Skip to main content

România TV, sancţionată iar. Pentru un interviu cu Becali şi pentru "resetarea sexuală". Mircea Toma: "E o colecţie de perle sinistre"

 
România TV, sancţionată iar. Pentru un interviu cu Becali şi pentru "resetarea sexuală". Mircea Toma: "E o colecţie de perle sinistre"

România TV, sancţionată din nou. Consiliul Naţional al Audiovizualului a amendat postul România TV, pentru mai multe emisiuni difuzate în decembrie anul trecut. Astfel, postul s-a ales cu două amenzi şi cu două somaţii.

Publicitate

Motivele? România TV a difuzat de Crăciun un interviu cu Gigi Becali, în care acesta spunea, printre altele, că "vaccinul este făcut să modifice ADN-ul". Postul a fost amendat şi pentru emisiunea despre "resetarea sexuală" şi a fost sancţionat şi pentru neverificarea unei informaţii în legătură cu uterul artificial.

Detalii, în continuare:

1. Interviul cu Becali - "colecţie de perle sinistre, promotor al teoriei conspiraţiei" - 10.000 de lei

Pe 25 decembrie, postul România TV a difuzat un interviu cu Gigi Becali. 

Ce a spus Becali în interviu?

"Păi ce este COVID-ul? O să încerce ei altceva. Dar numai dacă ai încredere în Dumnezeu şi nu te duci în indolatria lor, ca asta vor să facă, să sperie lumea cu sănătatea şi cu ştiinţa.

Vaccin? Păi dar ce spuneam atunci? Ai văzut că au început să cadă. o să cadă cadă pe stradă, cad aşa oameni nevinovaţi, cad imediat pe loc.

Ce am spus şi spun acum iar. Ai făcut vaccin, ai fost păcălit. Tu nu ai ştiut. Păi vaccinul ăla dispare, pentru că vaccinul acela este făcut ca să modifice ADN-ul."

Mircea Toma, membru CNA:

"În interviul cu Becali avem o colecţie de perle sinistre, dacă nu ar fi cota de umor negru pe care prezenţa domnului Becali, în calitate de savant atotştiutor o emană.

Îmi pare rău, dar şi calitatea interlocutorului din partea postului este contaminată de aceeaşi imagine de ridicol absolut.

Dar dacă ar fi  doar o emisiune de umor negru, ar fi perfect, dar din păcate ştim că aceleaşi idei sunt împărtăşite de din ce în ce mai mulţi oameni în România. 

De aceea nu cred că poate să treacă pe sub radarul nostru o intervenţie de acest calibru, în care Covid-ul nu a fost decât o sperietură pentru oameni, este promotorul unei teorii a conspiraţiei, care neagă existenţa bolii, iar vaccinurile sunt sursa morţilor subite."

Printre titlurile afişate pe ecran s-au regăsit: 

  • "Becali se dezlănţuie la adresa politicienilor"
  • "Ce a modificat vaccinul COVID în corpul omului"

De asemenea, tot pe 26 decembrie, dar la emisiunea România la raport,  Andreea Creţulescu l-a avut în platou pe actorul Dan Puric.

Un membru CNA cataloghează intervenţia acestuia că "se manifestă cu afirmaţii împotriva UE, falsificând în mod grosolon realităţi istorice."

Ce a spus Dan Puric?

"Noi nu mai suntem o ţară. Am trecut de la stadiul de colonie în toată chestia asta, în experiment de laborator vaccinal. Şi acum bănuiesc că se pregăteşte să fim front de luptă, să scoată castanele cu mâna noastră.

Sunt foarte vicleni, sunt foarte şmecheri şi întotdeauna au etape.

Valentin Jucan, membru CNA:

"Actorul Dan Puric este separat de persoana Dan Puric prezentă în platoul România TV. Dan Puric, în această emisiune, în care abia dacă primeşte câteva replici din partea moderatorului, cu atât mai puţin moderatorul să-l pună în anumite momente de dificultate, în sensul de a solicita informaţii suplimentare sau explicaţii, argumentări pe marginea afirmaţiilor pe care le face.

În această emisiune mi se pare cel mai vehement în afirmaţii. De aceea, amestecul de opinii şi afirmaţii de această dată este un amestec mult disproporţionat în favoarea opiniilor. 

În această emisiune Puric vine cu o serie de afirmaţii contontende la adresa construcţiei europene din care noi facem parte, la adresa scopului şi finalităţii UE atunci când vorbeşte despre rezultatul împotriva creştinismului al UE, atunci când vorbeşte despre alterarea individului şi a societăţilor în sens negativ având ca şi cauza UE.

Deci Dan Puric primeşte o scenă în care se manifestă cu afirmaţii împotriva UE, falsificând în mod grosolon realităţi istorice. Inclusiv atunci când vorbeşte despre grupul care a iniţiat UE, grupul de gânditori care au pus bazele UE şi fundamentul legislativ al UE." 

Titluri pe ecran:

  • "Dan Puric demască oculta care a pus mâna pe România"
  • "Dan Puric vorbeşte despre resetarea impusă în România"
  • "Dan Puric: România a devenit laborator vaccinal"
  • "Bordelizarea Europei, pe cine acuză Dan Puric"

Articole invocate:

Art. 3 (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.

64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii; b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

2. "Uterul artificial" - somaţie

La emisiunea Punctul culminant difuzat în data de 14 decembrie a fost prezentat un material video în care se vorbea despre uterul artificial.

Somaţia este dată pentru că informaţia nu a fost verificată.

Titlu pe ecran:

  • "Uterul artificial, ce se pregăteşte în aceste zile"

Extras din materialul video difuzat de România TV:

"Vă prezentăm EctoLife, prima fabrică de utere artificiale alimentată de energia regenerabilă. EctoLife permite cuplurilor infertile să conceapă un copil şi să fie părinţii propriilor urmaşi.

Este soluţia perfectă, pentru femeile cărora le-a fost scos uterul chirurgical, în urma cancerului sau a altor complicaţii.

Cu EctoLife, naşterile premature şi cezarienele vor fi de domeniul trecutului. EctoLife este conceput pentru a ajuta ţările care suferă de un declin al populaţiei ca Japonia, Bulgaria, Correa de Sud şi multe altele..."

Mircea Toma, membru CNA:

"Se reţine doar faptul că nu a fost verificată informaţia. Era simplu. Există pe toate site-urile când dai căutare uter artificial, apar cel puţin trei instituţii media care anunţă că este un fake."

Cadrul legal invocat:

64 - (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii:

a) asigurarea unei distincţii clare între fapte şi opinii;

b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.

3. Sorin Roşca Stănescu, afirmaţii despre Monica Macovei beată criţă" - somaţie

La emisiunea Special, din data de 16 decembrie, Sorin Roşca Stănescu a intrat în legătură telefonică şi a povestit despre întâlnirea pe care a avut-o cu Monica Macovei la un restaurant libanez.

Stănescu a spus că Monica Macovei a fost "beată criţă şi cărată pe scară." La restaurant a mai fost şi Dan Tapalagă.

Ce a spus Sorin Roşca Stănescu în emisiune?

"Eu începusem să formulez diverse chestii la adresa domniei sale, pentru că lucrurile mi se păreau în neregulă. Moment în care m-a sunat domnul Tapalagă şi m-a rugat să mâ întâlnesc cu doamna Macovei. Am accepat să ne întânim în oraş. Şi ne-am întâlnit la un restaurant libanez.

Doamna Macovei a comandat două sticle de vin alb. Eu sunt băutor de vin roşu şi am comandat o sticlă de vin roşu... Pe parcursul discuţiei noastre, doamna Macovei şi-a epuizat cele două sticle de vin. Se cam închisese barul şi bucătăria.

Responsabilul restaurantului a fost amabil şi ne-a mai lăsat să stăm acolo, dar nu mai era de băut.

Şi doamna Macovei a mai luat şi din vinul meu -  în orice caz s-a făcut criţă şi a fost cărată pe scări. Mai erau vreo două persoane din angajaţii restaurantului şi au dus-o pe scări împreună cu Tapalagă până lângă trotuar, unde au aruncat-o în maşina cu care a venit."

Mircea Toma, membru CNA:

"Unul dintre invitaţi povesteşte că era beată criţă şi că se târa pe scări, şi că a fost azvârlită într-o maşină.

Sunt formulări atât de degradante, încât ele impuneau un minim de detaşare din partea moderatorului şi în orice caz anunţarea tentativei de a lua un punct de vedere."

Roxana Niculescu, reprezentant post:

"În pledoariile mele anterioare referitoare la acest subiect, am spus clar ceea ce apare de fapt în monitorizarea actuală, şi anume, faptul că a existat o primă reacţie şi unica a doamnei Macovei referitoare la accident, la două ore după producerea accidentului, a apărut pe Facebook punctul de vedere al domniei sale, ulterior şters, după care am spus că ne-am fi dorit să avem un punct de vedere al acesteia.

Referitor la subiectul relatat de Sorin Roşca Stănescu, este un subiect de presă. El a explicat şi a scris în ziarul Ziua momentul respectiv, întâlnirea cu pricina, era chiar în timpul mandatului doamnei Macovei. După care spune că şi-a cerut scuze, fără să nege incidentul ca atare."

Printre titlurile afişate pe ecran se regăsesc:

  • "Monica Macovei, în stare avansată de ebrietate"
  • "În ce hal a fost scoasă din restaurant Monica Macovei"

Art. 40 (2) În cazul în care acuzaţiile prevăzute la alin. (1) sunt aduse de furnizorul de servicii media audiovizuale, acesta trebuie să respecte principiul audiatur et altera pars; respectarea acestui principiu presupune condiţii nediscriminatorii de exprimare până la finalul aceluiaşi program în cadrul căruia s-au făcut acuzaţiile.

În situaţia în care persoana vizată refuză să prezinte un punct de vedere, trebuie precizat acest fapt.

4. "Resetarea sexuală" - 10.000 de lei

La România în 60 de minute difuzat pe 23 decembrie, s-a dezbătut tema despre identitatea de gen. Gelu Vişan a spus în emisiune că "dacă ne va fi impus acest parcurs, în care să transformăm copiii, să transformăm băieţeii în fete şi fetele în băieţei - eu unul o să strig în gura mare Roexit." La emisiune a mai fost invitat şi Cristian Terheş.

Amenda invocă faptul că nu s-a prezentat şi punctul de vedere al părţii opuse.

Ce a spus Gelu Vişan în emisiune?

"Se numeşte neomarxism. Este un curent care este impus dinspre SUA de 30 de ani încoace. Este cu toată forţa adoptat de către ţările din UE, ţările occidentale cum le-am cunoscut noi, şi se adresează în primul rând generaţiei tinere.

În legătură cu ceea ce se întâmplă în Europa, foarte greu vom putea noi să schimbăm mentalitatea lor, însă dacă acest lucru se va îndrepta către România şi către copiii noştri, nu avem decât două lucruri de făcut. România fiind singura ţară, în acest moment din UE unde s-au construit peste 1000 de biserici în ultimii 20-30 de ani.

Nu avem decât două variante: să încercăm să ne ţinem departe copiii de aceste lucruri. Copiii, în momentul acesta sunt destul de atacaţi, iar profesorii nu sunt bine pregătiţi pentru a face faţă. Şi în al doilea rând, dacă lucrul acesta nu se opreşte ca şi alte motive putem discuta foarte serios de Roexit. 

Dacă preţul intrării noastre sau a sta noi în UE este să ne vindem copiii, atunci mai bine fără UE şi un picuţ mai sărăcuţi, decât cu UE. Vorbesc foarte serios, este unul dintre motivele, pentru care, dacă ne va fi impus acest parcurs, în care să transformăm copiii, să transformăm băieţeii în fete şi fetele în băieţei - eu unul o să strig în gura mare Roexit."

MirceaToma, membru CNA:

"Domnul Terheş şi domnul Vişan vorbesc despre cum trebuie să ne ferim copiii, familia, biserica de contaminarea cu tot ce înseamnă resetare sexuală, care ne ameninţă din Occident. Şi că vom ieşi din UE, ca să scăpăm de această tragedie."

Titlu pe ecran:

  • "Resetare sexuală în plină desfăşurare"
  • "Ce vor să facă neomarxisştilor copiilor de 16 ani"

Art. 47 alin. (3) şi ale art. 70 alin. (1) din Codul audiovizualului.

Art. 47 - (3) Sunt interzise în programele audiovizuale afirmaţii defăimătoare generalizatoare la adresa unui grup/comunităţi definit(e) de gen, vârstă, rasă, etnie, naţionalitate, cetăţenie, credinţe religioase, orientare sexuală, nivel de educaţie, categorie socială, afecţiuni medicale sau caracteristici fizice.

Art. 70 - (1) În cadrul programelor de ştiri şi dezbateri care abordează probleme de interes public privind minorităţile etnice, religioase sau sexuale se va prezenta şi un punct de vedere al acestora.

 

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus