Skip to main content

Povestea documentarului „Titus Munteanu”, spusă de regizoarea lui, Victoria Baltag. „Am făcut filmul pentru că nu am găsit nimic despre el pe Wikipedia” VIDEO EXCLUSIV!

 
Victoria Baltag a regizat un documentar despre viaţa şi realizările profesionale în televiziune ale lui Titus Munteanu, „tatăl” formatului „Şcoala Vedetelor” / colaj: Paginademedia cu fotografii din arhiva personală
Victoria Baltag a regizat un documentar despre viaţa şi realizările profesionale în televiziune ale lui Titus Munteanu, „tatăl” formatului „Şcoala Vedetelor” / colaj: Paginademedia cu fotografii din arhiva personală

Un film despre realizatorul TVR Titus Munteanu gândit şi conceput de cineva din afara TVR. Regizoarea Victoria Baltag a povestit, în exclusivitate, în studioul de podcast Paginademedia.ro, despre tot ceea ce a însemnat munca de cinci ani pentru documentarul intitulat „Titus Munteanu – O viaţă în televiziune”.

Publicitate

La jumătatea lunii octombrie s-a lansat documentarul „Titus Munteanu – O viaţă în televiziune”, regizat de Victoria Baltag. Totul a pornit de la un interviu realizat de aceasta pe vremea când era studentă, la începutul anilor 2000.

Victoria a povestit cum i-a venit ideea de a realiza acest film: nicăieri pe Internet nu erau referinţe serioase despre realizările lui Titus Munteanu, chiar dacă acesta a reuşit performanţa, încă unică pentru România, de a obţine, în 1996, trofeul Festivalului de Televiziune de la Montreux (Elveţia), The Rose d'Or, cu emisiunea „Şcoala Vedetelor” realizată de el.

După ce s-a ţinut timp de 43 de ani în Montreux, capitala festivalulului a devenit oraşul Lucerna.

  • EXPLICAŢII: Premiile acestui festival definesc standardul pentru excelenţă în realizarea de programe TV şi audio internaţionale. Rose d’Or a început în 1961, când a fost creat de Televiziunea Elveţiană din Montreux.
  • A fost mereu un eveniment emblematic pentru EBU – Uniunea Europeană de Radiodifuziune şi Televiziune.
  • În 2019, EBU a încheiat un parteneriat cu o companie internaţională de editare şi cu compania de canale digitale C21Media pentru a prelua organizarea Premiilor Rose d’Or. Acum, acestea se transmit din Londra.

Regizoarea Victoria Baltag spune povestea din culisele TVR.

  • Interviul Lunii este un proiect Paginademedia.ro susţinut de Banca Transilvania.

VIDEO. Victoria Baltag, derspre documentarul-eveniment dedicat lui Titus Munteanu şi imaginile greu obţinute din arhiva TVR

Paginademedia.ro: Cum ai ajuns tu să faci un documentar despre Titus Munteanu?

Victoria Baltag: Eram studentă la Jurnalism, trebuia să-mi fac o temă pentru un concurs în cadrul facultăţii şi am dorit să particip cu un interviu despre Titus Munteanu. M-am dus la dumnealui, l-am rugat să mă ajute. Am avut acest interviu acasă la mine, pe o casetă miniDV.

Între timp eu am plecat din ţară, m-am dus la studii, m-am întors...

Şi, când am văzut că nu mai este, am căutat pe Internet să văd ce ştie lumea despre Titus Munteanu, din respect şi admiraţie pentru acest om, de la care am învăţat foarte multe, pentru că am făcut practica acolo, în TVR. Şi nu am găsit mai nimic, chiar dacă Titus Munteanu este singurul român care a luat cel mai mare premiu la festivalul de la Montreux.

Aşa cum sunt premiile Oscar pentru filme este Festivalul de la Montreux pentru televiziune – dă premii pentru formate de televiziune. Iar el este singurul român care a luat premiul I, cu „Şcoala Vedetelor”.

Ar fi trebuit pe wikipedia să se scrie lucrurile astea şi nu era nimic. Şi atunci am zis să fac eu un documentar despre el. Aşa că am luat interviul pe care eu deja îl aveam, unde Titus Munteanu vorbeşte despre multe lucruri, cum a început el să lucreze în televiziune, cum a descoperit formaţii precum Phoenix, cum i-a descoperit pe Tudor Gheorghe, pe Angela Similea... Povesteşte despre toate lucrurile astea şi atunci m-am gândit că, dacă fac un parteneriat cu televiziunea, ei mă vor ajuta cu materiale de arhivă care să ilustreze ceea ce spune Titus Munteanu în interviu.

Şi atunci exact asta am făcut. Am luat de la televiziune arhive şi am păstrat şi materialul pe care eu l-am realizat cu dumnealui în timpul facultăţii.

GALERIE FOTO. Imagini de arhivă cu „Şcoala Vedetelor”, singurul format de televiziune din România premiat la celebrul Festival de la Montreux

Paginademedia.ro: Ce te-a fascinat cel mai mult la omul şi profesionistul de televiziune Titus Munteanu?

Victoria Baltag: Pentru mine era un munte, cum îi spune şi numele: Munteanu. Ca toţi tinerii de pe vremea aceea, mă uitam la TVR, vedeam formatele pe care le făcea. Ştiam cine este Titus Munteanu.

Atunci când am venit la Bucureşti, la facultate, era o mare onoare pentru mine să pot să vorbesc cu un asemenea om. Îl cunoşteam, aşadar, ştiam cine este şi ceea ce face. Aveam o adâncă admireaţie pentru Titus Munteanu, de aceea am şi dorit să fac acel interviu cu dumnealui şi nu cu altcineva.

Paginademedia.ro: De ce crezi că nu prea se mai ştie astăzi despre Titus Munteanu?

Victoria Baltag: Pentru că generaţiile s-au schimbat, pentru că este puţin promovat şi se fac puţine lucruri în memoria dumnealui. Acest documentar este şi un omagiu adus lui Titus Munteanu.

Cred că lumea nu prea mai ştie despre Titus Munteanu şi pentru că în societatea actuală ne mişcăm foarte, foarte repede şi suntem apanajul superficialităţii şi atunci este mai greu să ajungi la lucruri de calitatea celor pe care le făcea Titus Munteanu.

GALERIE FOTO. Victoria Baltag, în turneu prin America Latină

Paginademedia.ro: Spuneai că el i-a descoperit pe cei de la Phoenix...

Victoria Baltag: Dar, erau din Timişoara, şi Titus Munteanu, şi Phoenix. Şi pentru că Titus lucra la TVR şi ei au auzit despre acest lucru, au luat contact şi prima apariţie a trupei Phoenix la TV a fost la TVR, într-o emisiune în direct. Povestea Titus în documentar cum erau emoţionaţi, cum au ieşit de multe ori din cadru, cum aveau părul lung şi a fost nevoie să şi-l prindă cu agrafe ca să fie conform regulamentului...

A povestit, la fel, cum l-a „lansat” pe Tudor Gheorghe. Ei s-au cunoscut în armată şi Tudor Gheorghe era actor. Au făcut în armată un fel de spectacol şi acolo Titus Munteanu a descoperit că Tudor Gheorghe are voce şi i-a spus „Tu trebuie să cânţi!”. Şi i-a mai spus că lucrează la TVR şi să meargă într-o zi la el.

Au trecut câteva luni şi, la un moment dat, s-a trezit Titus Munteanu cu Tudor Gheorghe la uşa TVR-ului, zicând „Am venit s-ţi cânt”. Şi au petrecut o noapte şi jumătate în care i-a cântat melodii, pentru că trebuiau transcrise pe note. Titus Munteanu fiind un absolvent de Conservator cunoştea notele şi a transcris toate melodiile pe care le ştia Tudor Gheorghe.

VIDEO. „Şcoala Vedetelor” – Momentul în care Titus Munteanu vorbeşte despre realizarea de la Festivalul din Montreux

Paginademedia.ro: Ce alte vedete a mai lansat? Ţi-a povestit şi asta?

Victoria Baltag: Vorbeşte mult despre „Şcoala Vedetelor” şi în documentar este o parte specială, pentru că acesta este formatul care i-a adus trofeul competiţiei de la Festivalul de la Montreux.

Acest format a fost dat mai departe altor televiziuni şi era foarte mândru ceea ce a realizat cu „Şcoala Vedetelor”, aşa că a menţionat foarte mulţi oameni. Pentru că sunt multe vedete astăzi în urma şcolii făcute de Titus Munteanu.

Paginademedia.ro: Păstrase legătura cu cei lansaţi de el la Şcoala Vedetelor? Ţi-a spus ce relaţie avea cu aceştia?

Victoria Baltag: Pot să spun că atunci când am făcut eu acel interviu era foarte apropiat de copii, pentru că tocmai făcuse un format de televiziune pentru ei, care se numea „Numai cu acordul minorilor”. Şi chiar în documentar spunea că îi iubeşte şi am şi văzut cum mergeau cei mici la el să-l îmbrăţişeze. Şi am pus asta în documentar.

Despre „Şcoala Vedetelor”, lucrurile stau puţin diferit. Am observat, nu mi-a spus el, din materialele de arhivă de la televiziune că, în momentul în care a câştigat acest mare premiu, tinerii care erau parte a „Şcolii Vedetelor” au reacţionat un pic diferit decât ar fi trebuit şi Titus s-a supărat.

Am mai observat că în interviurile pe care le ia Dana Mladin celor de acolo, ei spun că nu ştiu despre ce este vorba. Adică înţelegeau foarte puţin despre ce înseamnă acest premiu. Şi cred, pentru că aşa suntem noi, românii, că aceşti tineri or fi crezut, probabil, că Titus s-a îmbogăţit cu acest premiu şi că lor nu le-a dat nimic şi de aceea au reacţionat aşa atunci. Dar acel premiu a fost doar un trofeu, nimic pecuniar, din păcate...

Paginademedia.ro: Ce crezi că l-a deranjat pe Titus Munteanu?

Victoria Baltag: O să vedeţi în documentar.

VIDEO. „Titus Munteanu – O viaţă în televiziune” – Primele secvenţe din documentar

Paginademedia.ro: Tu cum l-ai simţit pe Titus Munteanu?

Victoria Baltag: Extraordinar de cald, de înţelegător, binevoitor, dar pentru cei care vor să asculte. Şi cred că de asta a şi petrecut cu mine atâtea ore în acel interviu, pentru că absorbeam.

Eram atât de curioasă, pentru că eram foarte onorată că stau de vorbă cu un om ca el. Şi aşa am putut afla foarte multe informaţii. Am învăţat foarte multe din ceea ce mi-a spus Titus Munteanu.

Paginademedia.ro: Bănuiesc că ai verificat ce alte documentare mai există despre Titus Munteanu

Victoria Baltag: Da, fireşte. Şi nu mai există. Am găsit doar o carte despre Titus Munteanu, am găsit multe materiale în presă. Am găsit câteva aduceri aminte în diferite formate de televiziune, dar singurul documentar despr Titus Munteanu la ora actuală este al meu.

Paginademedia.ro: Şi nu te-a mirat?

Victoria Baltag: Ba da, pentru că el a schimbat faţa divertismentului din televiziune: şi la TVR, şi la Antena 1. Ar fi trebuit ca cineva din interiorul instituţiei unde a lucrat atâţia ani să facă acest material. L-am făcut eu, pentru că ei nu au dorit să facă acest lucru.

Eu prima oară m-am dus la ei şi am încercat un parteneriat. Mi s-a spus că nu există buget. Şi atunci, dacă nu există buget, am zis lasă că îl fac eu.

Paginademedia.ro: Şi tu nu eşti sau nu ai fost angajată a TVR?

Victoria Baltag: Nu. Am făcut acest proiect complet independent, cu prieteni de-ai mei. Colegul meu de apartament a filmat, directorul de imagine a fost cel de la alt film la care am lucrat...

Victoria Baltag: „Ceea ce arăt eu în documentar nu este doar viaţa lui Titus Munteanu, ci şi alte nume mari, cum sunt Toma Caragiu, Dem Rădulescu, Stela Popescu...”

Paginademedia.ro: Nu te-a întrebat lumea de ce ai făcut asta?

Victoria Baltag: Pentru că am considerat că este necesar să ştim despre oamenii din trecutul glorios, oamenili din trecutul cultural al României. Pentru că ceea ce arăt eu în documentar nu este doar viaţa lui Titus Munteanu, ci viaţa dumnealui întretăiată cu nume mari, cum sunt Toma Caragiu, Alexandru Bocăneţ, Richard Oschanitzky – despre care nu se mai vorbeşte, deşi este cel mai mare compozitor de jazz din România şi din Europa. La fel: Tamara Buciuceanu, Stela Popescu, Dem Rădulescu, Marius Ţeicu, doar nume mari. De drag te uiţi la materialul pe care îl prezint, pentru că oferă o încărcătură culturală după ce l-ai văzut.

Paginademedia.ro: Cât a durat efectiv munca depusă pentru realizarea acestui film?

Victoria Baltag: Am început în 2018. Am mers la TVR şi i-am rugat să mă lase să intru în arhivele televiziunii. Mi-au adus foarte multe role, de pe acelea am luat material. De pe film, de pe peliculă, aşa era înainte de casetele Beta. Sunt bucăţi de emisiune cu Titus Munteanu care cânta la flaut. Aşa a intrat în televiziune, prin Conservator.

Paginademedia.ro: Cred că nu a văzut nimeni acele filmări...

Victoria Baltag: Aşa este. Şi le-am pus eu în documentar, după ce i le-am trimis şi lui Titus Muntean, fiul lui, să le vadă. Sunt multe materiale în documentar care n-au mai fost puse niciodată. Este vorba despre imagini difuzate în TVR în anii 50, 60 şi 70... Şi eu am avut şansa să le găsesc.

Sunt foarte fericită că l-am făcut. Multe dintre casete s-au şters. Emisiunea aceea de la Montreux nu mai este, s-a şters... Şi ce am pus eu în documentar este cu subtitrare, era singurul material pe care l-am putut pune. Aşa am păţit şi cu alte imagini, care s-au pierdut...

Televiziunea are un tezaur extraordinar, cu care s-ar putea face lucruri mari, pentru că sunt nişte materiale care n-au mai fost văzute niciodată. Dar nu a fost „buget” şi atunci nu s-a făcut materialul.

CITEŞTE ŞI:

Documentar-eveniment: „Titus Munteanu”. Regizoarea: „E singurul film despre istoria TVR. Am făcut demersuri disperate ca să-l terminăm. Nu mai avem bani”

Paginademedia.ro: Cine ţi-a susţinut toate costurile pentru realizarea acestui film?

Victoria Baltag: Pentru partea de montaj am plătit o editoare din bursa mea doctorală, pentru că eram în perioada de pandemie şi nu a trebuit să fiu la Belfast. Pe partea de sunet tot aşa, m-a ajutat cineva, dar mai trebuie încă lucrat şi mai avem nevoie de fonduri. Pe partea de imagine m-au ajutat alţi doi prieteni: colegul meu de apartament şi directorul de imagine de la filmul „Experimentul Piteşti” – ei au şi filmat, au venit şi cu echipament. Pe colorizare m-am jucat eu. Traducerea am făcut-o tot eu şi editoarea m-a ajutat să o punem subtitrare. Cam despre asta este vorba: am muncit pe fondurile mele.

Paginademedia.ro: Cine este Victoria Baltag?

Victoria Baltag: Sunt un pasionat regizor. Cu asta mă ocup de dimineaţa până seara. Şi sunt studentă la Doctorat, la Queens University în Belfast, şi am o bursă guvernamentală oferită de guvernul britanic. De acolo mă „finanţez”, deşi bursa nu este foarte mare. Dar, fiind în România, mă pot mişca...

VIDEO. „Experimentul Piteşti”, un alt film-document de Victoria Baltag

Paginademedia.ro: Tot tu ai realizat şi filmul „Experimentul Piteşti”.

Victoria Baltag: Da, acela este un film-document artistic, nu un documentar.

Este ultimul film în care joacă Ion Caramitru şi documentează testimonialele celor care au trecut prin Experimentul Piteşti, redate prin acţiuni ale actorilor.

Am început acest film în 2011, aşadar a fost o muncă de 12 ani. Este tot un film independent, realizat cu fonduri din surse de finanţare de tip „crowd founding”. Am avut 120 de actori şi peste 800 de oameni care au fost în spatele camerelor şi ne-au ajutat cu servicii. Este o echipă foarte mare.

Paginademedia.ro: Câţi au participat pro bono?

Victoria Baltag: Toată lumea. Tot ceea ce am strâns din campaniile de adunare de fonduri am investit în echipament şi în costurile de subzistenţă din timpul filmărilor.

Am filmat mai bine de o lună, în diferite locuri şi toate autentice, aşa că a trebuit să ne mutăm de colo-colo şi să plătim cazări, masă, transport şi aşa mai departe.

Banii au fost puţini, cât să putem să investim în echipament de calitate. Am filmat în 2015, cu echipamente care pe vremea aceea erau puţine la noi. Din acest punct de vedere am fost norocoşi. Postproducţia a durat şapte ani, pentru că am avut multe inconvenienţe.

L-am refăcut de patru-cinci ori, cu mai mulţi editori. A fost o muncă titanică. Filmul a avut un turneu în ţară, în peste 40 de locuri, atât în oraşele mari, cât şi în sate. Am fost peste tot pe unde am fost chemată, am luat cu mine şi obiectele celor care au trecut prin experiment, pentru că oamenii cu care am vorbit mi-au dat tot felul de lucruri pe care eu mai apoi le-am prezentat odată cu filmul...

Şi la Bucureşti am avut o proiecţie, la Teatrul Naţional, pe 10 cotombrie (anul trecut, n.r.). Sala a fost arhiplină şi mp bucur să spun că 80% au fost tineri, studenţi, oameni curioşi să afle.

Paginademedia.ro: Filmul va fi disponibil şi pe platforme de streaming?

Victoria Baltag: Am fost selecţionaţi la Festivalul Internaţional de Film de la Bogota, cel mai mare festival de film din America Latină. Apoi am fost şi la alte festivaluri din Columbia, precum şi nişte universităţi. De acolo am mers la Festivalul Internaţional de Film de la Lima, din Peru, unde am mai avut, de asemenea, o serie de eveniemnte în universităţi. Iar acum, la întoarcerea în ţară, pregătesc premiera.

Filmul nu a avut încă o premieră oficială. Apoi voi discuta cu un distribuitor şi trebuie să fac tot eu asta. Toată lumea mă întreabă când apare şi pe TV, dar cred că îl mai ţin puţin în festivaluri şi pe marile ecrane. Vreau să merg cu el şi în Europa.

Paginademedia.ro: Dar documentarul Titus Munteanu – O viaţă în televiziune” va putea fi urmărit pe platforme de streaming?

Victoria Baltag: Mi-au scris mulţi că au ratat premiera şi că şi-ar dori să îl vadă. Din fericire instituţia CNC ne-a ajutat un pic cu distribuţia, ca să mergem în alte oraşe... Iar în Bucureşti sper să organizez încă un eveniment şi apoi să fie şi în cinematografe. Apoi am primit din partea unei persoane care face parte din direcţiunea TVR că postul public va difuza filmul.

Autor: Anca Bejan anca.bejanpaginademedia.ro Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

sus