Skip to main content

Ambasada Israelului: Am aflat cu îngrijorare despre numirea Oanei Stănciulescu la TVR

 
Oana Stănciulescu
Oana Stănciulescu

ACTUALIZARE: Europarlamentarul Cristian Preda îi acuză pe liberali că, prin susţinerea Oanei Stănciulescu - pe care o caracterizează drept ''o antisemită notorie'' - pentru un post în CA al TVR, au un comportament ''demn de PRM''.

Publicitate

Ambasada Statului Israel la Bucureşti a transmis, ieri, o reacţie oficială cu privire la numirea în funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al TVR a Oana Stănciulescu, punctând că jurnalista a pus la îndoială existenţa Holocaustului, scrie News.ro.

”Ambasada Statului Israel la Bucureşti a aflat cu îngrijorare despre numirea într-o funcţie-cheie, în cadrul Televiziunii de Stat, a doamnei Oana Stănciulescu, jurnalist cu experienţă, dar cu nenumărate exprimări publice antisemite şi simpatii vădite faţă de Mişcarea Legionară. Amintim că, prin afirmaţiile sale, doamna Stănciulescu a pus la îndoială existenţa Holocaustului şi s-a identificat cu lideri ai Mişcării Legionare, responsabili pentru ororile Holocaustului din România”, se arată în reacţia oficială a ambasadei cu privire la numirea Oanei Stănciulescu în funcţia de membru al Consiliului de Administraţie al TVR.

Reprezentanţa diplomatică apreciază că decizia de numire a Oanei Stănciulescu poate avea impact negativ în ceea ce priveşte promovarea valorilor democraţiei.

”Dorim să atragem atenţia că o astfel de decizie poate avea un impact negativ semnificativ în ceea ce priveşte prezentarea obiectivă a faptelor istorice şi promovarea valorilor democraţiei, cu precădere asupra noilor generaţii, vulnerabile în faţa unor eventuale dezinformări”, se mai spune în scrisoarea transmisă.

Reacţia europarlamentarului Cristian Preda cu privire la numirea Oanei Stancu în CA al TVR

''Susţinerea în CA al TVR a unei antisemite notorii - Oana Stănciulescu - e demnă de PRM, nu de un partid care se revendică de la liberalism. Ambasada Israelului la Bucureşti a descris-o foarte precis: o negaţionistă a Holocaustului'', afirmă Cristian Preda ţntr-o postare pe contul de Facebook.

CONTEXT. În urma unor afirmaţii făcute în anul 2015, jurnalista Oana Stănciulescu a fost acuzată de neolegionarism şi promovarea ideilor de extremă dreapta. Oana Stănciulescu a fost propusă de Partidul Naţional Liberal pentru a face parte din Consiliul de Administraţie (CA) al TVR.

Jurnalista este acum membru în CA al televiziunii publice, după ce Comisiile de Cultură reunite ale Parlamentului au avizat, marţi, favorabil toţi candidaţii Consiliului de Administraţie al TVR, iar plenul Parlamentului a validat, în aceeaşi zi, cu 312 voturi ”pentru” şi 21 ”împotrivă” toţi cei 13 candidaţi. Votul a fost precedat de o dispută legată de candidatura Oanei Stănciulescu, acuzată de deputatul minorităţii evreieşti Aurel Vainer că s-a opus legii prin care este interzisă omagierea personalităţilor mişcării legionare.

Scriitorul Norman Manea, regizoarea Gianina Cărbunariu şi istoricul Georg Herbstritt s-au numărat printre cei 47 de semnatari ai unei scrisori de protest faţă de desemnarea Oanei Stănciulescu ca membră în Consiliul de Administraţie TVR.

”Oana Stănciulescu s-a făcut cunoscută ca foarte activă în cultivarea memoriei unor personalităţi şi valori de extremă dreapta din istoria culturii româneşti. Cu o consecvenţă, ce trebuie subliniată, jurnalista îşi face un crez din a reabilita şi eroiza o serie de personalităţi de orientare legionară, xenofobă, antieuropeană şi antidemocrată”, se arată, între altele, în scrisoarea adresată, pe 17 martie, copreşedinţilor Partidului Naţional Liberal, Alina Gorghiu şi Vasile Blaga.

Pe 23 martie, Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România ”Elie Wiesel” critica desemnarea Oanei Stanciulescu în consiliu, deoarece este ”incompatibilă cu asumarea şi promovarea memoriei victimelor Holocaustului din România”.

În comunicatul transmis, reprezentanţii institutului îşi arată şi îngrijorarea faţă de tolerarea ”cu uşurinţă” a unor astfel de opinii sau atitudini, care, prin poziţia dobândită într-o instituţie publică, pot deveni normă sau discurs acceptabil.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Patriot satul de voi tradatorilor Patriot satul de voi tradatorilor
    Sa va trag la *** de evrei,islamisti si ce mama dracu mai avem prin tara!! Ba,da nu va e rusine sa controlati voi tot..ba,da voi chiar vreti sa ne spuneti ce avem voie sa vorbim si ce nu?! Pai de ce mama dracu mai avem ba constitutia ROMANIEI ? Plecati dracu la voi in tari si lasati ne tara asta in pace,ca ne ati mancat zilele !!!!!
  • livia pila livia pila
    Au aflat degeaba. Camarada Stanciulescu e, spre rusinea PNL, a numitilor Gorghiu Alina si Blaga Vasile, a Romaniei membra in CA al TVR. Un scandal national depasit doar de megascandalul cu numitul ORBEAN GEORGE, pila si purtatorul de servieta al lui DINCU VASILE
  • Iulian Iulian
    Pe romaneste: Este de la ANTENA 3

Trimite un comentariu

sus