Skip to main content

„Vom vedea transportoare blindate. Românii se vor uita altfel la armată”. Adelin Petrişor, despre paradele militare speciale de Ziua Naţională

 
„Vom vedea transportoare blindate. Românii se vor uita altfel la armată”. Adelin Petrişor, despre paradele militare speciale de Ziua Naţională

Postul public de televiziune a anunţat ce programe speciale va difuza vineri, de 1 Decembrie. Cele mai importante „ingrediente”: paradele militare, un spectacol de folclor prezentat de Iuliana Tudor, Cconcertul Regal, Gala „Omul Anului 2023”, poveşti ale unor români din diaspora pentru care „România e acasă”, reportaje şi documentare despre Marea Unire şi filme istorice. Reporterul special care va transmite de la paradele militare, va fi şi de această dată jurnalistul Adelin Petrişor, cunoscut reporter şi în diverse zone de conflict din lume. „Vom vedea transportoare blindate. Românii se vor uita altfel la armată”, ne spune acesta.

Publicitate

Sărbătoarea de 1 Decembrie – de Ziua Naţională a României începe la TVR 1 dis-de-dimineaţă.

Parada militară de la Arcul de Triumf din Capitală va fi difuzată în direct pe mai multe canale ale televiziunii publice: TVR 1, TVR INFO, TVR Internaţional şi TVR Moldova, în cadrul ediţiei speciale intitulată „Aniversarea Zilei Naţionale a României”, moderată Maria Smarandache şi Cristian Petru şi care începe de la ora 09.45.

Telespectatorii vor putea urmări şi imagini cu Parada de la Alba-Iulia, în direct la TVR INFO, TVRi şi TVR Moldova, de la ora 15.00 – prezintă reporterul Vlad Ungar (de la Ştiri) şi Carina Muller (de la TVR Moldova).

Reporter special este din nou Adelin Petrişor, care îl va avea alături pe generalul Constantin Spînu, partenerul deja de tradiţie al jurnalistului TVR la Parada de 1 Decembrie.

Să sperăm că avem vreme bună şi vom vedea aviaţia, vom vedea transportoare blindate Piranha, vom vedea sisteme complexe de armament noi, gen Patriot, sistemele de artilerie HIMARS. Încărcătura clar va fi mai mare. Românii se vor uita altfel la armată”, a declarat jurnalistul.

Iuliana Tudor, gazda spectacolului folcloric „Noi suntem români”

Iuliana Tudor, care a fost recent numită realizatoare şi prezentatoare a emisiunilor folclorice de la TVR Folclor, prezintă spectacolul „Noi suntem români!”, difuzat la TVR 1 în direct de la Sibiu, de la ora 14.30 (şi de la ora 16.00 la TVRi).

Urcă pe scenă pentru a spune „Noi suntem români” şi a cânta artişti precum Nicolae Furdui Iancu şi Tudor Furdui Iancu, Mariana şi Adriana Anghel, Adrian Neamţu, Ovidiu Homorodean, Cristian Fodor, Angelica Flutur, Oana Tomoiagă, Paul Ananie, precum şi ansamblurile folclorice Cindrelul – Junii Sibiului, Ceata Junilor şi Lăutari, din Chişinău, conduşi de maestrul Nicolae Botgros.

De la 17.30, TVR 1 difuzează una dintre cele mai bine cotate producţii cinematografice româneşlti, filmul istoric „Nemuritorii” (1974), în regia lui Sergiu Nicolaescu, cu o distribuţie ce îi uneşte pe Amza Pellea, Ion Besoiu, Ilarion Ciobanu, Gheorghe Dinică şi mulţi alţii.

De la ora 21.00 se difuzează gala „Omul Anului”, de la Palatul Regal – moderată de jurnaliştii Alina Stancu şi Mihai Rădulescu – care prezintă „13 poveşti impresionante ale unor oameni care au făcut gesturi de generozitate ieşite din comun sau fapte cu impact deosebit în societate, acte de curaj sau care au avut iniţiative în beneficiul semenilor şi al planetei vor fi supuse la vot”.

TVR 2 deschide Cartea de Aur a Centenarului Marii Uniri

Şi TVR 2 are agenda încărcată cu ediţii speciale de 1 Decembrie. De la 13.30 se deschide „Cartea de Aur a Centenarului Marii Uniri” (România, 2018) de 1 Decembrie. Pornind de la cartea cu acelaşi titlu, scrisă de lectorul universitar doctor Bogdan Bucur, regizorul Titus Scurt a realizat documentarul omonim, în care invitaţi de marcă ne invită la o călătorie în timp, în 1918, pentru a reconstitui evenimentele ce au dus la Marea Unire.

De 1 Decembrie, de la ora 15.30, la TVR 2 e bal. Postul public de televiziune propune telespectatorilor săi şi o incursiune în vremurile de altădată... pe vremea când, printre cele mai importante distracţii, se număra balul. Se ţinea la casele marilor boieri sau chiar la Teatrul Naţional, iar invitaţi erau boierii, burghezii şi toate personalităţile vremii. Camelia Moise ne invită în cadrul programului „Dor de ţară” să descoperim „Balul Boierimii Române” din zilele noastre, un eveniment care reuneşte descendenţi ai vechilor familii.

Şi emisiunea „Educaţia la putere” moderată de Monica Ghiurco are o ediţie specială de 1 Decembrie, de la ora 16.10, la TVR 2. Tema principală va fi vineri „Educaţia patriotică şi valorile naţionale” - cei prezenţi în platou vor discuta despre şcoală, elevi, viitorul educaţiei şi ce înseamnă dragostea de ţară, alături de preşedintele Academiei Române, istoricul Ioan-Aurel Pop, precum şi alţi invitaţi.

Ziua de sărbătoare de la TVR 2 se închide la ora 22.55, când se difuzează Concertul Regal Caritabil organizat de Fundaţia Regală „Margareta a României”, cea de-a XIV-a ediţie. Evenimentul a avut loc în prezenţa familiei regale a României şi continuă tradiţia de a susţine şi de a promova tinerele talente. Printre numele de excepţie: tenorul Ioan Hotea şi mezzosoprana Martiniana Antonie. Alături de ei, Orchestra Română de Tineret, dirijată de Gabriel Bebeşelea.

Autor: Anca Bejan anca.bejanpaginademedia.ro
viewscnt

sus