Skip to main content

Sebastian Ghiţă în faţa CNA: "Cred că avem puterea să eliminăm şi acest Consiliu de Administraţie"

 

Schimb de replici, explicaţii şi acuzaţii între Sebastian Ghiţă - managerul Realitatea TV şi Sorin Freciu, presedintele Consiliului de Administratie al postului de stiri. Totul în faţa Consiliului Naţional al Audiovizualului.

Publicitate

Sebastian Ghita: "Cred că avem puterea să eliminăm şi acest Consiliu de Administraţie."

Sorin Freciu (preşedintele CA Realitatea Media) : "Domnul Ghiţă a afirmat că prin puterea financiară pe care o are poate elimina chiar şi Consiliul de Administraţie.

Mi se pare foarte dur ca în faţa unor instituţii ale statului, cum este CNA-ul, să afirme cineva că va elimina Consiliul de Administraţie, dacă nu cumva s-a gândit la vreo negociere cu acţionarul".

Discutiile pe larg, în continuare:

Sorin Freciu:

"Între Realitatea şi Asesoft se află un contract de management. Acesta are drept componentă principală partea de business, iar din punct de vedere editorial responsabil cu ce se intâmplă la Relaitatea este Sorin Enache, director general cu atribuţii editoriale.

Consiliul de Administraţie nu are şi nu a avut nicio atribuţiune în privinţa politicii editoriale."

Răsvan Popescu, preşedinte CNA:

"Exist un board editorial?"

Sorin Freciu:

"Există o propunere de board editorial, suntem în discuţii."

Naricisa Iorga, membru CNA:

Aţi spus “Consiliul de Administraţie nu are atribuţii în politica editorială", atunci cum se explică comunicatul pe care l-aţi dat în care spuneaţi că îi schimbaţi din funcţie pe Cătălin Popa şi Mădălina Dulama? Care este adevărul?

Sorin Freciu:

Faceţi referire la un comunicat intern, că a luat act de câteva probleme care au apărut în activitatea editorială, neavând legătura cu partea editorială. Este vorba de nişte concursuri cu care ca nu a fost de acord. Pentru că acele concursuri aveau o componentă materială şi asta se alfa în sarcina Consiliului de Administraţie.

N-a fost vorba doar de politica editorială a fost vorba de nişte derapaje, de asemenea le vom analiza în şedinţa Consiliului de Administraţie al Realitatea Media, de la ora 16.00.

Ioan Onisei, vicepreşedinte CNA:

"Ce înseamnă derapaj?"

Sorin Freciu:

"Am considerat că a face un concurs cu un premiu în valoare de 100 de mii de euro este un derapaj, în special economico-finaciar. Nu este normal ca un post de ştiri să meargă spre tabloid."

Ioan Onisei:

"Aţi spus că aţi decis suspendarea lui Mădălinei Dulama şi a lui Cătălin Popa."

Sorin Freciu:

"Am propus suspendarea lor."

Ioan Onisei:

"Cine a pus-o în operă?"

Sorin Freciu:

"Competenţe în legătuă cu toate atribuţiunile executive le are Preşedintele executiv, adica eu."

Ioan Onisei:

"Care este acţionariatul în momentul de faţă?"

Sorin Freciu:

"La Realitatea sunt aceiaşi acţionari, nu există nicio modificare. Contractul de management nu are nicio implicare asupra acţionariatului. Copiii lui Sorin Ovidiu Vîntu sunt printre acţionari."

Cât priveşte venirea lui Sorin Ovidiu Vîntu la sediul Realitatea TV, în seara în care au apărut stenogramele Wikileaks, Sorin Freciu a fost întrebat dacă îl consideră pe SOV acţionar. Acesta a răspuns:

“Nu, eu îi consider acţionari pe cei care apar în acţionariat. Domnul Vîntu îşi reprezintă copiii în această relaţie", a spus Freciu.

Narcisa Iorga:

"În ce calitate a venit dl. Vîntu, în acea duminică la Realitatea TV?"

Sorin Freciu:

“Am spus că nu a fost niciun conflict. Faptul că a fost o discuţie între ei (Vîntu şi Ghiţă - n.r.) nu e treaba mea."

Sebastian Ghiţă:

"Eu sper că aceste poziţionări diferite ale noastre cu contractul de management faţă de cei din Consiliul de Administraţie al Realiatatea Media să se schimbe de o manieră sau alta, dacă nu se schimbă, probabil, vor fi discutate chiar în Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA).

Fie va fi împuternicit să rezilieze contractul de management, fie noi vom reuşi să obţinem schimbarea membrilor din Consiliul de Administraţie."

Ioan Onisei:

"Aşa cum Stelian Tănase, care a fost interfaţa Realităţii TV pentru a obţine licenţa, nu mai are emisiune pe post, probabil că, în curând, Asesoft nu va mai avea contract de management la Realitatea."

Sebastian Ghiţă:

"Mulţumim pentru încurajări, domnule Onisei. Domnul Stelian Tănase nu a dispus de instrumentele noastre. Noi suntem o companie de 500 de milioane de euro, unii dintre cei mai importanţi creditori, şi cred că avem puterea să eliminăm şi acest Consiliu de Administraţie."

Sorin Freciu:

"Membrii Consiliul de Administraţie nu ţin cu dinţii de aceste funcţii, dacă dumnealui crede că poate aduce pe alţii oameni mai potriviţi...

Sebastian Ghiţă a spus "Am puterea să elimin Consiliul de Administraţie", tocmai a făcut aceasta declaratie într-o instituţie publică."

Sorin Freciu:

Din câte văd, domnul Ghiţă negociază cu domnul Vîntu să elimine Consiliul de Administraţie.

Răsvan Popescu:

Există şanse ca lucrurile sa meargă înspre bine?

Sorin Freciu:

Din punctul meu de vedere da.

Alte declaraţii făcute de Sorin Freciu, preşedintele CA Realitatea Media:

  • “Contractul cu Asesoft a trebuit ratificat de AGA deoarece era vorba de o sumă foarte mare.”
  • "Într-o marţi la ora 14.00 dl Ghiţă a convocat o şedinţă cu membrii cu experienţă ai redacţiei în care ne-a comunicat că în acel moment ia decizia ca Oana Stancu şi Adrian Ursu nu mai intră pe post, că eu şi dl Nedelcu nu mai putem intra acolo şi că pe hol sunt bodyguarzi."
  • "Divergenţele cu Asesoft nu sunt de natură editorială, ci de business şi spaţii comerciale."

Ce a declarat Sebastian Ghiţă?

"Noi am semnat, pe 25 octombrie, acest contract de management. Contractul are o componentă care vizeaza partea administrativă. Este semnat de Consiliul de Administraţie unde eu l-am întîlnit pe domnul Vitalie Dobândă, nici pe domnul Vîntu şi nici pe copii dânsului.

Eu am să depun un document la CNA ce cuprinde aspecte care consider a fi relevante din acest contract. Contractul din partea Asesoft nu presupune nicio ingerinţă în politica editorială a postului, nu dorim s-o exercităm.

Singura componentă este că punem sau nu punem la bătaie resurse la dispoziţie dacă noi credem că astfel reuşeşte această companie să performeze.

Noi încercăm să punem pe picioare această companie. Astăzi compania Realitatea Media este mult mai stabilă decât în urmă cu câteva luni.

Ne interesează un anume indicator de performanţă. Atunci când am semnat contractul au inserat o clauză prin care ni se impune ca performanţa staţiei să nu scadă sub un anumit rating.

Cum îşi fac materialele, cum îşi aleg subiectele, nu este treaba noastră.

A apărut o situaţie dificilă când membrii Consiliul de Administraţie au luat decizii la nivelul conducerii editoriale a staţiei. Noi ne-am exprimat dezacordul faţă de acest lucru.

Nu văd acest fapt ca pe o ingerinţă editoriala directă, dar o văd ca pe o încercare de a-i controla pe jurnalişti, la modul "dacă te supui ai loc de muncă, dacă nu va trebui să pleci".

Cât priveşte emisiunea Ora de foc, Sebastian Ghiţă a declarat:

" La noi a fost destul de simplu: noi acordăm resurse pentru un produs media, iar dacă acel produs media nu are performanţă, avem dreptul să nu susţinem acea emisiune.

Nu ne interesează ce fac jurnaliştii în emisiunile dânşilor. Traiesc o adevărată dilemă: există foarte mulţi oameni care ne reproşează tabloidizarea staţiei şi ne întreabă de ce intervenim.

Este şi aici un mic conflict, care escaladează către directorul general al statiei, către schimbarea unei strategii editoriale. Nu putem sa le spunem jurnalstilor "faceti asta sau asta".

Noi am vrut să detaliem, să clarificăm aceste lucruri. Noi am semnat acest contract de media fără să avem vreo pretenţie să intervenim în politica editorială a postului.

Cred că a fost o perioadă pe care am depăşit-o greu, mă refer la stenograme. Astăzi lucrurile par să meargă bine.

Madălina Dulama răspunde de ştiri, Cristi Coman răspune de proiectele speciala, Cătălin Popa răspunde de alegerea subiectelor.

Astazi eu îi consider cea mai liberă redacţie din peisajul media. E clar că nu ascultă de nimeni, că nu ştiu de cine."

Răsvan Popescu, preşedinte CNA, i-a răspuns:

"Este o formă de libertate absolut originală."

Christian Mititelu:

"Am să fac un comentariu. Nu înţeleg cum aţi semnat un contract în care să nu vă intereseze produsul final."

Sebastian Ghiţă:

"Atunci când divizia de vânzări nu reuşeşte să aduca suficieţi bani din piaţă, noi suntem obligaţi să completăm fondurile pentru salarii."

Christian Mititelu:

"Cum v-a încurcat emisiunea Ora de Foc?"

Sebastian Ghiţă:

"Nu mă încurcă pe mine, încurcă acel indicator de rating."

Mititelu:

"Această emisiune nu îndeplinea acel rating minim?"

Ghiţă:

"Există mai multe componente care au contribuit. Avem o problemă cu formatele de prime-time, este evident că avem o suferinţă acolo.

La propunerile de reconstrucţie la care ne-am gândit, la un anumit moment, eu le-am spus: “Îmi pare rău că nu am găsit altă formulă de a comunica. Eu i-am anunţat pe cei doi că nu voi mai pune la dispoziţie resursele necesare pentru acea emisiune."

Oana Stancu şi Adrian Ursu au avut o strângere de inimă, danşii au decis să nu mai continue cu noi, sunt convins că s-au supărat pe mine, mi-au şi spus-o.

Christian Mititelu:

"În acel moment aveaţi o emisiune pregătită cu care să înlocuiţi Ora de foc?"

Sebastian Ghiţă:

"Nu e treaba mea cu ce se înlocuieşte."

Răsvan Popescu:

Cine face grila de programe ?

Sorin Enache:

Nu înţeleg de ce discutăm lucrurile astea aici. Felul în care a ieşit Ora de foc a fost nefiresc, pe care eu îl dezaprob.

Am avut nişte comentarii despre maniera în care a fost scoasă emisiunea. Pe piaţă sunt scoase multe emisiuni şi ele n-au fost dezbatute la CNA.

Cât priveşte ingerinţele de natură politică de la Realitatea, despre care au vorbit Oana Stancu şi Adrian Ursu la emisiunea lui Mihai Gâdea, Sorin Enache a spus:

"E foarte simplu să arunci vorbe că sunt ingerinţe politice, sunt vorbe goale. Ieşirile lor au fost legate de modul nefericit în care dl. Ghiţă a comunicat atunci.

În legătură cu prezenţa bodyguarzilor la sediul Realitatea, în seara cu apariţia stenogramelor Wikileaks, Enache a spus:

"Nu are nicio legătură chestiunea Wikileaks cu ce s-a întâmplat în redacţie".

Citeşte şi:

Foto: Răzvan Vălcăneanţu

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • ana ana
    CNA mai priveste si spre TVR care este alimentat cu banii nostrii, dar slujeste interesele lor.
    Sa va fie rusine!
    Cat despre ora de foc, era cea mai buna emisiune de la Realitatea, acum nici nu ai la ce sa te uiti. Au fost eliminati toti jurnalisti buni si adusi toti papagali
  • aas aas
    audiente audiente audiente. Cand?
  • radu radu
    a avut dreptate Stealian Tanase cand a spus, la CNA, ca va face din Realitatea TV BBC-ul romaniei...avem stenograme, semnaturi falsificate, amenintari cu moartea, etc exact ca la BBC
  • petrica si vulpea petrica si vulpea
    Daca Ghita sparge gasca lui Vantu, Nedelcu mai are doua posturi de sluga unde poate ataca: ori la Boc, ori la MM Stoica.
  • Marian Marian
    Daca vrei sa elaborezi putin ca nu prea intelegem ce vrei sa spui. Sincer, care e mesajul? Ca Guran a fost un tampit si Felix un destept? Sau ca tu esti un elevat si noi ne prefacem ca nu te intelegem cand ne versi din putul gandirii tale frustrarile ce nu te lasa sa dormi, gen marinerul?
  • touretul touretul
    toti indivizii astia vorbesc in dodii. iar marian de la comentarii scrie numai tampenii. in opinia mea, Ghita e omul puterii si actioneaza pentru schimbarea orientarii politicii editoriale a postului. e calul Troian servit lui Vantu care l-a inghitit pe nemestecate si acum i-a cazut greu la stomac. Realitatea e un trust slab. Nu are destui bani si nici o conducere de calitate, nici jurnalisti. Antena 3 l-a mazilit pe Guran - punct negru- dar a adus-o pe fata aia cu In Premiera, poate cea mai buna emisiune de pe posturile de stiri. Dupa venirea lui Ghita de la Asesoft, Realitatea a trantit un interviu lesinat cu marinerul, Antena 3 i-a dat eject. Altceva nu mai e de spus.
  • Doina Doina
    Nu s-a intamplat nimic cu plecarea celor doi (Oana si Ursu). S-a facut un pic de curatenie la Realitatea TV. Emisiunea era oribila. Si f. f. partinitoare. Cat despre acel premiu de 1oo.ooo de euro pus in joc, ce sa mai vorbim, a fost deosebit de oribil. Bine ca nu se scoate in presa un anunt de genul ; "cine ghiceste cand va cadea guvernul va primi un milion de euro".
  • Marian Marian
    S-ar putea sa fie un dezastru pentru anumite televiziuni! Am inteles ca la media zilnica Realitatea TV a cazut pe patru dupa ProTV, Antena 1 si Kanal D! Sunt pe faras, iar B1 cred ca merge in directia buna!
  • silviu silviu
    petrisor nu mai bagi audientele pe martie ??????
  • Marian Marian
    Interesant este cum Rasvan Popescu, propus de PNL si sef la CNA, vrea sa puna batista pe tambal intreband candid: Există şanse ca lucrurile sa meargă înspre bine? O intrebare cu raspuns indus: Din punctul meu de vedere da, spune Freciu. Toata lumea stie ca pe tot ce a pus mana Vantu s-a ales praful. E randul lui acum sa puna mana pe el justitia, daca n-ar fi in mare parte in slujba lui Nastase.

    bineinteles!
  • Marian Marian
    Ca e a lui Vantu sau a lui Ghita nu conteaza, Realitatea TV este aceeasi: pe fata cu USL si pe fata impotriva lui Traian Basescu si PDL. Ce incearca acum Ponta, prin prietenul lui Ghita, este sa puna mana pe Realitatea TV fara sa-i faca concesii judiciare si economice lui Vantu.
    Restul e praf in ochi pentru prosti!
  • PP PP
    audientele cand?

Trimite un comentariu

sus