Skip to main content

FreeEx. Un an agitat: de la cazul Paginademedia - Acces Direct şi conflictul Bendeac - Antena 1, la presiunile politice din media şi plecarea lui Sârbu din Pro TV

 
Raportul FreeEx pe 2013
Raportul FreeEx pe 2013

Raportul FreeEx pe 2013RAPORT. Piaţa media a trecut printr-unul din cei mai agitaţi ani din ultimul deceniu, iar frământările sunt trecute, detaliat, în raportul FreeEx despre Libertatea presei din România în 2013. Paginademedia.ro prezintă câteva idei din document.

Publicitate

Raportul vorbeşte despre luptele interne din CNA, despre concedierea lui Horia Ivanovici de la DigiSport, pentru că a criticat conducerea fotbalului din România, dar şi despre conflictul dintre Mihai Bendeac şi Antene (după ce realizatorul a acuzat grupul de cenzură) sau plecarea lui Adrian Sârbu de la Pro TV.

Documentul FreeEx menţionează şi cazul Paginademedia.ro - Acces Direct.

Reamintim că, în februarie anul trecut, Antena Group l-a acţionat în judecată pe editorul Paginademedia.ro, Petrişor Obae, după câteva articole legate de emisiunea Acces Direct, în care Ioana Tufaru era prezentată în ipostaze umilitoare.

Antena Group a acuzat faptul că, după ce Paginademedia.ro a prezentat lista clienţilor de publicitate din emisiunea Acces Direct, o parte din advertiseri şi-au retras reclamele. La începutul lunii ianuarie 2014, Tribunalul Bucureşti a respins ca nefondată acţiunea Antena Group.

Mai multe detalii, în linkurile de mai jos:

SENTINŢĂ. Tribunalul a respins acţiunea Antena 1 împotriva editorului Paginademedia.ro în cazul Ioana Tufaru

Se poate mai jos? Jeg pe TV, la propriu, la Acces Direct. Ceara Ioanei Tufaru, in prim-plan

ASOCIERE. Ce clienţi de publicitate au girat mizeria din urechea Ioanei Tufaru la Acces Direct. Audienţe record.

Organizaţiile media: Articolele Paginademedia.ro despre Acces Direct respectă legea şi standardele deontologice

Avon reacţionează după articolul Paginademedia.ro: “retragem spoturile din calupurile emisiunii Acces Direct”

Antena 1 a introdus cererea prin care l-a chemat în judecată pe editorul Paginademedia.ro. Termen în iunie

Alte date din raportul FreeEx:

Situaţia tensionată din CNA are în raportul FreeEx un capitol dedicat, sub titlul "CNA – cangrenat de conflicte interne motivate de afilierea politică".

"Consiliul a fost supus unor presiuni constante venite atât din partea radiodifuzorilor, adeseori nemulţumiţi de sancţiunile primite, cât şi din partea mediului politic, transformat în purtător de cuvânt al intereselor radiodifuzorilor apropiaţi politic. În acest context, soluţiile în cazurile grave au fost adeseori tergiversate, sancţiunile aplicate au fost mici în raport cu gravitatea faptelor sau comparativ cu alte sancţiuni pentru fapte mult mai puţin grave şi au avut ca efect decredibilizarea instituţiei", se arată în raportul FreeEx pe 2013.

Raportul vorbeşte, printre altele, şi despre o serie de procese şi conflicte din interiorul breslei, rezumate în capitolul "Instituţii media care au cerut interzicerea dreptului la liberă exprimare".

"Excesele mediatice au generat ca reacţie alte excese îndreptate împotriva dreptului la liberă exprimare, dând măsura „respectului” pe care unii actori media îl poartă pentru acest drept", se arată în raportul FreeEX.

În raportul privind situaţia presei din România există şi un capitol dedicat oamenilor de televiziune Mircea Badea şi Radu Banciu. Capitolul se intitulează "Oameni de televiziune insultă şi ameninţă jurnalişti".

Paginademedia.ro vă prezintă, în continuare, câteva fragmente din raportul FreeEX pe 2013.

Cezurarea documentarului "Moştenirea clandestină" de către Stelian Tănase

Directorul General Interimar al TVR, Stelian Tănase, a oprit difuzarea unui documentar în timp ce acesta era transmis de TVR Moldova, pe motiv că ar fi făcut propagandă comunistă. Comisia de Etică şi Arbitraj din TVR a considerat intervenţia ca fiind „arbitrară”, „excesivă” şi „hazardată”.

Influenţa politicului la TVR

Influenţa politică în programele televiziunii publice nu a dispărut nici în 2013. TVR a semnat în luna octombrie un protocol de cooperare cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), prin care televiziunea publică ceda responsabilitatea editorială unei autorităţi guvernamentale. Oameni politici din sfera puterii au fost promovaţi în programele televiziunii publice. Liderul organizaţiei de tineret a Partidului Social Democrat (TSD), deputatul Mihai Sturzu, a avut calitatea de invitat permanent al emisiunii de divertisment „În ţara minunilor”.

CNA – cangrenat de conflicte interne motivate de afilierea politică

Odată cu instalarea noii conduceri, la începutul lui 2013, Consiliul a părut mai hotărât în a sancţiona încălcarea legii de către radiodifuzori. Consiliul a fost supus unor presiuni constante venite atât din partea radiodifuzorilor, adeseori nemulţumiţi de sancţiunile primite, cât şi din partea mediului politic, transformat în purtător de cuvânt al intereselor radiodifuzorilor apropiaţi politic. În acest context, soluţiile în cazurile grave au fost adeseori tergiversate, sancţiunile aplicate au fost mici în raport cu gravitatea faptelor sau comparativ cu alte sancţiuni pentru fapte mult mai puţin grave şi au avut ca efect decredibilizarea instituţiei.

Instituţia continuă să fie măcinată de conflicte interne între diversele tabere, aliniate în jurul partidelor care le-au numit. Narcisa Iorga şi Valentin Jucan, nominalizaţi de PDL, au contestat cu mai multe ocazii deciziile Consiliului şi au cerut în mai multe rânduri demisia preşedintei Laura Georgescu. Aceştia consideră că instituţia nu sancţionează suficient de dur abaterile editoriale grave, făcând referire directă la favorizarea radiodifuzorilor apropiaţi partidelor aflate la putere.
Cei doi au mai acuzat-o pe Laura Georgescu că emite recomandări în nume personal, fără a avea sprijinul instituţiei, dar şi că a decernat premii fără a consulta restul membrilor . De asemenea, cei doi au depus plângeri penale împotriva preşedintei instituţiei, acuzând-o pe aceasta de falsificarea actelor prin neincluderea în textul trimis spre publicare la Monitorul Oficial a unor amendamente la Codul de reglementare în audiovizual deja votate .

Instituţii media care au cerut interzicerea dreptului la liberă exprimare

Excesele mediatice au generat ca reacţie alte excese îndreptate împotriva dreptului la liberă exprimare, dând măsura „respectului” pe care unii actori media îl poartă pentru acest drept.

Avem de-a face în ultimul an cu o practică, care a devenit deja destul de răspândită în piaţă: o avalanşă de somaţii publice sunt adresate de diverşi oameni de presă sau instituţii media către alţi jurnalişti sau instituţii media, în care se cere pe un ton imperativ să se înceteze orice exprimare critică la adresa semnatarului somaţiei.

Casa Jurnalistului, ameninţată cu proces

Postul Antena 3 a ameninţat cu un proces Casa Jurnalistului, o comunitate de reporteri independenţi, în cazul în care nu şterg pozele şi interviul cu o reporteră Antena 3. Casa Jurnalistului publicase în luna septembrie un reportaj ai cărui protagonişti erau jurnaliştii care relatau din teren protestele de stradă împotriva proiectului de la Roşia Montană . Printre reporterii intervievaţi se afla şi reporterul Antena 3, Ana Cărbunaru. Aceasta a afirmat că presa a relatat protestele „după criterii politice, fiecare după cum a bătut vântul. Şi Antena 3? M-aţi prins, hihi. Asta e cu no comment, dar… cine era cu partidul respectiv n-a dat despre partidul respectiv şi cine ţine cu partidul ălălalt a dat în el… adică ştii tu” .

Conflictul dintre Sorina Matei şi Dragoş Pătraru

Jurnalista Sorina Matei a transmis în luna martie 2014 o notificare adresată România TV şi jurnalistului Dragoş Pătraru în care le cerea să înceteze „difuzarea şi folosirea de cuvinte şi expresii jignitoare care aduc grave atingeri imaginii, demnităţii şi reputaţiei de care mă bucur” şi le interzicea „reproducerea în orice mod a înfăţişării mele fizice ori a vocii mele sau, după caz, utilizarea unei astfel de reproduceri”.
În octombrie 2013, un caz fără precedent l-a constituit solicitarea adresată de Compania Intact Production SRL (deţinută de familia Voiculescu) Tribunalului Bucureşti prin care cerea dizolvarea Editurii Evenimentul si Capital (EEC), societatea care editează ziarul Evenimentul zilei, dar şi a companiei B1 TV Channel SRL. Solicitarea a fost motivată pe baza legii societăţilor comerciale, care dă dreptul oricărei persoane interesate să depună astfel de cereri. Motivul invocat de reclamant au fost rezultatele financiare ale celor două societăţi reclamate care au înregistrat pierderi în 2010 şi 2011. Tribunalul a respins în 2014 ambele solicitări .

Jurnalişti agresaţi

Jurnaliştii Digi24, ameninţaţi şi agresaţi

Două echipe Digi24 au fost ameninţate şi chiar agresate în martie 2013 când au încercat să filmeze şi să se documenteze în anchetele privind privatizarea combinatului Nitramonia Făgăraş şi furturile de lemne din Neamţ .
În momentul în care filmau ruinele Nitramonia Făgăraş, agenţii de securitate ai combinatului au înconjurat echipa Digi24, care se afla pe domeniul public, şi i-au cerut să-şi strângă echipamentul. Pentru că jurnaliştii au refuzat, agenţii de securitate au trecut la ameninţări şi au luat camera de filmare din mâinile cameramanului. Reporterul a sunat la 112 şi a reclamat agresiunea, dar poliţia a apărut abia la o oră de la apel. A venit în schimb şeful echipei de pază, care a devenit violent. Cameramanul Răzvan Dima a fost strâns de gât de agenţii de pază, iar şeful lor l-a ameninţat cu un cuţit. Echipa Digi24 a depus o plângere în care a relatat întreaga agresiune.
O altă echipă Digi24 a fost agresată în timp ce intervieva un bărbat care tăia lemne ilegal în judeţul Neamţ. Acesta i-a scuipat şi înjurat pe jurnalişti, după care a început să arunce cu pietre în direcţia lor. Echipajul de poliţie prezent în zonă a intervinit să calmeze situaţia .

Ioan Becali, agresor de jurnalişti

Pe 17 mai 2013, fostul agent de jucători de fotbal Ioan Becali a lovit cu capul în piept un cameraman de televiziune înainte de intrarea în sala de judecată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la unul dintre termenele în care era judecat în dosarul transferurilor . Ca să-şi justifice gestul, Ioan Becali a spus: „Nu vezi ce faceţi aici? Mi-a spart capul, bă, nebunule!! Păi, să cad eu? Pe ce să mă sprijin?”.

Jurnalist agresat din cauza opiniilor politice exprimate

Mircea Marian, editorialist la cotidianul Evenimentul zilei, a fost agresat, insultat şi ameninţat în plină de stradă, în seara zilei de 16 mai, în faţa unui echipaj de poliţie care nu a intervenit. Agresiunea este direct legată de activitatea publicistică a lui Mircea Marian. Conform jurnalistului, echipajul care a venit la faţa locului la solicitarea sa a refuzat să se legitimize şi a permis continuarea insultelor şi ameninţărilor. Jurnalistul a depus o plângere la Secţia 14 Poliţie şi l-a identificat pe agresor: Mihai Voicu, un revoluţionar cu certificat.

