Skip to main content

Campania care a încins TikTokul: „Noi construim caractere” - studenţii la construcţii atacă promovarea firmelor de videochat. Una din firmele vizate: Nu poţi să plăteşti shaorma cu „caracterul”

 
Campania care a încins TikTokul: „Noi construim caractere” - studenţii la construcţii atacă promovarea firmelor de videochat. Una din firmele vizate: Nu poţi să plăteşti shaorma cu „caracterul”

„Se poate şi altfel” spune noua campanie virală care aduce în discuţie promovarea pentru firmele de videochat. Campania are un „client” total neaşteptat: Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti (UTCB).

Publicitate

Totul a pornit de la o campanie simplă, dar cu mesaj puternic. Zilele trecute au apărut, în mai multe zone Bucureşti, autoturisme branduite cu mesajul inedit al celor de la Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti. 

Astfel, lângă maşinile care promovau un cunoscut studio de videochat, cu imaginea Biancăi Drăguşanu, al cărui slogan este „Noi creăm topmodele” („We creat topmodels”), au apărut maşini branduite similar, care afişau mesajul „Noi construim caractere”. Iar în loc de Bianca Drăguşanu, imaginea firmei de construcţii, apare o tânără purtând pe cap o cască de protecţie.

Campania este semnată de agenţia de publicitate Godmother şi nu a trecut neobservată. A făcut şi face mare vâlvă mai ales pe TikTok, dar campania a ajuns „vedetă” şi în emisiunile de ştiri la posturile TV. 

Mai mult decât atât, campania a dus la numeroase reacţii amuzante ale tinerilor pe platforma TikTok, dar şi la un răspuns din partea studioului de videochat vizat. 

Studioul de videochat a creat la rândul său filmuleţe cu tineri care merg la magazin să îşi facă cumpărăturile, iar când sunt întrebaţi dacă vor să plătească „cash” sau „card”, aceştia răspund: „cu caracterul”

De unde a pornit campania? Ce spune agenţia Godmother

Universitatea Tehnică de Construcţii din Bucureşti spune că a luat atitudine împotriva expunerii agresive a campaniilor de videochat în proximitatea instituţiilor de învăţământ

„Odată cu începutul noului an universitar, #UTCB trage un semnal de alarmă asupra prezenţei agresive şi nepotrivite a vehiculelor de branding ale industriei de videochat în apropierea instituţiilor de învăţământ, printr-o acţiune neconvenţională de comunicare. Este un moment prielnic pentru a sublinia faptul că educaţia este unul dintre pilonii fundamentali ai oricărei societăţi.

Campania #SePoateşiAltfel reprezintă un apel la responsabilitate şi un act de implicare civică, subliniind angajamentul nostru în calitate de educatori şi modelatori ai viitorului tinerilor. Scopul nostru este de a oferi alternative sănătoase şi constructive pentru dezvoltarea lor, iar prin această campanie evidenţiem faptul că educaţia este o opţiune mai bună şi mai demnă pentru tinerii noştri decât videochatul.”

Aela Cotabiţă, PR Manager la agenţia Godmother, a vorbit într-un interviu pentru Paginademedia.ro despre cum s-a născut campania şi viralizarea ei. „Tot ce am vrut să facem este să arătăm că nu este în regulă ca videochaturile să se promoveze pe lângă instituţii de învăţământ”, a spus Aela Cotabiţă pentru Paginademedia.ro. 

Paginademedia.ro: Cum s-a născut această campanie?

Aela Cotabiţă: Campania s-a născut pur şi simplu mergând prin oraş, am observat promovarea asta agresivă pe care o fac studiourile de videochat şi mi-a sărit în ochi că se făcea fix în zonele apropiate de liceu, de universităţi şi în zonele în care se ştie că se strâng tradiţional tinerii.

Pentru noi a fost frapant, sunt totuşi o categorie vulnerabilă. Ne-am interesat iniţial dacă există vreo reglementare în acest sens, dacă există vreo limitare legată de distanţa faţă de instituţiile educaţionale. Din câte am văzut noi, nu exista şi practic aşa a apărut ideea. O promovare agresivă, merg efectiv în zonele apropiate facultăţilor şi tinerii sunt expuşi acestor mesaje.

Paginademedia.ro: Clientul ce a spus când a văzut abordarea aceasta?

Aela Cotabiţă: Clientul este şi el părinte şi cumva de la asta am pornit. Marea majoritate suntem părinţi şi ne-am dat seama că este nevoie să se ia o atitudine, să tragem un semnal de alarmă, că promovarea asta pe lângă instituţiile de învăţământ ar trebui să fie cumva reglementată mai bine şi sancţionată în cazul în care se face atât de agresiv.

Paginademedia.ro: Mai există şi alte componente ale campaniei sau doar maşinile branduite?

Aela Cotabiţă: Nu. Maşinile nu mai sunt în oraş. A fost o acţiune tactică de comunicare stradală prin care să atragem atenţia să tragem acest semnal de alarmă. Ce a fost surprinzător pentru noi a fost reacţia oamenilor care au spus: în sfârşit, ia cineva atitudine. Ne spuneau prin comentarii că inclusiv ei au făcut sesizări la poliţie pentru maşinile respective ca să fie ridicate.

Paginademedia.ro: Am văzut că pe TikTok au fost multe reacţii. Vă aşteptaţi la un asemenea val?

Aela Cotabiţă: Noi am sperat că prin ineditul comunicării se va propaga, ceea ce s-a întâmplat. Nu ne aşteptam neapărat să fie la nivelul acesta.

A ajuns la nivelul acesta pentru că la un moment dat s-a dus discuţia în a face o paralelă, ceea ce nu este obiectul campaniei. Nu ne-am propus să facem o paralelă, ci doar să atragem atenţia asupra faptului că studiourile de videochat se promovează agresiv pe lângă instituţiile de învăţământ, iar acest lucru nu ar trebui să fie permis.

Paginademedia.ro: Aţi văzut răspunsul firmei de videochat?

Aela Cotabiţă: Am văzut, da. Am văzut şi răspunsurilor altor persoane şi diverse explicaţii. Ne mai întreba cineva dacă am avut reacţii negative.

Şi aceste răspunsuri şi cele cu un uşor iz negativ au fost cele care nu au înţeles scopul. Iar scopul nu era să comparăm, ci era pur şi simplu să punem acest subiect pe agenda publică şi să generăm discuţii pe tema asta, astfel încât să reuşim să obţinem o reglementare mai clară legată de limitele în care se pot promova în apropierea tinerilor.

Paginademedia.ro: Asta însamnă că urmează şi alţi paşi în campania asta?

Aela Cotabiţă: Momentan ea încă ia amploare în social media. Ne gândim la nişte eventuali alţi paşi pe care să îi facem, dar nu sunt definiţi în acest moment. Momentan noi am vrut să pornim discuţia, să dăm drumul acestui demers civic, să vedem care este şi percepţia oamenilor, care e cumva aliniată cu percepţia noastră şi toate aceste discuţii să le ducem undeva mai departe.

Pe noi ne-a bucurat că şi alte instituţii de învăţământ s-au alăturat demersului nostru. Au fost şi Universitatea Bucureşti şi ASE-ul şi ne-am bucurat că şi personalităţi din zona medicală sau din alte industrii au salutat demersul.

Paginademedia.ro: Aţi pregătit şi un răspuns pentru firma de videochat?

Aela Cotabiţă: Nu avem ce să răspundem pentru că noi nu ne luptăm cu ei, ca şi entitate, noi nu ne luptăm cu cei care practică această meserie. Nu e o luptă aici. Tot ce am vrut să facem este să arătăm că nu este în regulă ca videochaturile să se promoveze pe lângă instituţii de învăţământ.

Nu este un atac la adresa unei firme. E vorba despre necesitatea de a reglementa această industrie în ce priveşte partea de promovare, pentru că tinerii sunt o categorie vulnerabilă din punctul acesta de vedere.  

Răspunsul firmei de videochat. Nu poţi să cumperi shaorma şi să plăteşti cu caracterul

 

@missjoymodels #platimcucaracterul #foryou original sound - MissJoy Models by Charm Studio

 

@charmstudios Inca 2xshaorma platite cu caracterul #sepoatesialtfel #platimCuCaracterul ♬ original sound - Charm Studio

 

 

Au intrat în joc şi studenţii

@isabelmglan #sepoatesialtfel Hai cu inginerele la UTCB! #students #civilengineering #ascb #utcb #fyp #fypシ゚viral #fy ♬ sunet original - Isabel Măglan
@luciburcea UTCB - Universitatea Tehnica de Constructii Bucuresti #utcb #fy #foryou #viral #foryoupage #constructii #student #facultate #educatie #studenti #universitate #bucuresti #romania ♬ sunet original - Luci Burcea
@viatadestudent.ro #stitch with @Tudor-Tim Ionescu ♬ Boundless Worship - Josué Novais Piano Worship
Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Iulian Iulian
    De remarcat faptul ca doamna de la *** nu stie cum sa isi mai ascunda fata cu ochelari de soare, sapca si probabil si o peruca. De mandra ce e ca are so cash si card :)

Trimite un comentariu

sus