Skip to main content

Drepturile de autor, două soluţii pentru editori: ori taie salariile, ori concediază! Ce spun Peter Imre, Cătălin Tolontan şi Ringier

 

Presa, orizonturi negre: salarii mai mici sau oameni concediaţi. Acestea sunt principalele soluţii pe care le au editorii în noile condiţii de impozitare ale drepturilor de autor. Deocamdată, publisherii aşteaptă normele de aplicare ale odonanţei Guvernului Boc. “Sfera creaţiei se află în cel mai dificil moment din 1989 şi până azi”, spune Cătălin Tolontan. Ringier şi-a anunţat angajaţii, într-o comunicare tehnică şi greoaie, menită parcă să mascheze cele două variante enumerate, că va lua o decizie în următoarele săptămâni. Iar Peter Imre dă de înţeles că soluţia la Adevărul va fi o scădere a salariilor. La Publimedia, reducerile s-au făcut deja. Detalii, în continuare:

Publicitate

Ziariştii sunt plătiţi parte pe cartea de muncă, parte pe drepturi de autor. În noile condiţii, creşterea impozitării drepturilor de autor se traduce într-o diminuare a veniturilor. Sunt dispuşi angajatorii să suporte diferenţa? Câţiva publisheri s-au decis. Sanoma Hearst a trecut toate salariile pe cartea de muncă, dar cu un minus de 15%. O scădere cu 15% va opera şi Cancan. Companiile din grupul Intact încă nu s-au decis, iar în prezent lucrează la posibilităţile de reducere a costurilor. La Publimedia şi Mediafax, din informaţiile paginademedia.ro, s-a aplicat, de la 1 iulie, tot o reducere a salariilor.

Cătălin Tolontan: Îmi e silă

Cătălin Tolontan, redactor şef Gazeta Sporturilor, este revoltat de decizia Guvernului. Pentru presă şi pentru tot ce înseamnă muncă de creaţi, este cel mai dificil moment din ultimii 20 de ani, spune el.

Cătălin Tolontan, pentru paginademedia.ro:

"Sfera creaţiei se află în cel mai dificil moment din 1989 şi până azi. De la actori la ziarişti şi de la scriitori la publicitari, toţi sunt afectaţi de deciziile acestui Guvern sprijinit de preşedintele care a promis în 2004, când a fost ales, că va asigura libertatea presei.

Libertatea prin extincţia ziarelor şi democraţie fără media, aceasta este agenda făţişă a Puterii din România. Îmi e silă, nu vreau să declar mai mult. N-am timp, noi muncim, nu gândim!"

Peter Imre, Adevărul: Cât ia statul din salariul brut, asta e povestea statului, nu povestea angajatorului.

Angajaţii vor şti cum să voteze data viitoare, spune Peter Imre, director general Adevărul Holding. Imre nu dă un răspuns direct, dar lasă să se înţeleagă că veniturile ziariştilor de la Adevărul şi Click vor fi afectate: „Cât ia statul din salariul brut, asta e povestea statului, nu povestea angajatorului.”

Peter Imre:

"Am fost şi sunt de acord că trebuie să existe o legalitate în orice afacere şi legea trebuie să fie respectată, atât litera, cât şi spiritul legii. Iar spiritul legii, evident, n-a fost respectat, în condiţiile în care personalul tehnic dintr-un trust avea drepturi de autor.

Guvernul are dreptul să-şi facă politica fiscală, iar noi, ca angajatori, avem dreptul să ne facem politica salarială."

Cum vor fi afectaţi angajtii Adevărul Holding?

„Noi vom plăti acelaşi salariu pe care l-am plătit şi până acum. Dacă statul ia din acest salariu mai mulţi bani, atunci este problema statului şi nicidecum a angajatorului.”

„Angajaţii vor şti cum să voteze data viitoare, pentru că vor vedea care sunt guvernele care le iau din salarii.”

Veţi opera tăieri de salarii?

„Din punctul nostru de vedere salariile vor rămâne aceleaşi, taxele plătite la stat vor fi altele.

Adevărul Holding are o politică salarială care operează cu salariul brut. Cât ia statul din salariul brut, asta e povestea statului, nu povestea angajatorului.”

Veţi face reduceri de personal?

„Strategia fiecărui trust şi fiecarei companii în parte, când şi cum creşte, scade, angajează sau disponibilizează oameni, nu e un lucru pe care să-l împart public.”

Ringier: decizie finală în două săptămâni

Ringier şi-a anunţat angajaţii că vor urma măsuri, în următoarele săptămâni. Într-o scrisoare internă trimisă vineri, compania elveţiană informa detaliat despre ce presupune noul sistem de impozitare. Dincolo de detaliile tehnice, spune că veniturile vor fi afectate şi că există “implicaţii financiare” ale acestei ordonanţe.

“Datorita implicaţiilor financiare ale acestei schimbări, în următoarele 2 săptămâni compania va lua o decizie finală în ceea ce priveşte implementarea acestor taxe, cât şi modul în care veniturile nete ale angajaţilor vor fi afectate, decizie care va fi comunicată în timp util.”

Integral, documentul Ringier:

"Ordonanţa de urgenţă publicata recent, referitoare la aplicarea de taxe sulimentare asupra unei game largi de venituri, care afectează în mod direct industria media, a creat multe discuţii şi interpretări, care sunt încă în derulare.

Normele de implementare ale acestei ordonanţe vor fi publicate spre sfârşitul lunii iulie. Între timp, vă prezentăm modalitatea de imlementare a acestei ordonanţe - în vigoare de la 1 iullie 2010 - aşa cum o înţelegem la acest moment.

Cel mai important aspect al acestei ordonanţe este faptul că reconsideră anumite activităţi - şi suntem direct afectaţi - drept activităţi dependente, în sensul că, începând cu 1 iulie 2010, taxele aferente atât angajatului cât şi angajatorului trebuie plătite pentru aceste activităţi dependente.

În înţelesul acestei ordonanţe, o activitate este considerată dependentă dacă îndeplineşte cel puţin unul din următoarele criterii – persoana se află în relaţii de subordonare faţă de plătitorul de venituri, respectă condiţiile de muncă impuse de plătitor, adică –sarcini şi responsabilităţi, loc de muncă, program de lucru..etc, foloseste echipamentele şi spaţiul plătitorului de venituri, cât şi orice altă activitate considerată dependentă.

Astfel, luând în considerare această nouă abordare a profesiilor liberale - cum sunt majoritatea joburilor din jurnalism - se pare că se aplică şi la acest tip de contract taxele aplicabile într-o relaţie de muncă.

Ringier încă nu a luat o decizie finală referitoare la modalitatea de imlementare a acestei ordonanţe – normele vor fi publicate la sfârşitul acestei luni.

Totuşi, înţelegerea noastră este ca, începând cu iulie 2010, trebuie plătite toate taxele aplicabile unui contract de muncă.

Taxele pentru un contract de muncă sunt:

  • taxele angajatului - total 32, 5% , format din contribuţie pentru sănătate, impoyit e venit, contribuţie pentru pensie, contribuţie pentru şomaj. Toate aceste taxe compun brutul salarial al unei persoane
  • taxa angajatorului – total 29%, format din contribuţie pentru pensie, contribuţie pentru sănătate, şomaj, fondul de concedii medicale, contribuţie la fondul de garantare a plăţilor pentru debite salariale, contribuţie la fondul pentru accidente de muncă, contribuţie pentru neîncadrarea de persoane cu dizabilităţi. Taxele angajatorului se calculează şi se adaugă peste salariul brut al angajatului.

De asemenea, în înţelesul prezentei ordonanţe, activităţile care vor fi considerate în continuare drept independente, exemplu persoane care au doar drepturi de autor - plata variabilă în funcţie de articole - vor suporta taxele angajatului , adică 32, 5%.

Datorita implicaţiilor financiare ale acestei schimbări, în următoarele 2 săptămâni compania va lua o decizie finală în ceea ce priveşte implementarea acestor taxe, cât şi modul în care veniturile nete ale angajaţilor vor fi afectate, decizie care va fi comunicată în timp util."

Carmen Andronache, Petrişor Obae

Foto: Octav Ganea, Mediafax Foto

Citeşte şi:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • liviana liviana
    Sint uimita de atata ingustime de minte si invidie! V-ati gindit vreodata citi jurnalisti onesti lucreaza in presa si vor primi mai putini bani, chiar daca nu le stiti numele? Stiti cum ii cheama pe cei care fac reportaje sub acoperire? Sau cine sunt cei trimisi sa pazeasca Vila Lac cite 12 ore? Dar cei care merg la inundatii, cu apa pina in git si prin noroaie, sau atunci cind ramineti inzapeziti?! Atunci dati repede telefoane la redactii sa va ajute Presa, ca nu v-ati luat cauciucuri de iarna sau v-ati facut casa linga apa, sau zburati cu low cost,dar nu va luati apa.E buna atunci presa?! As vrea sa transmiteti din Irak pe 2 lei.Ei, sa nu mai sunati la presa, ca nu mai raspunde nimeni.
  • neli neli
    ce mi se pare interesant este ca acest post a fost publicat la ora 12 si pana seara, cand au ajuns oamenii acasa, nu a comentat nimeni. si azi primul comentariu a fost tot pe seara... a, pardon, ziua muncim pe plantatie, n-avem noi timp sa comentam! e trist...
  • schmoukiz schmoukiz
    @Daniel: Salariul la care ma refeream era al lui Razvan Dumitrescu de la Realitatea, nu l-am inventat (in caz ca se poate da link, e aici articolul)
    http://prisacariu.kamikazeonline.ro/2010/03/27/uitați-va-la-razvan-dumitrescu-face-toți-banii-adica-17-000-euro-pe-luna/

    Si nu, acel salariu nu provine din publicitate sau eficienta economica a muncii prestate. Sunt bani negri proveniti din coruptie politica si destinati obtinerii in continuare de influenta si impunitate in fata justitiei.
    Intre asemenea bani si unele salarii nesimtite de la stat nu e nicio diferenta. Si nu, spre surpriza ta, nu lucrez la stat.
    Te-ai repezit sa ma jignesti fara sa ma cunosti, doar pentru ca ti se iau cei cativa dumicati care iti sunt aruncati si tie dupa ce se satura cei la care m-am referit eu. Am exprimat un punct de vedere intr-un mod decent. Fara alte argumente, tu mi-ai urat sa mor in iad. Cine e frustrat dintre noi doi?
    Iar din modul intortocheat si agramat in care scrii nu se mai mira nimeni ca produci stiri cu Alina Plugaru (numele proprii se scriu cu litera mare, "creatorule" din generatia copy-paste!)
  • Daniel Daniel
    Draga domnule daca te simti desi nu cred ca esti decat un mucos frustrat. Probabil ai auzit de salarii care ajung la sfarsitul unui an la 17.000 de euro da e posibil daca tu esti genul de om care lucreaza la stat si iti plateste tie statul asigurarea medicala si contributia la pensii iti inteleg frustrarea. Tu ai negociat salariul net nu ai negociat salariul brut cu toate sporurile de care voi va bucurati noi oamenii care lucram pe drepturi de autor, ghici ce facem ceva pe care voi ajungeti sa criticati sau sa apreciati. Fie ca e vorba de stiri cu alina plugaru fie ca e eurovision. Asa ca ... cu drag mori in iad
  • schmoukiz schmoukiz
    Legat de ce spune Peter Imre, ca "angajatii vor sti pe cine sa voteze", constatarea e simpla. Patronii de presa castiga audienta si bani zbierand impotriva masurilor impopulare de austeritate (chiar instigand). Dar au luat fix acelasi tip de masuri la ei in firma cu un an inaintea Guvernului si se pregatesc de inca o transa de data asta. Deci ar trebui sa fie mai explicit dl Imre cand ne indica pe cine sa votam, ca diferenta nu e deloc clara.
  • bibi bibi
    Sunt curios daca o sa li se scada salariile si nou-venitilor zeci de directori la AH ;) Si sunt si mai curios daca o sa i se scada salariul si domnului Peter L. Imre. Poate asa nu o sa isi mai permita sa vina cu Ferrari la birou sa bage-n boala negrisorii... Vorba lui Tolo - SILA!
  • constanta constanta
    Nu inteleg!!! Adica la Adevarul Holding se taie salariile oamenilor cu 61 la suta?!!!!!!!!!! Compania nu suporta nici o parte din taxe, toate sunt platite de angajat?!!! Mama mia, bine ca am plecat de acolo!
  • neli neli
    nu vi se pare geniala fraza "Angajatii vor sti cu cine sa voteze"?! este exact ca Basescu care intreba o batrana inundata de ce nu si-a facut asigurare... deci toti angajatii AH, carora li s-a impus modelul "salariu+d.a.", au votat cu PDL sau cum ?!
  • intacti intacti
    intactii au bugetul fix... you do the math... se concediaza intr-o veselie
  • Doru Doru
    Sunt siderat de ineptiile pe care le debiteaza Peter Imre aici. Tin sa+i precizez ca toti jurnalistii din tara asta cand se angajeaza isi negociaza un salariu net, nicidecum brut. El o intoarce ca la Ploiesti, cu foarte mult tupeu, pentru ca are toata leafa aia de 30.000 euro-luna pe cartea de munca. Uita ca toti anagajatii altor sectii-departamente isi iau toti banii pe cartea de munca de pe urma muncii reporterilor, care sunt platiti pe DA si care vor avea o pensie de nimic.
  • livanu77 livanu77
    pai asta e creatie?cartianu creeaza?sau ce e pe la cancan?
  • kolo kolo
    cred ca nu au incaput toate rindurile...

    maestre tolo e normal ca GSP sa fie singurul ziar care a mai facut 1-2 anchete/investigatii jurnalistice? stiu, o sa-mi dai cele vreo 4 exemple contrare.

    dar vin si te intreb: unde sunt RL, EVZ, Adevarul, Cotidianul (mda..), ZF, Gindul, Catavencu? Sau televiziunile care se bat cu caramida in piept. Adica pentru 6,3 anchete pe an (libertatea cuvintului) sa nu se plateasca impozite decit partial pentru zeci de mii de persoane? si mama de unde sa primeasca pensia?

    daca sunteti valori, care sunteti, sa vi se dea un fel de indemnizatie ca la medaliile olimpice. ai dovedit un corupt (n-as vrea sa stiu cite anchete au murit din ordinul tau)? ai facut o treaba minunata pentru tara, uite banii. insa toti jurnalistii trebuie sa-si plateasca corect impozitele. fara impresii de vedete, formatori de opinie, sau miezul democratiei.
  • kolo kolo
    da, schmoukiz + p.o. + nea tolo, e un moment greu pentru presa. pot si eu indruga mii de semne despre diferenta dintre activitatea unui vinzator de banane si a unui jurnalist (corect, daca intelegeti ce vreau sa spun..) in privinta valorilor democratice.

    singura problema, maestre tolo, e ca ziaristii nu mai sunt corecti. persoanele care citesc asta sunt excluse, evident. au devenit niste omuleti care fac o chestie pentru un "salar". ca nea banana. drepturile de autor li se cuvin doar celor ca matale, care decid. de ce sa beneficieze de alte conditii de impozitare?

    da, ziarele ar putea beneficia de un TVA redus. sau de alte forme de sprijin. asta daca vrem sa incurajam presa si nu persoanele angajate in presa. ce creatie fac badea, ciutacu, cretulescu, ghiurco, burtea, r. dumitrescu, tatulici s.a.m.d.? de ce sa plateasca alte impozite?

    maestre tolo, daca esti atacant si nu dai goluri un sezon o cam iei. asa si cu jurnalistii... chiar iti inchipui ca "jurnalistii" fac treaba buna?
  • schmoukiz schmoukiz
    Cred ca multi cititori ar putea subscrie la acel "imi e sila" al lui Tolontan, dar in alta directie. Sila de ipocrizia ziaristilor care fac talk-show-uri plangacioase despre pensionari, ei avand leafa de 17.000 de euro, pentru care nu livreaza impozite. Nu degeaba e toata galagia asta, pentru ca nu se mai sterg datoriile ca la Media Pro pe timpul lui Nastase.
    Daca vrea sa fie credibila, presa trebuie sa fie pe picioarele ei. Chiar si dupa noua reglementare mai poate folosi portita drepturilor de autor plus TVA-ul redus, ceea ce e incorect fata de cititori, care au alt regim de taxe.
    Capitalistii de stat ca Patriciu sunt "libertarieni" la talk-show-uri si pomanagiii bugetului in restul zilei. Daca presa ar face educatie sau ar informa onest, as intelege. Ori ei spun ca se conduc dupa legile pietei, dupa rating, cand le convine. Orice facilitate care i se acorda e luata de la micii intreprinzatori. De ce ar finanta statul stirile despre Alina Plugaru, emisiunea lui Madalin Ionescu, propaganda lui Gadea sau ciubucurile lui Radu Moraru?

Trimite un comentariu

sus