Skip to main content

Drame în direct: cazul Eriksen şi infarctul antrenorului Neagoe, când Digi a filmat şi-n ambulanţă. Când se trece graniţa decenţei şi a eticii

 
Foto | Hepta
Foto | Hepta

Cum a fost dat pe post episodul dramatic al fotbalistului Eriksen, în direct pe TV, şi un caz de la noi, când DigiSport a filmat şi în ambulanţă. Şi pentru care a luat o ...somaţie.

Publicitate

Doar procedurile bine puse la punct şi prezenţa de spirit a celorlalţi fotbalişti de pe teren au făcut ca o dramă să fie evitată. Este vorba, bineînţeles, de episodul dramatic prin care a trecut Christian Eriksen în timpul partidei Danemarca - Finlanda, de la Euro 2020. 

În urma episodul zguduitor, câteva aspecte au fost discutate în spaţiul public: aprecierea pentru jucătorii danezi, care au făcut "scut" în faţa coechipierului lor, dar şi decizia discutabilă a UEFA de a difuza imagini în care se vedea jucătorul este resuscitat defribilatorul, dar şi cadre cu soţia fotbalistului plângând.

Iniţial, Eriksen a scăpat de obiectivul camerelor care transmiteau live doar cu ajutorul solidarităţii colegilor săi, care au făcut zid în jurul jucătorului cât timp a fost resuscitat pe gazon.

După primele minute, producătorii au schimbat complet modul de filmare, alegând cadre de la mare distanţă sau evitând complet zona în care medicii îl tratau pe jurnalistul căzut la pâmânt.

Cât de etic este să rămâi cu camera pe un om aflat în suferinţă?

DigiSport a fimat şi-n ambulanţă

CNA-ul românesc a sancţionat, în trecut, un caz asemănator. Episodul de aseară ne trimite la un alt eveniment care ar fi putut să se transforme într-o dramă, petrecut chiar în România în urmă cu doi ani.

Este vorba despre cazul lui Eugen Neagoe, antrenor la Dinamo pe atunci. Cazul a fost amintit şi de fostul membru CNA Radu Herjeu, într-o postare pe Facebook. 

Neagoe a suferit un infarct pe bancă în timpul unui meci. Postul Digi Sport a fost sancţionat de CNA după ce a difuzat, pe larg, imagini cu momentul în care lui Neagoe i s-a făcut rău şi apoi când a fost dus în ambulanţă pentru a i se da primul ajutor.

Au fost cadre apropiate cu antrenorul în timp ce i se acorda primul ajutor.

Atunci, oficialii DigiSport nu au considerat că este o problemă. Au dat imaginile, au spus ei, pentru că "a fost un eveniment foarte important şi de aceea au vrut să arate ce i s-a întâmplat antrenorului".


Citeşte şi: Digi Sport, somat de CNA pentru imaginile cu antrenorul Dinamo după ce a făcut infarct pe teren. Preşedintele CNA: „Ar fi fost de amendă”


Digi Sport a difuzat, atunci, aproximativ 160 de secunde cu antrenorul aflat în suferinţă. 

CNA a considerat atunci (Radu Herjeu a propus) că postul trebuie penalizat pentru difuzarea de „imagini care exploatează sau scot în evidenţă traumele ori traumatismele unei persoane.” 

„Din cauza legislaţiei, eu n-am putut propune atunci decât o somaţie! Dar şi amendă dacă ar fi fost, din păcate, civilizaţia, la nivel de fotbalişti, jurnalişti sau poporul din care fac parte, nu se impune cu sancţiuni, ci cu educaţie”, a scris Herjeu acum pe Facebook. 

BBC, scuze după imaginile cu Eriksen

Decizia producătorilor de a difuza imagini cu jucătorul prăbuşit pe teren, chiar şi flancat de coechipieri, dar şi cu soţia acestuia, a fost criticată de telespectatori, scrie Eurosport

Totuşi, în anumite locuri, s-au prezentat şi scuze. BBC este unul dintre cazuri. 

În Anglia, meciurile de la Euro sunt transmise de BBC, iar postul a primit foarte multe plângeri pentru că a continuat să difuzeze imagini cu Eriksen.

Conform Eurosport, BBC şi-a cerut scuze:

„Ne cerem scuze faţă de oricine a fost supărat de imaginile difuzate. Acoperirea în stadion este controlată de UEFA, în calitate de radiodifuzor gazdă, şi, de îndată ce meciul a fost suspendat, ne-am eliminat”, notează sursa citată

Costi Mocanu: Daca producator ar fi fost o televiziune din Romania, n-ar fi difuzat niciodata imaginile

Costi Mocanu, care a lucrat mulţi ani la Pro TV, iar acum este în echipa Aleph News (postul lui Adrian Sârbu), spune că un post din România n-ar fi difuzat imaginile.

Istoria îl contrazice chiar cu cazul Neagoe. 

„Daca producator ar fi fost o televiziune din Romania, n-ar fi difuzat niciodata imaginile aratate de UEFA si producatorii platiti de ea cu sute de mii de euro pe meci. Sotia lui Eriksen plingind, fani si jucatori plingind. Doctorul facind manevre de resuscitare.

Ce mizerie a gestionat organizatia care promoveaza Fair play, please”, a scris Mocanu pe Facebook. 

Postarea lui Radu Herjeu

Postarea lui Costi Mocanu

Autor: Raul Bambu raul.bambupaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • ProMan ProMan
    Ho, Ho, Ho, Costi Mocanu face pe deontologul. La câtă mizerie a difuzat ProTV (de la coborârea în groapă a coșciugului Madalinei Manole chiar în Stirile de seara pana la manelizarea Imnului), basca faimoasa moarte a lui Stefan Vrabioru, hai sa ne lase!
  • Limba română Limba română
    Costi Mocanu știe să scrie? Î din i se folosește doar la ÎNCEPUT ȘI SFÂRȘIT DE CUVÂNT, iar  din A se folosește la mijlocul cuvântului.
    Jurnaliștii lui pește.
  • B.A.M B.A.M
    O știre e o știre! Oamenii trebuie să înceapă să-și asume că pot să vadă astfel de imagini la un meci de fotbal, unde jucătorii sunt exploatați de multe ori de către antrenori! Drama face parte din meci iar cu toate "legile eticii" acest lucru nu se poate schimba! La final atât mai întreb:
    De ce astfel de imagini sunt non-etice la un meci de fotbal dar sunt etice în cadrul filmelor de ficțiune sau a știrilor??? (Nu le interzicem și pe acestea?! GLUMESC, știu că există *** care ar lua în seamă aceste non-sfaturi...)
    #Jos ipocrizia din CNA
  • Jim Jim
    S a gasit cine sa comenteze, lacheul lui sarbu carutasul!

Trimite un comentariu

sus