Skip to main content

TUPEU MAXIM: Autoarea falsului interviu cu Mădălina Manole a dat Agerpres în judecată

 

Jurnalista de la Agerpres care a realizat colajul prezentat drept “ultimul interviu cu Mădălina Manole” se luptă cu instituţia care a penalizat-o pentru gafa făcută.

Publicitate

Dacă în orice instituţie de presă orice jurnalist ar fi plătit cu postul pentru o asemenea greşeală, Marina Bădulescu a fost penalizată şi suspendată doar două luni, după care a revenit în poziţia de redactor-şef.

Bădulescu s-a considerat nedreptăţită şi a dat în judecată Agerpres, iar pe 23 mai este termenul de judecată.

Dosarul de judecată a fost înregistrat încă de anul trecut, din 26 august. Obiectul lui: “contestaţie decizie modificare unilaterală contract de muncă”. Termenul: 23 mai. Contestator: Marina Bădulescu. Intimat: Agenţia Naţională de Presă Agerpres.

Puţină istorie:

Cu o zi înainte de moartea Mădălinei Manole, agenţia Agerpres a publicat un material în care erau compilate declaraţii mai vechi ale artistei şi citate de pe blogul ei. Paginademedia.ro a descoperit făcătura AICI. Colajul a fost făcut de Marina Bădulescu, redactor şef al agenţiei de presă. A doua zi, materialul a fost reluat drept “ultimul interviu acordat Agerpres, cu doar o zi înaintea morţii sale”. Gafa era cu atât mai mare cu cât un "citat" din "ultimul interviu" a fost reluat de toată media şi chiar de către anchetatori, care nu-şi explicau gestul vedetei: "Sunt o artistă implinită, o mamă şi o femeie fericită".

În urma dezvăluirii paginademedia.ro, o Comisie de disciplină a decis suspendarea Marinei Bădulescu din funcţia de redactor şef şi penalizarea cu 15% din salariu, pentru doar două luni. Apoi, Marina Bădulescu a revenit pe poziţia de redactor-şef.

De ce a fost penalizată doar pentru două luni?

Pentru că, au explicat membrii comisiei, “Codul muncii prevede pedepse graduale” şi că „gradul de gravitate al faptelor Marinei Bădulescu nu este atât de ridicat, astfel încât să presupună desfacerea disciplinară a contractului de muncă”. Conform Codului Muncii însă, suspendarea din funcţie se face pentru o perioadă de cel mult 60 de zile.

Reluăm povestea falsului interviu:

Sunt o artistă implinită, o mamă şi o femeie fericită”. Declaraţiile au fost preluate de toate posturile de televiziune şi de către ziare drept ultimele cuvinte pentru presă. Sursa: Agenţia Naţională de Presă Agerpres. O declaraţia este extrem de importantă, întrucât a fost publicată de toată presa cu câteva ore înainte de decesul artistei. Fals!

Cum au stat lucrurile?

Marţi, 13 iulie 2010

Mădălina Manole împlineşte, miercuri, 43 de ani. Agerpres se pregăteşte. “Facem un interviu cu Mădălina Manole”, se decide în redacţie. Sarcina cade pe ziaristul Petronius Craiu. O zi întreagă reporterul încearcă să dea de artistă. Eşec. “Nu mi-a răspuns la telefon", se justifică Toni în faţa şefilor.

Redactorul-şef Marina Bădulescu găseşte o soluţie salvatoare uluitoare! Băgăm articole de pe blogul ei, declaraţii mai vechi şi-i dăm drumul ! Chiar ea este cea care face operaţia.

Textul apare pe Agerpres. Mădălina Manole declară tot felul de lucruri. Niciuna dintre declaraţii nu fusese luată marţi!

Miercuri, 14 iulie 2010

Mădălina Manole se stinge la locuinţa ei din Otopeni. Agerpres se laudă că "Mădălina Manole a acordat Agerpres ultimul interviu, cu doar o zi înaintea morţii sale".

Redacţia Agerpres e în fierbere şi încearcă să acopere gafa monumentală. După-amiază, se găseşte soluţia: materialul cu declaraţii este modificat. Dispare referirea la "ultimul interviu", iar Mădălina Manole "a declarat", pur şi simplu, fără să ştim când.

Foto: Mediafax Foto

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Corectura Ro Corectura Ro
    Cred ca ar avea o valoare atat editoriala, cat si profesionala, pentru studentii la jurnalism, un Top 10 al gafelor din presa. Iar Badulescu ar ocupa o pozitie fruntasa...
  • Corectura Ro Corectura Ro
    OK, a trecut si 23 mai, cu acest caz in instanta. Ce s-a mai intamplat?
  • anonim anonim
    Cand era la "Azi", Marina Badulescu scria de mana asa-zisele scrisori de la cititori, ea coordonand rubrica. Apareau facsimil in ziar, iar ea le "raspundea", ii indruma catre institutiile respective. E obisnuita de mult cu treburi din astea.
  • indigo indigo
    stirea ca madalina era fericita a fost data inainte sa moara. interviu sau ba asta e problema? io zic ca dece nu au spus cand le-a declarat madalina ca e fericita? pt ca tr ca declaratiile sa para ca au fost date atunci!!??
  • vetanase vetanase
    Se pare ca asta e solutia finala- ce se potriveste(de ce nu ?) si pt Agerpres :

    http://www.romanialibera.ro/actualitate/media/tvr-si-ssr-management-privat-225576.html
  • marcopolo marcopolo
    Bai,Petrisor, tu te faci ca nu vezi evidenta?! Marina Badulescu a facut colajul si l-a publicat fara sa mentioneze ca declaratiile nu erau din ziua aia, dar nu ea a sustinut ca e ultimul interviu cu Madalina Manole. Aia care a sustinut chestia asta e directoarea adjuncta Argentina Traica, care a doua zi - vazand ca a murit Madalina Manole - a reluat colajul Marinei si i-a schimbat titlul in Ultimul interviu... bla bla. Si dupa ce a aflat ca era un colaj, a scos materialul de pe flux, fara sa anunte abonatii ca fusese o facatura. Deci, cine are vina principala?
  • Petrişor Obae Petrişor Obae
    Paul,

    Dacă vei citi articolele pe această temă, vei vedea și dovezile.

    Da, a fost un colaj! Da, a doua zi a fost prezentat ca "ultimul interviu"!
  • PS PS
    Petrisor,
    eu in locul ei te-as da in judecata si pe tine.
    Si as castiga si ti-as lua Loganul!
    Din punct de vedere legal, nici tu si nimeni altcineva, nu aveti absolut nicio dovada ca interviul este facut din colaje!
    Cum demonstrezi ca nu a avut loc acel interviu, iar MM nu a repetat exact ceea ce a spus si in alte interviuri?
    Deocamdata avem de-a face cu coincidente uluitoare, dar plagiatul nu este dovedit!
    Desi eu cred, in sinea mea, ca e palgiat.
    Dar, din puncte de vedere legal, pentru ca ai scris "fals interviu", te poate da in judecata si castiga fara probleme.
    Atentie la deontologie, ca e parsiva.
  • vetanase vetanase
    Asadar, atentie conducatori=manageri sau cum va mai numiti
    acum !Nu va mai luati de subalterni ca uite ce patiti !
    Pai se poate? Asta-i curata "persecutie profesionala" :-) Unde-i "independenta editoriala"?
  • credul credul
    Doamna/domnisoara Badulescu nu trebuie sa-si publice fisa medicala de la psihiatrie. AR fi oricum o munca inutila care nu ar servi nimanui. Cred ca simpla semnatura la un material de genul celui cu Madalina - Dumnezeu sa o odihneasca - e suficienta si motivanta. OUT din presa!
    PS. Si cand pleci ia si niste colegi de la Click. Sau mai bine ia-i pe toti!
  • investigatii investigatii
    De ce nu-si publică dra Badulescu marina si fişa medicală de la psihiatrie, sau îi e ruşine ?
  • geo geo
    Intr-o tara civilizata cel care a comis o asemenea greseala si-ar fi dat demisia. Marina Bădulescu nu face asa ceva desi a recunoscut ca a comis un lucru care nu corespunde normelor deontologice. rusine!!!
  • Liviu Iordache Liviu Iordache
    Concurenta, Mediafax, a scris negru pe alb, evident 'in exclusivitate', imediat, ca Madalina Manole a fost gasita intr-o balta de singe, dind si o sursa inventata. Ei bine, redactorul sef (tot femeie) nu numai ca nu a patit nimic, ci a ajuns sefa Clubului roman de presa, sefa presei romane! Pai, Agerpresul a macar a sanctionat greseala, iar daca ar fi avut actualul cod al muncii putea sa o dea si afara...
  • Adi Adi
    Agerpres-ul trebuie inchis. Toate fosilele s-au adunat acolo si incaseaza salarii uriase nefacand nimic. In orice redactie privata o asemenea gafa ar fi dus urgent la concedierea stupidei respective si chiar se putea trezi ea cu proces in care i se cereau daune pt. prostia facuta.

Trimite un comentariu

sus