Skip to main content

Producţii despre Regina Maria pe History, la centenarul încoronării: un documentar narat de Marcel Iureş şi un podcast

 
Producţii despre Regina Maria pe History, la centenarul încoronării: un documentar narat de Marcel Iureş şi un podcast

History Channel marchează Centenarul Încoronării Reginei Maria şi a Regelui Ferdinand, prin difuzarea unui documentar, dar şi a unui podcast original. Transmisiunea specială a documentarului eveniment va fi difuzată sâmbătă, 15 octombrie, de la ora 22:00.

Publicitate

Documentarul intitulat "Maria-Inima României", prezintă publicui povestea extraordinară a rolului politic şi a interesantei vieţi private a Reginei Maria a României. Nepoată a Reginei Victoria, ea s-a căsătorit cu Prinţul Moştenitor al României în 1893.

De altfel, filmul prezintă povestea unei foarte importante epoci din istoria României, văzută din perspectiva Reginei Maria, aflată în centrul luptei pentru realizarea Marii Uniri din 1918 şi pentru crearea României moderne.

Filmul este narat de actorul Marcel Iureş şi a fost realizat pe parcursul a 2 ani cu filmări în 9 ţări şi o documentare realizată în 14 arhive naţionale.

John M. Florescu, producătorul executiv al documentarului:

"Cine poate rezista astăzi în România unei femei curajoase şi frumoase care a dublat dimensiunea naţiunii sale adoptive? Aceasta a fost Regina Maria, în urmă cu un secol."

Documentarul oferă şansa publicului de a auzi vocea originală a Reginei şi de a vedea filmări şi imagini originale ale epocii, colorizate cu ajutorul tehnologiei moderne şi prin implicarea unei echipe interdisciplinare de experţi pentru a surprinde cât mai exact realitatea acelor vremuri.

Filmul „Maria - Inima României” este o producţie independentă Chainsaw Film Productions şi se bucură de susţinerea Academiei Române şi a Institutului Cultural Român.

Difuzat în 42 de ţări, inclusiv pe HISTORY Channel şi HISTORY2, filmul „Maria – Inima României”, alături de documentarele „Regele care l-a păcălit pe Hitler/Războiul Regelui” şi „Regele Mihai: Drumul către casă” face parte din „Turneul Naţional de Educaţie Istorică”, un eveniment itinerant susţinut de HISTORY Channel, însumând proiecţii gratuite ale celor 3 documentare în 25 oraşe din România, acoperind astfel istoria României din anii 1860 până în prezent.

Podcast cu istoricul Mihaela Simina

De asemenea, podcastul original realizat de History Channel, denumit "Regina Maria-Fapte şi vorbe", este despre viaţa şi rolul istoric al Reginei Maria. Podcastul evocă momente importante din viaţa Reginei Maria, de la copilăria sa la momentul în care a ajuns în România, evidenţiind detalii inedite despre prezenţa istorică a Reginei la Conferinţa de Pace din Paris, precum şi momentele grele ale Războiului, consemnate de aceasta în bine-cunoscutele sale jurnale. 

Mini-seria audio are 5 episoade şi este realizată de istoricul Mihaela Simina, îmbinând două componente de conţinut interconectate: citate (inclusiv inedite) care aparţin Reginei Maria a României şi evocări ale unor întâmplări şi evenimente la care Regina a luat parte. Mini-seria conchide cu detalii din culise mai puţin cunoscute de la ceremonia Încoronării de la Alba Iulia.

Acest podcast este disponibil gratuit pe toate reţelele de streaming(Spotify, Apple Podcasts), dar şi pe contul oficial de YouTube al History Channel."Regina Maria-Fapte şi vorbe"Regina Maria-Fapte şi vorbe"

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus