Skip to main content

Compania de cablu Vodafone renunţă la cablul analogic în câteva oraşe. Dar rămâne cu transmisia digitală. „Este un proiect pilot”

 
Foto: Unsplash
Foto: Unsplash

Operatorul Vodafone, care a preluat de mai mulţi ani compania de cablu UPC în România, a informat CNA că renunţă la transmisiunea în sistem analogic în şase oraşe din România.

Publicitate

Ce înseamnă acest lucru? Că un televizor vechi, cu tub catodic, sau unul de generaţie veche, nu mai poate recepţiona semnalul TV direct din antenă. O poate face doar cu un aparat separat (media box). Televizoarele moderne au încorporat un decodor DVB-C care permite recepţionarea semnalului digital din cablu.

Acesta este un proiect pilot, după cum le-a declarat membrilor CNA reprezentanul companiei Vodafone, Cornel Marian. „Sperăm să facem următorul pas, să mergem mai departe”, le-a mai spus acesta membrilor CNA. 

Compania  informat CNA că renunţă la sistemul analogic şi rămâne doar cu cel digital în câteva oraşe următoarele judeţe: Maramureş, Gorj şi Argeş. Contactaţi de Paginademedia.ro pentru infromaţii suplimentare, reprezentanţii Vodafone au detaliat şi oraşele vizate de această schimbare: 

„Pentru a furniza clienţilor servicii de televiziune la o calitate superioară, acces la un număr mai mare de canale, precum şi o viteză mărită de acces la internet, efectuăm în această periodă operaţiuni de migrare a clienţilor la sistemul de transmisie digitală a canalelor TV.

Proiectul pilot vizează reţele din judeţele Maramureş (Sighetu Marmaţiei, Bogdan Vodă), Gorj (Târgu Jiu, Motru) şi Argeş (Curtea de Argeş, Mioveni)”, au declarat reprezentanţii Vodafone pentru Paginademedia.ro. 

Cornel Marin le-a explicat membrilor CNA :

„Este vorba despre un pas foarte important care a fost multă vreme cântărit şi programat, renunţarea în totalitate la serviciul analogic. Decizia de a renunţa la a transmite în acest sistem e foarte curajoasă şi foarte importantă, în condiţiile în care oferim serviciul digital în mod gratuit.

Şi aici mă refer la faptul că un abonat la serviciile de televiziune Vodafone, chiar dacă el teoretic contractează serviciul analogic, are acces la o bază importantă de canale retransmise în sistem digital. Acesta este motivul pentru care ne-am permis să renunţăm la serviciul analogic pentru că oricum abonatul are acces la sistemul digital.

Există o anumită categorie de abonaţi care au aparate foarte vechi, dar venim în sprijinul lor cu receptoare digitale care le permite să recepţioneze şi în sistem digital.”

Întrebat de membrii CNA câţi abonaţi are Vodafone la serviciul analogic, reprezentantul companiei a evitat să dea cifre:

„Este foarte greu de spus, în perspectiva faptului că ei au acces şi la digital. Din fericire, impactul asupra abonaţilor a fost minim, sperăm să facem următorul pas, să mergem mai departe. Acesta este un proiect pilot, să testăm oarecum.”

De menţionat că semnalul digital din pachetul de bază poate fi recepţionat cu orice televizor care recunoaşte semnalul digital sau orice dispozitiv care recunoaşte semnalul digital, DVB-C. 

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • B.A.M B.A.M
    Referitor la subiectul must carry:
    De vreme ce NU a apărut o modificare legislativă care să stipuleze CLAR un alt tip de practică, CNA e cam obligat să-l practice pe cel actual, cu televiziuni măsurate fie chiar și o lună.
    Căci am asista la o dublă practică juridică, ceea ce NU prea e in regulă. (În condițiile aceleași legi NEmodificate, tu iei decizii contrare...)
    Ar trebui continuat așa cum a fost până acum. Iar dacă doresc schimbare, să o *** mai întâi de la Parlament.
  • circo circo
    excelenta veste. vor fi mai multe frecvente libere pentru mai multe canale pe digital. din pacate, vodafone nu e disponibil in multe localitati din tara, asa ca nu ne putem abona la ei.

Trimite un comentariu

sus