Skip to main content

Floriana Jucan: "Nu mă simt obligată de niciun fel față de Roșia Montana Gold Corporation"

 

JucanNu mă simt obligată în niciun fel față de Gold Corporation decât cu recunoștința de a mă fi ajutat să mă documentez la fața locului, dar nici față de cei care ne critica demersul, fiind ei înşişi, de multe ori, la graniţa imoralităţii, adeseori depăşind-o”, scrie Floriana Jucan pe blogul său.

Publicitate

Floriana Jucan, directorul general al Q Magazine, s-a aflat printre jurnaliștii care au acceptat invitația companiei Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) de a merge în Noua Zeelandă.

În articolul postat pe blog, Jucan explică care au fost motivele pentru care a răspuns pozitiv la invitația RMGC.

"Am acceptat invitația lansată de Gold Corporation DOAR pentru ca mi s-a specificat în mod expres că nu mi se cere și nu se așteaptă de la mine să scriu despre ceea ce vad și că, în eventualitatea în care o voi face, am libertatea totală de a scrie conform propriei mele conștiințe.

Am considerat că este o oportunitate jurnalistică să pot vedea o mina în care se exploatează cu cianuri pentru a-mi putea contura o opinie în funcție de ceea ce vad și nu de ceea ce ne povestesc reprezentanții Gold Corporation sau ONG-urile finanațate de George Soroș și care militează împotriva proiectului. O oportunitate pe care nu mi-a oferit-o nimeni altcineva.

Faptul că Gold Corporation mi-a asigurat transportul este la fel de "vinovat" ca și vizitele prezidentiale sau guvernamentale în care toți ziariștii acreditați la Palatul Cotroceni sau la Palatul Victoria însoțeau oficialii români, pe banii instituției respective, fără să ni se ceară să-l lăudăm pe președinte sau pe premier.

Este la fel de "vinovat" ca toate demersurile de același fel practicate și de alte companii mari care invită jurnaliști în diferite vizite sau la diferite evenimente, fără să le pretindă cronici favorabile. Când dl. Dinu Patriciu a invitat toți liderii pieței de publicitate din România într-o excursie de RELAXARE, nu de documentare, le-a cerut ulterior tratamente preferențiale pentru produsele Holdingului "Adevarul"?
Și lista ar putea continua... Cu numele unor jurnaliști abonați la astfel de vizite. Nu este cazul meu care sunt la prima și nu exclud... la ultima.

În încheiere, Foriana Jucan le-a adresat colegilor săi de breaslă o serie de întrebări retorice care lasă să se înțeleagă că nici cei care i-au criticat pe jurnaliștii plecați în Noua Zeelandă nu sunt mai morali.

  • “Cine credeți că este jurnalistul moralist care, printre altele, a fost invitat două săptămâni, pe banii companiei OTE, la Olimpiada de la Atena??? Și a mai luat-o și pe iubita lui...
  • Și cine credeți că este directorul dintr-un trust care ne critică acum, pentru această vizită, dar care anul trecut și-a oferit serviciile de lobbyist companiei Gold Corporation, în favoarea proiectului de la Roșia Montană???
  • Cine este jurnalistul, model de moralitate și exigență profesională, care a acceptat o excursie de vreo 60.000 de euro, la Sydney, pentru Olimpiada, plătită de Coca-Cola ?
  • Cine este lobbyistul care vrea să salveze mediul, care ne critica acid pe blogul său, și care a fost, în urmă cu două-trei săptămâni, pe banii celor de la Finlandia, în Finlanda să vadă cum se produce și se ambalează respectiva votka?

Articolul semnat de Floriana Jucan a fost scris pe 24 august, moment în care jurnalista se afla în Noua Zeelandă.

Citește și:

Sursă foto: Q Magazine

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro

Comentarii

  • Ce sa-i ceri acestei frumuseti locale obisnuita cu mese si excursii platite de diversi bogati! Azi e cu un ambasador, maine e cu un patron si uite asa se face "presa"
  • Eu o cred pe tanti ca nu se simte obligata. Ce, fata de Ambasador s-a simtit obligata? L-a dat in gat fara sa clipeasca! Obligata s-a simtit doar fata de Ordonator.
  • Mi se pare un raspuns corect avand in vedere acuzele aduse. In final, important este ca s-au dus sa se documenteze despre un subiect care naste pana si revolte in presa, dupa cum bine vedem.
  • sa lasam subiectul asta sa moara linistit ... nu ar trebui sa mai dam cu piciorul niciunui proiect de dezvoltare, avem nevoie de banii aia si nu ne perimitem sa ii lasam pe apa sambetei, trebuie s ainteleaga cineva cat inseamna pt dezvoltarea romaniei
  • florina vorbeste de adevarul, si de stim noi cine e patron, care si-a oferit serviciile agentiei sale de PR pentru RMGC si a fost refuzat datorita faptului ca ar s-ar fi considerat ca presa si trustul sau ar organiza campanii ascunse, iar acum acest trust nu se satura sa tot scrie despre RMGC si cat ne nociva e viata cu cianuri, care deja au efect asupra locului =))
  • acest subiect e la moda , trebuie sa scriem non stop despre el, dar oare cat de gresit e faptul ca florina jucan si-a facut meseria de jurnalist??

Trimite un comentariu