ruşi? Vitalie Cojocari îl prezintă, ştire cu ştire, cu abordarea pe care ruşii o dau la televiziunea de stat. Un jurnal după care postul rusesc adifuzat un ...documentar despre inventatorul mitralierei Kalashnikov.

Un text de citit!

Vitalie Cojocari a lucrat 16 ani ca reporter Pro TV, însă luna aceasta, pe 14 februarie 2022, a anunţat că a părăsit redacţia pentru a se alătura echipei EuroNews, după cum a relatat Paginademedia.ro.


Citeşte şi: Cine mai merge la Euronews? Plecări din Pro TV şi de la Antena 3. Şi Vitalie Cojocari a trecut concursul

Vitalie CojocariÎn analiza sa de pe Facebook, jurnalistul Vitalie Cojocari (foto) a arătat ce li se comunică ruşilor despre propriul război, la televiziunea de stat. În primul rând, acolo nu se foloseşte termenul „război“, ci "operaţiune specială". 

Televiziunea de stat din Rusia, Pervâi Kanal, creează o realitate paralelă în care ucrainenii "se împuşcă între ei", vorbeşte despre cum decurg "operaţiunile de apărare ale ruşilor", despre cum Zelenski a fugit din Kiev sau despre cum armata rusă mai trimite nişte rachete, dar acestea sunt doar în "scopuri pacifiste".  

Redam mai jos, integral, postarea jurnalistului Vitalie Cojocari pe pagina lui de Facebook:

"Ce li se spune ruşilor la televizor despre invazia din Ucraina?

În aşteptarea rezultatelor negocierilor dintre Ucraina şi Rusia am zis să vă explic ceva important. Despre ce şi cum află ruşii despre ce se întâmplă în Ucraina.

Principalul program de ştiri din Rusia se numeşte Bремя/Vremea. Vine din vremuri comuniste, sovietice. Aşa îi zicea şi atunci.

Este difuzat de Pervâi Kanal (Televiziunea de stat). Cuvântul Vremea are acelaşi sens ca în română. Înseamnă timp.

Pentru că site-ul postului public de televiziune este căzut de câteva zile, m-am uitat pe youtube să văd cum este prezentată ruşilor invazia din Ucraina.

Acolo este disponibilă “Vremea” din 26 februarie. Prezentator este jurnalistul rus Vitalii Eliseev.

Mai jos vă prezint desfăşurătorul jurnalului de ştiri prezentat de el. Părerile vi le faceţi voi, la final.

Prima ştire a fost despre cum au cucerit ruşii un dig din Ucraina pe care apoi l-au distrus ca să lase apa să curgă spre Crimeea.

Materialul se termină cu ”vara asta în Crimeea va fi bine.”

Al doilea material este despre cum a început “operaţia de apărare” a Republicilor Doneţk şi Lugansk. Nu s-a folosit cuvântul război.

A treia ştire este despre cum Zelenski a fost de acord iniţial să participe la negocieri la Minsk, iar apoi a întrerupt orice comunicare cu ruşii. A tras de timp ca să-şi pună tehnica militară printre blocuri, ca teroriştii, să nu fie distrusă de armata rusă, care nu trage în clădiri civile, este concluzia prezentatorului.

A patra ştire este mai generoasă. O să mă opresc mai mult aici pentru că oferă perspectiva Federaţiei Ruse asupra invaziei şi efectele ei.

Materialul este despre cum s-a aşternut haosul în Ucraina. Aflăm cum se împuşcă ucrainenii între ei cu armele împărţite de autorităţi.

Pe de altă parte, ruşii nu vor să tragă în clădirile civile, spre localităţi, doar că antiaeriana ucraineană se ascunde anume acolo, ceea ce îi face pe militarii ucraineni terorişti, spune din nou vocea materialului.

În reportaj se mai spune că militarii ucraineni au tras spre blocul distrus din Kiev.

Aflăm apoi că nu există grupări diversioniste în Kiev, iar ucrainenii se omoară între ei crezând că unii sau alţii sunt soldaţi ruşi îmbrăcaţi în civil. Până şi soldaţii ucraineni omoară alţi soldaţi ucraineni se spune în reportaj.

Când nu se omoară între ei, ucrainenii îşi vând automatele Kalaşnicov la mica publicitate.

Dar ce fac soldaţii ruşi între timp? Păi, par să se plimbe fluierând prin ţară, fără să fie deranjaţi, întreptându-se spre oraşele mari, fiind întâmpinaţi cu zâmbete, prietenie şi flori.

Reportajul admite că armata rusă mai trimite nişte rachete, dar acestea sunt doar în scopuri pacifiste şi numai spre obiective militare. Au fost distruse 14 aeroporturi, 88 tancuri şi tot aşa.

A 5-a ştire este despre că Rusia luptă la ONU pentru a condamna ştirile false. Un exemplu de fake news este momentul în care un blindat militar trece peste o maşină aflată în circulaţie distrugând-o complet. Ce este fals în acele imagini devenite virale? Că tancul nu era rusesc, ci ucrainean. Adică un militar ucrainean a strivit maşina unui cetăţean ucrainean.

Apoi a venit altă ştire despre ucrainenii care ataca Doneţkul şi Luganskul, dar armata rusă doar se apăra cucerind localitate după localitate din Ucraina şi înaintând spre Kiev într-un mod pacifist.

Apoi ruşii au văzut reportajul despre cum soldaţii pacifişti ruşi apăra centrală nucleară de la Cernobîl. Este atâta pace şi linişte acolo, că până şi soldaţii ucraineni au fost de acord ca ruşii sa apere obiectivul strategic.

Apoi din programul de ştiri Vremea ruşii află că Zelenski a fugit din Kiev ori din Ucraina, iar clipurile pe care acesta le publică pentru a infirma ştirile că ar fi fugit - au fost filmate înainte să fugă. Nu primim nicio dovadă în acest sens, ni se spune asta şi atât. 

Apoi vine o ştire despre nişte ucraineni care au dorit sa fugă în Rusia, dar au fost împuşcaţi. De ucraineni, bineînţeles.

Apoi ruşilor li se spune că spaţiul aerian rusesc a fost închis pentru mai multe ţări. Este pomenită şi România pe lângă Bulgaria, Marea Britanie şi altele.

Aici se încheie jurnalul de ştiri. Nu înainte ca prezentatorul să anunţe că urmează un documentar sau un film extraordinar despre inventatorul automatului Kalaşnicov. Nicio ironie, chiar asta spune.

Înainte de a încheia trebuie să vă spun că în Rusia există presă reală, există jurnalişti care spun lucrurilor pe nume. Un exemplu este Novaya Gazeta. Jurnaliştii de aici spun război, spun invazie, vorbesc despre morţile civililor ucraineni, despre pierderile armatei ruse.

Doar că Roskomnadzor a decis că este interzis să numeşti războiul din Ucraina război. Trebuie să-i zici Operaţiune militară. Autorităţile ameninţă cu amenzi ori închiderea completă a instituţiilor de presă care nu se supun.

Novaya Gazeta s-a conformat ca să poată exista în continuare, dar a luat expresia “Operaţiune Militară” de fiecare dată în ghilimele.

Am pus linkul jurnalului de ştiri rusesc “Vremea” în comentarii.

Autor: Alexandra Irimiea alexandra.irimieapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Gamerul Răducu Tudor Gamerul Răducu Tudor
    Noua neplăcute jurnalele de la Antena3. Au și jocuri video și specialiști militari de renume mondial:)) comentează tot:)) vedeți pe pagina lui Marian Godina ceva ce nici CNN ul nu a văzut. Și se mai mira ca nu le-a iesit nici un președinte din toți cei susținuți:))
  • DODO DODO
    normal ! rusii le estompeaza iar ucrainienii le infloresc Fiecare isi prezinta marfa
  • ONe ONe
    Era evident sa fie acolo abordat asa,doar n-ar fi prosti sa recunoasca ce atrocitati fac
  • An An
    Foarte interesant relatat... La Tvr e Liviu Iurea acolo de ani de zile, face interventii de multe ori pe zi in Telejurnal pe acest subiect, dar nu ne spune ceva concret cum citim aici, despre cum presa de acolo reflecta subiectul, sa ne zica exact cum e starea de spirit, ce inteleg, de la cetatenii simplii, la cei tineri care sunt ancorati in tehnologie si acceaza informatii worldwide... Ajuta toate acestea sa intelegi mai exact lucrurile...

Trimite un comentariu

sus