Skip to main content

TRANZACŢIE BOMBĂ: Cristi Burci, negocieri avansate pentru cumpărarea Realitatea TV

 

Publicitate

ACTUALIZARE 3: Dacă tranzacţia se finalizează, unul dintre numele importante din Antena 3 - Sorin Oancea - ar putea veni la Realitatea TV.

ACTUALIZARE 2: Din informaţiile paginademedia.ro, discuţiile vizează doar postul Realitatea TV, nu şi celelalte afaceri de media ale lui Sorin Ovidiu Vîntu: Realitatea FM, Radio Guerrilla, Academia Caţavencu.

ACTUALIZARE 1: “Am primit nu mai puţin de nouă oferte în această săptămână”, a declarat pentru paginademedia.ro Sorin Ovidiu Vîntu. “Printre ele şi cea de la Cristi Burci”, a spus omul de afaceri. “E vorba de faptul că am primit oferte, nu că vreau eu să vând”, a adăugat el. Potrivit informaţiilor paginademedia.ro, Sorin Ovidiu Vîntu şi Cristi Burci s-au văzut în această seară (vineri seară).

Mutări spectaculoase în trustul deţinut de Sorin Ovidiu Vîntu. Potrivit informaţiilor paginademedia.ro, Cristian Burci este în negocieri avansate pentru a cumpăra Realitatea TV.

Conform aceloraşi surse, în cazul în care negocierile se finalizează, Cristi Burci va prealua în totalitate postul de televiziune de la Sorin Ovidiu Vîntu.

Contactat de Paginademedia.ro, Cristi Burci nu a comentat informaţia. Burci nu este la prima experienţă de televiziune. El a înfiinţat, în anii 90, postul Amerom, devenit, ulterior, Prima TV.

Cristi Burci, de la omul care a adus Dallas în România la o avere de sute de milioane de euro

Topul Forbes şi Capital Top 300 pun în dreptul lui Cristian Burci 300 de milioane de euro, ca evaluare a averii. Cu această sumă, este în primii 20 de milionari din România. Care sunt afacerile lui Burci? În prezent, business-urile lui sunt reunite în International Railway System, adică Romvag, Astra Vagoane Arad şi Meva Turnu Severin. Totul a început cu publicitatea şi cu Dallas

Cristi Burci a făcut primele afaceri în România la începutul anilor 90. Întors din Statele Unite ale Americii, înfiinţează prima agenţie de publicitate din România, Graffiti/BBDO, din care mai deţine, în prezent, o participare minoritară (6,5%).

Serialul Dallas a revenit în România prin intermediul lui Cristian Burci, care asigura publicitatea în filmul difuzat de TVR. Burci aducea serialul şi împărţea publicitatea cu TVR. Primul client a fost Kent (reclama Do you believe in magic).

La mijlocul anilor 90, Cristi Burci înfiinţează postul de televiziune Amerom. Ulterior, postul se transform în Prima TV.

Începutul anilor 2000 este marcat de scandalul din afacerea MTC-TV. Postul MTC-TV, subordonat Ministerului Transporturilor (condus de Miron Mitrea), face un contract de asociere în participaţiune cu Global Media, firmă controlată de Cristi Burci. Aproximativ 6 milioane de dolari au ajuns în conturile companiei de media. De altfel, prietenia cu Miron Mitrea au atras în acea perioadă porecla de “Mitrea TV” pentru Prima TV, televiziunea pe care o patrona Burci.

În 2003, Cristi Burci a cumpărat postul Radio Contact şi i-a adus pe Cârcotaşii Şerban Huidu şi Mihai Găinuşă în FM. Cu un nou nume – Kiss FM, postul a trecut rapid, într-un an, pe primele locuri în audienţă.

Ascensiunea Kiss FM a fost de bun augur pentru omul de afaceri. În 2005, Cristi Burci vinde Prima TV, Kiss FM şi Star FM celor de la SBS Broadcasting, pentru 30 de milioane de euro.

În afară de massmedia (în care nu mai are nicio participare în prezent), şi-a concentrat afacerile în industrie, mai precis în transporturi. A cumpărat Romvag, Fabrica de Vagoane Arad şi fabrica de vagoane Meva (din Turnu Severin), pe care le-a reunit în International Railway Systems (IRS).

Afacerile la zi (via Forbes Top 500 şi Capital Top 300):

  • 350 de milioane de euro au rulat afacerile lui Cristi Burci în 2009.
  • 60 de milioane de euro cifra de afaceri în 2009 pentru Meva
  • 105 milioane de euro la Astra Vagoane Arad (fabric vagoane de marfă tip cistern, platform şi vagoane de marfă din inox)
  • 3.500 de vagoane au produs fabricile lui Burci în 2009
  • 22,4 milioane de euro cifra de afaceri pe 2009 la ICIM Arad
  • 40 de milioane de euro cifra de afaceri la Servtrans Invest, operator privat de transport marfă