B1 TV a fost agresată de angajaţii CNADNR

O echipă a postului de televiziune B1 TV nu a fost lăsată să filmeze staţia de taxare de la Podul Feteşti – Cernavodă. B1 TV susţine că echipa de jurnalişti a fost şi bruscată de angajaţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) pe 31 iulie 2013, nu doar împiedicată să filmeze .
Jurnaliştii doreau să folosească imaginile pentru a ilustra un material referitor la cât de mulţi bani se pierd cu închiderea barierei de la Feteşti de pe Autostrada Soarelui . B1 TV a precizat că echipa de filmare a fost apărată de şoferii aflaţi în trafic şi că a făcut o adresă oficială către ministrul Marilor Proiecte, Dan Şova, căruia i s-a cerut să precizeze public numele persoanelor care ar fi agresat echipa de televiziune. „O să verific. Dacă s-a încălcat vreo lege, o să iau imediat măsuri de sancţionare” , a declarat şi premierul Victor Ponta.

Fotbalistul Marica a confiscat camera unui reporter

Fotbalistul Ciprian Marica a fost anchetat în septembrie 2013 de Poliţie după ce a lovit cu pumnul un jurnalist şi i-a luat camera de luat vederi . Incidentul a avut loc în faţa blocului în care locuia iubita de atunci a fotbalistului. Iniţial, Marica l-a salutat reporterul Cancan, apoi l-a înjurat şi, după ce a încercat să smulgă camera de luat vederi, l-a lovit pe reporter cu pumnul în faţă. Jurnalistul a sunat la 112 şi a anuţat că a fost tâlhărit, deoarece fotbalistul plecase cu camera foto.
Pentru că Ciprian Marica nu s-a prezentat la secţie şi nu i-a returnat camera, jurnalistul a depus plângere pentru tâlhărie şi s-a prezentat la Institutul de Medicină Legală pentru a obţine un certificat medico-legal. După ce a fost înregistrată plângerea, Ciprian Marica a trimis a doua zi un prieten la redacţia Cancan. Acesta a înapoiat camera luată de fotbalist, dar fără cardul de memorie.

Fotoreporter înjurat de un jandarm

Protestele împotriva proiectului minier de la Roşia Montană au scos în evidenţă modalitatea în care Jandarmeria Română înţelege relaţia cu mass-media. Pe 28 octombrie 2013 în timpul unei manifestaţii, jurnalistul Mircea Topoleanu de la publicaţia online Vice a fost bruscat de un jandarm pe Calea Victoriei. „Dă-te în morţii mă-tii cu legitimaţia ta de presă” , urla jandarmul în timp ce îi smulgea jurnalistului legitimaţia de la gât .

Maşina postului Antena 3, lovită de manifestanţi

Pe 15 decembrie 2013, în timpul unui miting antiguvernamental, autovehiculul postului Antena 3 a fost ţinta unor manifestanţi care au lovit cu palmele în parbrizul şi capota maşinii staţionate în traficul blocat de manifestanţi.

Mihai Gâdea, ameninţat cu moartea

În urma difuzării unei anchete la Antena 3 despre o posibilă legătură de afaceri între fiica preşedintelui, notarul public Ioana Băsescu, şi compania Gazprom, moderatorul TV Mihai Gâdea a fost ameninţat cu moartea pe pagina sa de Facebook, în ianuarie 2014 .
„Mihăiţă tată, când ai să plângi moartea unuia din familia ta să ştii că nu este că tu ai alte gânduri. Este pentru că tu ai trădat şi trebuie să plăteşti. Ne pare rău dar tu în şase luni vei muri… indiferent dacă renunţi la funcţia ta Antena 3 sau nu. Tu o să ai un accident, stupid la prima vedere dar fatal pentru tine. Aşa este viaţa”, i-a spus un utilizator de Facebook lui Gâdea. Numele de la care a venit această ameninţare este Camill Iliescu. Mihai Gâdea a precizat că a depus o plângere penală la Parchetul General.

Curpinsul raportului, care poate fi citit integral AICIFreeEx 2013

Screen shot 2014-05-04 at 9.48.52 PM

Screen shot 2014-05-04 at 9.49.04 PM

Screen shot 2014-05-04 at 9.49.20 PM

Screen shot 2014-05-04 at 9.49.36 PM

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus