Skip to main content

CNA menţine amenda de 100.000 de lei la România TV, după ce postul a cerut reanalizarea. Membru CNA: „Nu prea văd sensul aprobării unei rediscutări, pentru că nu sunt elemente noi"

 
CNA menţine amenda de 100.000 de lei la România TV, după ce postul a cerut reanalizarea. Membru CNA: „Nu prea văd sensul aprobării unei rediscutări, pentru că nu sunt elemente noi"

Roxana Niculescu, director de programe şi reprezentanta România TV la CNA, a venit în faţa Consiliului pentru a solicita reanalizarea amenzii de 100.000 de lei (20.000 de euro) dată postului pentru emisiunile în care s-a discutat subiectul morţii jurnalistei Iulia Marin.

Publicitate

În urma pledoariei susţinută de reprezentanta postului, CNA a decis să respingă solicitarea de a reanaliza sancţiunea şi să menţină astfel amenda de 100.000 de lei.. Doar Nicolaie Bălaşa (membru CNA) a fost pentru rediscutarea emisiunilor de la România TV.

Ce a spus Roxana Niculescu la Consiliul Naţional al Audiovizualului?

„Indiferent de rezultatul acestei reanalizări, indiferent de propunerile pe care le veţi face, eu vreau să spun în numele radiodifuzorului pe care îl reprezint, în numele colegului meu Victor Ciutacu şi în numele tuturor jurnaliştilor, tuturor angajaţilor România TV, că nu am intenţionat şi nu am facut nicio clipă vreo campanie de discriminare sau nici măcar o ştire de discrimare la adresa persoanelor cu tulburări psihice.

Nu am intenţionat sub nicio formă - nu o să vă mai citez, pentru că o să ajungem să ştim pe din afară emisiunile, cele două incriminate, replicile. Faptul că unul dintre invitaţi  poate că a avut o exprimare nefericită, dar a existat reacţia moderatorului.

Speram ca în aceste două săptămâni care s-au scurs de la emisiunile incriminate şi de la apariţia acelui apel care ne viza în primul rând pe noi, măcar să nu rămână ideea, că da, România TV plăteşte amenda, plăteşte sancţiunea şi cazul este închis.

Adică speram într-o dezbatere mult mai amplă la nivelul societăţii româneşti nu pentru discriminarea persoanelor cu tulburări psihice, ci pentru cu totul şi cu totul altceva, ceea ce Victor Ciutacu a susţinut pe parcursul celor două emisiuni...

Nu vreau decât să rămână ideea că nu am intenţionat şi nu am făcut, considerăm că nu am făcut această discriminare faţă de nicio persoană, faţă de absolut nimeni. Problemele care au fost ridicate aşa cum au fost la momentul tensiunii respective, au fost despre reacţia angajatorului indiferent cum îl cheamă pe el.

Tocmai de aceea o să vă rog, trecând peste tensiune, trecând peste cele două săptămâni care s-au scurs, să reanalizaţi mai ales că această problemă financiară şi această, să-i spunem intenţie de a înfrânge financiar o societate, ceea ce se poate întâmpla prin menţinerea cuantumului amenzii respective.

A ieşit cu atâta pregnanţă în ultimele zile atâta timp cât preşedintele Comisiei de Cultură în Parlamentul României, felicită firmele care ar intenţiona sau care şi-ar fi retras publicitatea de la un post privat de televiziune plătitor de taxe şi impozite şi care are un număr de angajaţi, care încearcă mai bine sau mai rău să îşi facă datoria.

Nu cred că putem ignora această componentă politică. Mai departe singurul lucru pe care chiar vă rog, prin prisma experienţei mele personale, a postului de televiziune şi mai ales a oamenilor care lucrează acolo.Nu am intenţionat şi nu intenţionăm sub nicio formă să ducem vreo campanie de discriminare."

Orsolya Borsos, membru CNA:

„Aţi zis că nu aţi intenţionat. Nu cred că cineva din Consiliu, aşa cum am văzut eu pledoariile a considerat că intenţionat aţi vrut să discriminaţi, dar asta a ieşit până la urmă. Dar nu credem nici noi că asta a fost intenţia primară şi principală sau cel puţin eu nu cred. Dar ceea ce aţi intenţionat şi ceea ce a ieşit diferă puţin."

Roxana Niculescu:

"Nu a spus nimeni că am fi intenţionat, dar uitându-ne la cuantumul amenzii  mai ales la solicitările şi la propunerile de sancţiune, pare că nu aţi considerat-o ca un derapaj al acelui moment. Mai ales că a existat reacţia moderatorului Victor Ciutacu şi a celorlalţi invitaţi, pentru că a rămas undeva doar fraza rostită de Răzvan Savaliuc."

Cristina Pocora, membru CNA:

"Conform procedurii noastre, eu nu am constatat elemente noi aduse de reprezentanta postului. Prin urmare nu prea văd sensul aprobării unei rediscutări, pentru că nu sunt elemente noi aşa cum cere procedura noastră."

Nicolaie Bălaşa, membru CNA:

"Eu nu am votat sancţiunea respectivă şi nici nu am fost de acord cu ea. Îmi păstrez poziţia şi din acest motiv mi-aş dori rediscutarea acestor două emisiuni."

Citeşte şi: CNA a decis: Amendă de 100.000 de lei pentru emisiunile cu Iulia Marin, de la România TV

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus