Skip to main content

ActiveWatch şi alte trei ONG-uri cer demiterea lui Adrian Cioroianu din funcţia de director al Bibliotecii Naţionale, după ce a dezvăluit ce doctorat analizează Emilia Şercan

 
ActiveWatch şi alte trei ONG-uri cer demiterea lui Adrian Cioroianu din funcţia de director al Bibliotecii Naţionale, după ce a dezvăluit ce doctorat analizează Emilia Şercan

Poziţie. ActiveWatch şi alte trei ONG-uri cer demiterea lui Adrian Cioroianu din funcţia de director al Bibliotecii Naţionale a României, după ce acesta a dezvăluit ce doctorat analizează jurnalista Emilia Şercan, cel al lui Mircea Geoană (adjunct al secretarului general al NATO).

Publicitate

Organizaţiile semnatare au formulat o scrisoare Ministrului Culturii, Raluca Turcan, prin care cer "demiterea de urgenţă" a lui Adrian Cioroianu din funcţia de director interimar al Bibliotecii Naţionale a României.

Cele patru organizaţii (ActiveWatch, CJI, Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet şi Centrul de Resurse pentru participare publică) transmit că prin gestul lui Cioroianu de a face public numele tezei la care lucrează Emilia Şercan, "s-a încălcat regulamentele pentru care este mandatat să le aplice."

"Prin gestul său recent, de a dezvălui public detalii cu privire la documentele studiate în cadrul bibliotecii de către jurnalista Emilia Şercan, Adrian Cioroianu a încălcat regulamentele pe care este mandatat să le aplice."

Totodată, ONG-urile mai spun că "afirmaţiile publice ale lui Adrian Cioroianu vin să împiedice sau să ducă în derizoriu un demers jurnalistic legitim":

"Mai grav, în cazul Emiliei Şercan, afirmaţiile publice ale lui Adrian Cioroianu vin să împiedice sau să ducă în derizoriu un demers jurnalistic legitim. Documentele consultate, sub confidenţialitate, de un jurnalist fac parte dintre sursele jurnalistice (...).

Încălcarea confidenţialităţii surselor jurnalistice de către un reprezentant al unei instituţii publice reprezintă un derapaj grav, care trebuie sancţionat pe măsură."

Citeşte şi: FĂRĂ PRECEDENT. Adrian Cioroianu, şeful Bibliotecii Naţionale, aflat în conflict cu Emilia Şercan, a făcut public subiectul unei investigaţii a jurnalistei. Şercan: „o mârşăvie inimaginabilă”

VIDEO. Emilia Şercan, în studioul Paginademedia

Redăm integral poziţia ONG-urilor:

 

Organizaţiile semnatare solicită Ministerului Culturii demiterea de urgenţă a lui Adrian Cioroianu din funcţia de director interimar al Bibliotecii Naţionale a României.

 

Prin gestul său recent, de a dezvălui public detalii cu privire la documentele studiate în cadrul bibliotecii de către jurnalista Emilia Şercan, Adrian Cioroianu a încălcat regulamentele pe care este mandatat să le aplice. Directorul interimar al Bibliotecii Naţionale a încălcat a încălcat legislaţia privind protectia datelor personale, conform specificaţiilor din politica privind protecţia datelor cu caracter personal, şi codul de conduită etică al instituţiei pe care o conduce şi i-a ameninţat, în conversaţii publice, pe toţi cei care ar putea sesiza probleme de interes public legate de activitatea acestei instituţii, fie ei avertizori de integritate, utilizatori ai serviciilor bibliotecii sau orice alte persoane. "O face, o primeşte" reprezintă o atitudine interlopă, incompatibilă cu funcţia pe care o deţine Adrian Cioroianu. În plus, divulgarea informaţiilor care nu sunt destinate publicităţii, de către cel care le cunoaşte datorită atribuţiilor de serviciu, dacă prin aceasta sunt afectate interesele sau activitatea unei persoane, este şi o infracţiune penală.

Libertatea de exprimare reprezintă nu doar dreptul de a exprima idei, indiferent de natura lor, ci şi posibilitatea de a accesa informaţii de interes public, fără îngrădiri. Directorul interimar al Bibliotecii Naţionale lezează prin demersurile sale publice acest drept. Cititorii trebuie să fie siguri că ceea ce solicită Bibliotecii rămâne confidenţial şi nu va fi folosit împotriva lor.

Mai grav, în cazul Emiliei Şercan, afirmaţiile publice ale lui Adrian Cioroianu vin să împiedice sau să ducă în derizoriu un demers jurnalistic legitim. Documentele consultate, sub confidenţialitate, de un jurnalist fac parte dintre sursele jurnalistice. Iar protecţia surselor jurnalistice este parte a dreptului fundamental la libertatea de exprimare şi a dreptului la libertatea presei, aşa cum sunt consfinţite prin Constituţia României, prin legislaţia internă sau prin Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene. Încălcarea confidenţialităţii surselor jurnalistice de către un reprezentant al unei instituţii publice reprezintă un derapaj grav, care trebuie sancţionat pe măsură.

Ministerul ar fi trebuit să organizeze un concurs de proiecte de management pentru ocuparea funcţiei de director, dar interimatul lui Adrian Cioroianu în fruntea Bibliotecii Naţionale are deja 30 de luni fără concurs. Dacă în cazul funcţionarilor publici, interimatul este de maximum şase luni calendaristice, nu e cazul ca Ministerul Culturii să aibă printre valorile sale perpetuarea interimatului la BNaR ca tradiţie naţională, ci profesionalizarea şi responsabilizarea managementului.

Pentru toate motivele expuse mai sus considerăm că Adrian Cioroianu nu se mai califică pentru funcţia de director al Bibliotecii Naţionale. Solicităm Ministerului Culturii să organizeze de urgenţă un concurs pentru ocuparea acestei funcţii şi să încheie cultura interimatului în această funcţie publică.

 

ActiveWatch

Centrul pentru Jurnalism Independent - CJI

Asociaţia pentru Tehnologie şi Internet - ApTI

CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publică

 

Autor: Adriana Diură adriana.diurapaginademedia.ro
viewscnt

sus