Skip to main content

COMUNICAT. Programul3, bilanţ la 5 ani: 180 de absolvenţi trillenials şi aproape 30.000 de ore de învăţare, consultanţă şi sprijin

 
COMUNICAT. Programul3, bilanţ la 5 ani: 180 de absolvenţi trillenials şi aproape 30.000 de ore de învăţare, consultanţă şi sprijin

COMUNICAT. Aproape 180 de #trillenials, absolvenţi ai Programului3, şi-au dat întâlnire la NeConferinţa de la Bucureşti care a marcat finalul a cinci ediţii ale platformei de educaţie nonformală. Programul de pregătire, de lungă durată, este unic în România şi este destinat formării noilor generaţii de lideri din organizaţiile neguvernamentale.

Publicitate

Nota Paginademedia.ro: În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament plătit.

Începând din 2019, de la lansarea programului derulat de consorţiul format din Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC), Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi şi Frivillighet Norge, 5 generaţii de cursanţi au trecut prin toate experienţele de învăţare pe care le oferă Programul3

15 iniţiative civice care au crescut în ultimii 5 ani din efervescenţa mai multor generaţii care au urmat programul au ajuns în atenţia participanţilor la NeConferinţa #trillenials 2024, în cadrul unui marketplace

NeConferinţa de la Bucureşti a reunit #trillenials, profesionişti din al treilea sector şi reprezentanţi ai mediului de business cu responsabilitate socială în ADN într-un eveniment dedicat comunităţii ONG din România

#trillenials au între 18 şi 35 de ani, lucrează sau îşi doresc să activeze în ONG-uri şi sunt la începutul parcursului lor profesional în domeniu. Sunt persoane interesate de subiecte sociale şi civice şi sunt dispuse să se implice din ce în ce mai activ în structuri asociative, dornice să lucreze şi să contribuie la dezvoltarea societăţii civile.

Participanţii la conferinţă au putut vedea şi 15 iniţiative civice care s-au născut sau au crescut în ultimii 5 ani din efervescenţa mai multor generaţii care au urmat programul, au putut să le analizeze şi să ofere feedback iniţiatorilor. Toate sunt deschise pentru finanţare prin granturi corporative sau instituţionale.

Sandra Ghiţescu, designer de experienţe de învăţare şi consultant în comunicare, unul dintre coordonatorii programului:

„Iniţiativele prezentate în marketplace sunt dovada că absolvenţii #trillenials trec dincolo de teorie şi au capacitatea de a dezvolta şi pune în practică proiecte sănătoase; o parte dintre ele sunt în faza de implementare, iar unul dintre obiectivele noastre este să aducem prin intermediul acestora, în atenţia finanţatorilor privaţi sau instituţionali, modul în care gândesc şi acţionează trillenials. Aceste iniţiative reflectă leadership-ul colectiv pe care l-au exersat în cadrul programului”.

Vlad Dumitrescu, creatorul şi coordonatorul Programului3, Director de Programe FDSC, anticipează ce urmează:

Ca paşi lucrăm la îmbunătăţirea formelor digitale de conţinut (module online, platformă de dezvoltare organizaţională etc.) pentru a-l face mai accesibil şi dezvoltăm module noi, în funcţie de nevoile exprimate de #trillenials, cum ar fi modulul de egalitate de gen sau laboratorul de wellbeing. Pe lângă dezvoltarea de conţinut nou, continuăm să căutăm activ finanţări pentru acordarea de granturi şi burse pentru #trillenials.”

Programul3 în cifre:

  • 179 de #trillenials au trecut prin program în cei 5 ani
  • 112 au rămas conectaţi în reţeaua de alumni
  • 70% de gen feminin, 30%, masculin, 2 persoane care se identifică drept non-binare
  • Provin din toate regiunile ţării, 40% sunt din Bucureşti
  • Peste 100 de organizaţii neguvernamentale reprezentate
  • #trillenials au impact asupra a peste 10.000 de persoane tinere din România (conform datelor raportate şi estimărilor)
  • 20 de experţi implicaţi în program
  • Aproape 30.000 de ore de învăţare, consultanţă şi sprijin investite în perioada 2019 – 2024, finanţate prin proiect sau acoperite prin voluntariat
  • 94% dintre #trillenials activi afirmă că experienţa din program „a fost bună sau foarte bună”.

Conform unui sondaj realizat la lansarea celui de-al cincilea an al programului, persoanele tinere din ONG-uri au declarat că simt nevoia de a aparţine unei comunităţi adevărate, că au dificultăţi în a-şi găsi domeniul de interes şi consideră că nu au suficientă experienţă practică, mai ales în ceea ce priveşte aspecte precum bugetarea sau abilităţile de comunicare. Pe lângă deficitul de cunoştinţe de specialitate, absolvenţii care au participat la sondaj spun că sunt înclinaţi să muncească până la epuizare şi să îşi subaprecieze propria muncă, inclusiv sub aspect salarial.

#trillenials fac parte din Programul3, un produs dezvoltat în cadrul proiectului „Developing Youth NGO Leadership”, implementat de consorţiul alcătuit din Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi şi Frivillighet Norge. Lansat în 2019, Programul3 este destinat persoanelor care fie sunt angajate, fie colaborează deja cu organizaţii neguvernamentale. Este singura iniţiativă educaţională din ţara noastră ce vizează specific formarea de persoane tinere implicate în sectorul neguvernamental.

Ce este secţiunea COMUNICATE:

În secţiunea COMUNICATE sunt prezentate comunicatele companiilor care se înscriu, pe baza unui abonament lunar. Este deschisă atât companiilor, cât şi free-lancerilor care doresc să îşi promoveze serviciile pe care le oferă.

Detalii, la [email protected]

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus