Skip to main content

Mircea Dinescu, recital la 17 ani!

 

Mircea Dinescu este cunoscut în prezent de aproape toată lumea. Din nefericire, este cunoscut exclusiv pentru apariţiile sale la televizor”. Aşa şi-a început criticul literar Alex Ştefănescu episodul din Istoria literaturii române contemporane, difuzat de TVR Cultural, dedicat lui Mircea Dinescu.

Publicitate

În opt minute, Alex Ştefănescu face o radiografie instant a poetului Mircea Dinescu şi a carierei lui literare, începute din adolescenţă. Câteva minute care demonstrează că un subiect cultural se poate împacheta într-o formă digerabilă. Emisiunea de pe TVR Cultural surprinde probabil primul recital înregistrat al lui Mircea Dinescu, din 1967, pe când poetul avea 17 ani.

Poezie 1967

[flashvideo filename=video/dinescu_poezie_1967.flv /]

SURSA: TVR Cultural

Mircea Dinescu, într-o caracterizare pe scurt semnată Alex Ştefănescu: Un poet nonconformist, cu un discurs subversiv, o personalitate care nu se supune “exigenţelor autorităţilor”, care spune “ce alţi scriitori ar dori să spună dar nu au curajul să o facă”.

Ştefănescu despre Dinescu

[flashvideo filename=video/dinescu_stefanescu.flv /]

SURSA: TVR Cultural

După 1989, Dinescu a mai scris poezie rar, spune cu regret Alex Ştefănescu. S-a lansat în tot felul de aventuri. Şi-a cumpărat un castel, şi-a făcut o fermă cu tractoare, a înfiinţat reviste, a participat la talk-show-uri politice.

Regret, dar şi o uşoară doză de optimism în finalul emisiunii: “În tot ce face are farmec, pentru că îl are din naştere. Trebuie să spunem, totuşi, că marea sa aventură rămâne aventura politică şi că aşteptăm cu nerăbdare să se întoarcă la poezie.”

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

 • balauru balauru
  a inceput cu poezii vesele, a continuat sa-i "infiereze" pe aia care spuneau "poezii" si mai vesele la Securitate si a terminat sa viziteze cu jeep-ul sarantoci, la taierea porcului. ( de atunci nu mai stiu nimic :-) )

  O cariera stralucitoare dar lipsita de prea multe fapte, cred. :-)

  Sau poate ma contrazice cineva? Securitatea a incetat sa conduca Romania datorita luptei dinsului? Sau dinsul a inceput sa gateasca din ce in ce mai bine? :-)
 • bagatare si punct ro bagatare si punct ro
  uau, nu stiam ca a inceput de atunci.
 • marinela marinela
  o surpriza placuta!
 • George Hari Popescu George Hari Popescu
  Dar eu, care am 32 de ani?
 • schmoukiz schmoukiz
  Cautam alt post pe telecomanda cand am dat peste emisiunea in care recita Dinescu tanar si am ramas acolo. Multumesc pentru postarea clipului, e incantator Dinescu!
 • g g
  ...mda... am 24 de ani, am iesit deja din categoria astia tineri? :D
 • George Hari Popescu George Hari Popescu
  G, uite că acum putem vorbi şi noi, ăştia mai tineri, în citatele lui.

  Tudor, în cazul tău, "dă-mi măgarule, un 666 după ceafă".
 • Tudor Tudor
  O tu calule da-mi un 69
 • YODA BLOG YODA BLOG
  E, asta da surprza ....placuta ;)
 • g g
  ma asteptam sa-l gasesc recitand vreo poezii de tip traiasca tricolorul...oricum, n-as zice ca am inteles prea bine insemnarea asta
  mi se pare ca seamana cu nichita stanescu in inregistrarea aia

  a auzit lumea si de mircea dinescu poetul.
  cand eram prin facultate eu si prietenele mele vorbeam exclusiv in citate din poeziile lui :)
  glumeam, aproximativ

  acum cativa ani a fost invitat la un curs la litere si multa lume stia poeziile lui

Trimite un comentariu

sus