Skip to main content

CNA îi cheamă la discuţii pe Mihai Gâdea, Sebastian Ghiţă, Oana Stancu, Adrian Ursu şi Sorina Matei

 

Consiliul Naţional al Audiovizualului vrea să discute cu managerii Mihai Gâdea, Sebastian Ghiţă şi jurnaliştii Oana Stancu, Adrian Ursu şi Sorina Matei despre recentele evenimente care au avut loc în trusturile Intact şi Realitatea Media.

Publicitate

Forul audiovizual îşi propune să discute cu Sebastian Ghiţă şi reprezentanţii postului  Realitatea TV despre “scandalul cu bodyguarzii” şi despre eliminarea din grilă a emisiunii Ora de foc.

Pe de altă parte, Mihai Gâdea (directorul Antena3)  şi Sorina Matei sunt invitaţi la o discuţie despre interviul cu Traian Băsescu pe care jurnalista “ar fi trebuit” să-l facă pentru Antena3.

La iniţiativa Narcisei Iorga, Consiliul va trimite mâine câte o invitaţie celor doi manageri de televiziune şi celor trei jurnalişti, pentru şedinţa de săptămâna viitoare.

Iniţial, invitarea conducerilor Realitatea TV şi Antena 3 la CNA pentru discuţii legate de independenţa editorială s-a decis în şedinţa din 29 martie pentru marţi, 5 aprilie.

Narcisa Iorga a explicat pentru paginademedia.ro motivul pentru vor fi trimise aceste invitaţii:

  • “Ca urmare a ştirilor difuzate inclusiv de Antena3 şi a reacţiilor de pe bloguri, am ajuns la concluzia că trebuie să facem o analiză în privinţa încălcării articolului 6 din Legea audiovizualului, care interzice cenzura de orice fel şi interzice, de asemenea, ingerinţele în politica editorială a posturilor”.
  • Am invitat conducerea postului Antena3, în speţă pe domnul Mihai Gâdea şi pe doamna Sorina Matei ca urmare a declaraţiilor publice ale celor doi cu privire un interviu solicitat iniţial Preşedinţiei şi refuzat ulterior din motive pe care dorim să le afăm.
  • De la postul Realitatea TV i-am invitat pe domnul Sebastian Ghiţă, managerul actual al postului, şi conducerea editorială, ca urmare a scandalului din redacţia Realitatea TV, de duminică seara, să vedem care este situaţia la acest post pentru că existau informaţii asumate de angajaţi ai Realităţii TV, tot public, că emisiunile din seara de duminică s-au făcut cu bodyguarzi la uşă. Au fost motivaţii ca fiind interzise subiecte legate de publicarea telegramelor Wikileaks, vrem să ştim în ce măsură aceste lucruri s-au întâmplat.
  • I-am invitat şi pe cei doi foşti moderatori Oana Stancu şi Adrian Ursu de la Realitatea TV, actualmente Antena3, care la rândul lor au reclamat ingerinţe politice în decizia postului de a le scoate emisiunea din grila de programe.

Narcisa Iorga recunoaşte că, în momentul de faţă, Consiliul Naţional al Audiovizulului nu dispune de instrumentele necesare pentru a sancţiona cenzura şi ingerinţele editoriale venite din interiorul trusturilor de presă.

“Noi, astăzi, suntem în imposibilitatea de a sancţiona cenzura, deşi ea este interzisă prin Constituţie şi prin Legea audiovizualului. Vom vedea ce măsuri vom putea lua”, a mai spus Narcisa Iorga.

Reporter paginademedia.ro: Dacă se va demonstra că au avut loc astfel de presiuni, ce veţi face?

"E o întrebare la care se poate răspunde foarte greu în clipa aceasta pentru că libertatea de expresie este garantată de Constituţia României, dar din păcate, în actuala lege a audiovizualului nu există o sancţiune pe care s-o poţi aplica radiodifuzorului, care acceptă cenzura.

Pentru că există opinii care sugerează ideea că cenzura poate veni numai din afara unui post de televiziune sau a unui grup de presă.

Cenzura poate veni şi din interiorul trustului de presă.

Recunosc că este un motiv pentru care şase dintre colegii din CNA au făcut o scrisoare către Comisiile parlamentare de Cultură şi am solicitat modificarea legii audiovizuale tocmai pentru a reglementa aceste lucruri. Noi, astăzi, suntem în imposibilitatea de a sancţiona cenzura, deşi ea este interzisă prin Constituţie şi prin Legea audiovizualului. Vom vedea ce măsuri vom putea lua.

Ieri a fost adoptat în Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor proiectul de modificare a Legii audiovizuale şi în sensul acesta de a fi sancţionat radiodifuzorul care cenzurează opiniile, dar deocamdată este un proiect, nu este adoptat de Parlament, personal nu cred că va ajunge să fie adoptat.

În acest moment, suntem în imposibilitatea de a aplica o sancţiune, deci noi ar trebui să sesizăm autorităţile competente. Opinia mea este că trebuie sesizat Parlamentul", a declarat Narcisa Iorga.

Citeşte şi:

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Observator Observator
    Stimata doamna,Narcisa Iorga,cunoasteti sensul cuvantului CENZURA? Eu cred ca nu prea stiti ce inseamna,sau sunteti atat de "patrunsa" de sarcina dubioasa pe care o aveti la CNA,incat nu realizati ca sunteti ridicola.Emisiunea Ora de Foc a fost eliminata din grila de cca o luna,fara sa aveti nici dea mai mica reactie.V-ati sesizat,la comanda si la pachet cu Ora de Foc (pentru salvarea aparentelor),de vaicarerile Sorinei Matei,pe la cine are timp sa o asculte.Doriti sa stiti "motivele" renuntarii la interviul cu presedintele ? Ele sunt foarte clare pentru toate lumea (cu siguranta si pentru D'voastra).Eu am tras si o alta concluzie evidenta: temele interviurilor presedintelui sunt in prealabil discutate,reporterul nu intreaba ce crede de cuviinta ci doar ce vrea presedintele etc.
  • Radu Radu
    realitatea tv si antena 3 au fost infiintate cu un singur scop: sa faca propaganda politica pt patronii lor (PSD-PC si PNL)

    90% din timpul de emisie e ocupat de propaganda, 10% sunt stiri prin care se incearca ascunderea propagandei care e ultra evidenta pt orice om cu 2 neuroni
  • dex dex
    cenzura, conform dex= Control prealabil exercitat, în unele state, asupra conținutului publicațiilor, spectacolelor, emisiunilor de radioteleviziune și, în anumite condiții, asupra corespondenței și convorbirilor telefonice; organ care exercită acest control
  • poll poll
    CNA-ul incepe sa cheme la ordine!!!
    Domnilor incepeti cu televiziunea nationala pentru care platim in fiecare luna din buzunarul nostru! TVR traieste din bani publici. Se vede foarte clar cum functioneaza. Daca acolo nu este cenzura atunci noi traim in "Congo"!
  • dfasd dfasd
    Adica NArcisa o sa se bage in seama si gata...s-a mai si dat de gol ca nu pot face nimic...
  • IonutZ IonutZ
    Chestia asta n-are precedent, aşa-i?
  • gogu gogu
    doamna draga .. cititi si domnia voastra actele .. dl Ghita nu are calitatea de manager la Realitatea.

Trimite un comentariu

sus