Sursa foto: Ziarul Financiar

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • 3motive 3motive
    @...unii si altii...discutia asta nu duce nicaieri...e o "fasita"...in discutie era daca este sau nu prelutata RTV de Burci. Daca si cu parca...e irelevant!
    P.S. Audientele Radio se masoara si pe segmente de varsta si pe segmente de venit lunar. Probabil ca la Kiss sunt mai multi oameni cu peste 18 ani si cu venituri peste medie => si salariile mai mari ale celor 2. La Zu probabil ca audienta este mai mare pe segementul de sub 18 ani, fara putere de cumparare => ca nu cantitatea conteaza...problema pe care a avut-o si ProFm acum cativa ani. Din ce stiu, acum catva ani Guerrilla facea in jur de 100.000-150000 de mii de euro pe luna cu un sfert din audienta lor si asta se datora profilului ascultatorului.
  • FF FF
    Foarte sanatos! La o stire despre media lui SOV se dau batalii in comentarii pe alta tema. Pe o tema care conteaza cu adevarat. Asa este: Kiss FM e un subiect de discutie in lumea mediei. Realitatea-Catavencu nu mai e.
  • Kiara Kiara
    @eu si meva
    Eu e Buzdugan si Meva e Morar. Altfel nu se justifica consecventa in a contesta datele Kiss Fm. Frustratii astia fac si rating, si bani mai putini ca ailalti doi de la Kiss.
  • gerula2 gerula2
    oamwni buni, nu puneti botu ' la toate intoxicarile. ...2. e din stenograma, stirea asta? sau e for real. 3. burci- sute de milioane- terminati, ma. etc.
  • Meva si vagoane arad Meva si vagoane arad
    Stelica , bei ceva ? Sau treci tu, luni,pe la casierie ....
  • stelica stelica
    @eu
    kiss a ajuns pe locul 1 in bucuresti la jumatate de an de la lansare (nov 2004). De atunci si pana acum a fost pe locul 1 sau 2 pe bucuresti si pe locul 1 sau 2 pe national. Pe bucuresti s-a batut cu 21 si apoi cu zu. Pe tara cu europa. 21 si europa mai au un pic si sucomba. Zu nu pare sa aiba mari intentii de extindere prin tara si in bucuresti diferenta e destul de mica. In total kiss + magic + one/rock au o treime din piata. Asta ca sa vorbim doar de audiente.
    Daca vorbim de cati bani fac, sunt pe undeva la 40 - 50% din piata de radio.
    Eu zic ca sunt cel mai de succes business de radio in ultimii 6 ani. Un business starnit sub patronajul lui burci si continuat sub scandinavi si acum nemti.
  • eu eu
    @3motive
    Acuratetea informatiei.
    Daca dam stiri de genul asta non-stop, ar trebui sa mai fie si adevarate. Macar din cand in cand.
  • 3motive 3motive
    @eu..."Kiss FM, postul a trecut rapid, într-un an, Kiss FM, postul a trecut rapid, într-un an, pe primele locuri în audienţă."..poate citesti cu atentie...scrie negru pe alb "pe primele locuri în audienţă"...la dracu cu matematica asta...+care este relavanta afirmatiei tale in context?
  • Shaul Bruckner Shaul Bruckner
    Pai si atunci cum ramine cu asigurarile date de ciudacu cum ca realitatea urmeaza sa fie rapita vintului, asta la modul iminent? Sint jalnice trompetele astea cu pretentii de jurnaliziti si formatori de opinie. Deci, in concluzie, ramine cum a stabilit ciudacu....realitatea i se va lua vintului, dar nu de catre marinel, ci de catre pesedei, iar rapirea ar urma sa fie un fel de vinzare, in familie totusi, fiindca se stie ca si burci are grad si este inca activ.
  • Petrisor Petrisor
    Nu cred ca negocierile se vor finaliza cu o tranzactie. S-a aruncat chestia asta pe piata ca sa se vada reactiile.
  • eu eu
    Petrisor, intr-adevar, Kiss a ajuns intr-un singur an lider pe Bucuresti.
    Ca tot esti foarte priceput la cifre, ne spui si cat timp a fost lider inainte sa-l detroneze 21 ?
  • Sarpele Sarpele
    Un alt posibil cumparator al Realitatii raspunde la numarul de telefon 0722-JILAVA. Doreste sa fie contactat urgent! Nu stie nimeni cine este.
  • sile sile
    cristian stia acum 10 ani cam cat biznis o sa invete vantu in viata viitoare. parca tiu minte ca a operationalizat primatv in perioada conventiei democratice si a dus-o de la -20 la +40 in 10 luni. ask for more...
  • udi alan udi alan
    cu 2 posturi de stiri pro psd...tara iar se inroseste si se baloneaza! ( pardon, baronizeaza ).
    dar, dreu de crezut ca vantu va renuntza.
    sau cand va renuntza becali la steaua, va spune pa si vantu la televiziune!
    pt ca ambii stiu ca fara "jucarie" nici n ar exista!!!
    cine si dc sa i mai bage in seama?!?
  • Green is the new red Green is the new red
    Burci e prieten bun cu Mitrea si Oprescu. Deci, zona PSD 100%.

Trimite un comentariu

sus