Skip to main content

TVR. Femei în securitate. Somaţie publică pentru Adevăruri despre trecut, ediţia acuzată de spălarea Securităţii

 
TVR. Femei în securitate. Somaţie publică pentru Adevăruri despre trecut, ediţia acuzată de spălarea Securităţii

Televiziunea publică a primit o somaţie de la CNA pentru emisiunea Adevăruri despre trecut cu Femeile în Securitate. Cum a ajuns să fie emisiunea analizată de Consiliul Naţional al Audiovizualului? Care au fost motivele pentru care s-a dat somaţia?

Publicitate

Totul a pornit de la o ediţie Adevăruri despre Trecut difuzată în data de 7 iunie. Titlul: Femei în Securitate. La vremea respectivă, publicaţia G4Media a atras atenţia că în episodul respectiv "Securitatea comunistă a anilor 80 este spălată public prin intervenţiile telefonice ale unor femei care susţin că au lucrat în sistem", iar ”sistemul şi uniforma militară” sunt lăudate şi puse în prim plan de acestea.

Emisiunea având ca temă intrarea femeilor în Securitatea comunistă, prezintă declaraţiile a trei femei care au lucrat în Departamentul Securităţii. Însă, interviurile în care activitatea Securităţii este spălată public sunt acordate sub anonimat, nota g4media.

Emisiunea a ajuns pe masa CNA marţi, 4 octombrie.

Ce au decis membrii CNA?

Forul audiovizual a dat somaţia pentru lipsă de echilibru, dar şi pentru "lipsa unei analize concrete".

"Tinerii care se uită la această emisiune şi văd cum cele trei doamne le vorbesc despre Securitate şi proceduri, pot să înţeleagă că ceea ce au făcut cele trei doamne este ceea ce fac azi ofiţerii de contrainformaţii, a spus Valentin Jucan, membrul CNA care s-a autosesizat pe subiect.

Valentin Jucan, membru CNA:

"Eu vad această emisiune din punct de vedere al echilibrului... Există o lipsă de echilibru. În partea cealaltă nu a existat o analiză. Opiniile doamnelor nu le punem lua ca pe certitudini.

În interiorul emisiunii trebuia să existe specialişti care să spună cum s-au întâmplat acele lucruri."

În acest moment, emisiunea Adevăruri despre trecut nu se mai difuzează. Raluca Rogojina, producătoarea seriei documentare Adevăruri despre Trecut, a anunţat finalul emisiunii, deşi i s-a cerut să producă un nou sezon pentru această toamnă, emisiunea nu a mai avut loc în grila TVR. 

Citeşte şi: Producătoarea Adevăruri despre trecut acuză că emisiunea a fost „eliminată definitiv” din grila TVR. Cum răspunde postul public

Ce s-a discutat la CNA pe subiect, via g4media:

Valentin Jucan:

În primul rând, nu îmi este clar cui se adresează această emisiune. Cei care au trăit perioada comunistă ştiu cum să traducă şi să citească printre rânduri spusele doamnelor.

Ni se prezintă o naivitate a celor trei, nu ştiau despre ce e vorba, au aflat pe parcurs… Să zicem că putem accepta că n-au ştiut. Dar ulterior, în toţi anii în care dânsele au lucrat tot n-au înţeles despre ce e vorba în Securitate?

Ce spun cei trei ofiţeri? Că totul era legal, că aşa era legal, că îşi făceau treaba. Cuvântul legalitate este foarte des folosit cu privire la fosta Securitate. În momentul în care vorbim, înţelegem că ”legal” atrage şi respectarea drepturilor omului, ceea ce în perioada comunistă nu exista. O astfel de intervenţie ar fi fost binevenită: Ceea ce era legal atunci, era pe hârtie, dar nu avea legătură cu libertatea drepturilor şi libertăţilor individuale. 

Ceea ce pe mine mă deranjează şi nu am cum să spun este că cele trei doamne folosesc tehnici de manipulare specifice activităţii lor chiar şi în acest interviu. Exemplu: tehnica de oglindire. Când tu anticipezi o eventuală întrebare dificilă, empatizezi, transferi partea emoţională şi expui: ”Da, ştiu că nu m-aţi crede, dar noi…”

Ceea ce spun aceste doamne este mult prea mult. Doamnele îşi spală propria activitate şi implicit şi a Securităţii. 

Nu cred că producătorii au vrut să spele, nu cred că şi-au propus asta, dar din păcate acesta este rezultatul. Realizatorii emisiunii nu pun în dificultate, nu întreabă.

Dorina Rusu:

Eu nu cred că TVR şi-a propus să spele Securitatea comunistă, mai ales că a avut foarte multe emisiuni despre Securitate, oameni care au făcut foarte multe emisiuni în 30 de ani.

Nu spun că realizatoarele emisiunii au dorit asta, dar din dorinţa de a lăsa să curgă emisiunea, cam asta a ieşit din păcate.

Ar fi fost necesar să existe mai multe puncte de vedere.

 

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • zavaidoc zavaidoc
    @publicitare - deci in cadrul securitatii existau departamente care terorizau oamenii si departamente care distrau oamenii. Asa si putin are alt punct de vedere. Sau mao. Sau ala al carui nume nu il mai poti pronunta in vremurile noastre. Incet incet se uita ce rau era pe vremea lui ceausescu si apar din nou adepti.
  • Ion Ion
    Seria buna, dar ca orice in romania se poate interpreta. Doar ne conduc fostii tovarasi di fostii securisti cu sereistii infiltrati in presa, politii si armata.
  • Livia Pila Livia Pila
    O decizie tipic CNA: discretionara, populista, in tiparul politiei politice de dinainte de '89.
  • Publicitarul Publicitarul
    Am vazut episodul pe net si nu e deloc rau. Prezinta, pur si simplu, un alt punct de vedere: acela al unor salariate dintr-un departament al Securitatii care nu teroriza oamenii. Au fost alte zeci de episoade in care s-a facut vorbire despre crime, torturi, urmariri etc. Articolul din G4 Media este scris pe principiul "cine nu e cu noi e impotriva noastra". Seria e foarte buna, se gaseste pe youtube si aia de la CNA ar invata multe de acolo daca s-ar uita.

Trimite un comentariu

sus