Skip to main content

Radio Guerrilla a rămas fără licenţe. Dobrovolschi: Vom participa la concursul de licenţă

 

Mihai Dobrovolschi, Liviu Mihaiu, Mihaela Hamza, avocat Realitatea şi Mura Frânculescu
Mihai Dobrovolschi, Liviu Mihaiu, Mihaela Hamza, avocat Realitatea şi Mura Frânculescu

Publicitate

Radio Guerrilla a rămas fără licenţe audiovizuale deoarece majoritatea membrilor CNA au considerat că Realitatea Media vrea să le vândă, fapt interzis de lege. Mihai Dobrovolschi, realizator la Radio Guerrila, a spus că ei sunt dispuşi să se prezinte la CNA peste 45 de zile pentru a recâştiga licenţele.

CNA a reclamat şi faptul că Realitatea Media a semnat, în august, un contract de dare în exploatare a  licenţelor Radio Guerrilla către firma Expresiv (care are Gold FM), fără ca instituţia să fie înştiiţată.

“Nu cred că există o altă echipă pentru brandul Radio Guerrilla, nu cred că poate fi un criteriu la care sa nu fim cei mai buni. Dacă mă întrebaţi daca mi-e frică de concurs, mi-e frică, pentru că în România se întâmplă contra-minuni”, a spus Dobrovolschi în faţa membrilor CNA.

Liviu Mihaiu, Radio Guerrilla:

“Ideea obsesivă a noastră e de a ţine acest radio în viaţă. Dacă trebuie să îl cumpăram îl cumpărăm, dacă trebuie să ne batem pentru el, ne batem pentru el. Am pierdut Sibiul. Noi vrem ca muncitorii din Radio Guerrilla să rămână în Radio Guerrilla şi să ajungă proprietar al acestui post de radio. De Guerrilla nu ne dezicem!”, a spus Mihaiu.

La şedinţa CNA de astăzi au fost prezenţi Mura Frânculescu (Realitatea Media), Liviu Mihaiu, Mihai Dobrovolschi (Radio Guerrilla) şi Mihaela Hamza avocat al HM Expert.

“Discuţiile cu invitaţii pe care le-am avut azi nu au făcut decât să îmi clarifice poziţia pe care am exprimat-o marţi este o încercare de a eluda legea audiovizualului. Nicio societate nu poate sa tranzactioneze o licenţă sub nicio forma decât cu acordul Consiliului”, a spus Narcisa Iorga, membru CNA.

Alexandru Jucan a propus retragerea licenţei Radio Guerrilla în baza articolului 56 alin.1 şi 57 lit. c din Legea Audiovizualului. Propunerea a fost votată de majoritatea membrilor CNA cu trei excepţii: Răsvan Popescu, Radu Călin Cristea şi Lorand Turos.

Cei şapte membri care au fost pentru ridicarea licenţei Radio Guerrilla au fost: Florin Gabrea, Alexandru Jucan, Narcisa Iorga, Monica Gubernat, Vasile Buda, Laura Georgescu şi Cristina Trepcea.

Alexandru Jucan, membru CNA: Realitatea Media vrea sa obtină nişte bani la negru de la Radio Guerrilla

“Realitatea Media vrea sa obtină nişte bani la negru de la Radio Guerrilla. Este vorba de un contract mascat într-un contract de management. Noi ne vom trezi cu urmatoarea situaţie: Realitatea Media vinde licenţele, noi vom face ce face un primar, vom da cu pixul, şi pentru prima dată în România un post va fi fost în situaţia de a vinde licenţele, un bun al statului. Eu nu pot să fiu de acord cu asta”, a spus Jucan.

Laura Georgescu: CNA îi va apăra pe realizatorii postului de radio să nu fie jecmăniţi de bani

“Noi apărăm realizatorii Radio Guerrilla. CNA îi va apăra să nu fie jecmăniţi de bani, iar ei vor rămâne cu Radio Guerrilla. Liviu Mihaiu şi Mihai Dobrovolschi trebuie să facă radio şi vor face.

Nu mă interesează Ponta şi Hrebenciuc, eu îi recunosc ca valori incontestabile pe Liviu Mihaiu şi Mihai Dobrovolschi. Atâta timp cât eu voi ocupa un loc în CNA, ei vor putea face radio”, a spus preşedinta CNA.

Câteva fragmente din discuţiile purtate de reprezentanţii Radio Guerrilla şi Realitatea Media cu membrii CNA

Mihaela Hamza, Avocata HM Expert:

Realitatea Media S.A. are datorii şi planul de reorganizare a prevăzut ca plata datoriilor, inclusiv a celor către bugetul de stat, să se facă prin vânzarea unor bunuri din patrimoniu şi obţinerea de lichidităţi. Vânzarea sau cedarea licenţelor este o modalitate prin care Realitatea Media poate obţine nişte venituri. Această vânzare face parte din planul de reorganizare aprobabat de judecătorul sindic. Adunarea creditorilor ne-a obligat să procedăm la valorificarea drepturilor, inclusiv a drepturilor de utilizare a licenţei.

Noi avem mâine adunarea creditorilor care se va pronunţa asupra acestei oferte. Drepturile de exploatare a licenţei sunt bunuri nemateriale, aceste bunuri au fost aprobate pentru a fi valorificate prin licitaţie, s-au întocmit caietele de sarcină inclusiv pentu valorificarea drepturilor dobândite prin licenţă.

De ce Realitatea Media nu a venit la CNA înainte de semnarea contractului de exploatare a licenţei Radio Guerrila de către societatea Expresiv:

Mihaela Hamza:

Mâine se va discuta oferta primită pentru cesiunea Radio Guerrilla. După ce creditorii ne vor aproba această ofertă mergem la judecătorul sindic să ne aprobe această ofertă. Caietul de sarcini îi va obliga pe ofertanţi să respecte tot ce este scris acolo şi apoi venim la dumneavoastră pentru a ne da acordul pentru cedarea licenţei, dacă nu ne daţi acordul vom găsi pe altcineva şi vom face asta până când dumneavoastră veţi fi de acord sa cedăm aceste licenţe.

Intenţia noastră nu a fost să vă ocolim, doar căutam persoane interesate de preluarea licenţelor. Transparenţa noastră este mai presus de orice bănuială.
Potrivit legii planul de reorganizare reprezintă o reeşalonare a datoriilor. Vom fi în sitaţia în care vom identifica un cumpărător după ce CNA îşi va da acceptul verificându-l dacă este în regulă.

Discuţii tensionate între preşedinta CNA şi Mihaela Hamza

Laura Georgescu, preşedinte CNA:

Comunicatul pe care l-aţi postat cu datele dumneavoastră de contact este al dumneavoastră?

Hamza:

Sigur.

Laura Georgescu:

Ofertele de licitaţie le mai aveţi pe site? Anunţul de licitaţie publică îl mai aveţi pe site?

Mihaela Hamza:

Nu-l mai avem. imediat dupa ce am vazut discuţiile pe paginademedia.ro, despre intentiile noastre criminale, am scos anunţul de licitaţie publică.

Laura Georgescu: Până când se depun ofertele?

Hamza: Nu am dat o dată limită.

Narcisa Iorga:

E a doua oară când suntem atacaţi direct, iar noi nu mai suntem dispuşi să continuăm aşa. Aţi vorbit despre o intentie criminala care ar fi fost discutata aici. Nu suntem nici securitate, nici parchet. Noi nu v-am jignit, nu v-am acuzat de nicio intenţie criminală. Vă rog să aveţi grijă cum vorbiţi cu noi.

Hamza:

Consider că nu am dat dovadă de niciun fel de umilinţă în faţa dumneavoastră şi nici în faţa niciunui organ al statului.

Monica Gubernat:

Aveţi un soi de egolatrie, mă deranjează teribil.

Întrebări fără răspuns

Jucan:

Care este preţul de pornire pentru vânzarea licenţei Radio Guerrilla.

Hamza:

Nu este un preţ de pronire, ca atare aşteptăm piaţa.

Jucan:

Care este valoarea?

Hamza:

Este o informaţie confidenţială.

Jucan:

Licenţele sunt cu titlu gratuit. Nu sunt bunuri, nu sunt ale dumneaoastră, sunt nişte drepturi de a utiliza, nu sunt bunuri, nu ştiu cum puteţi să scoateţi la licitaţie aşa ceva. Care este pretul de pornire pentru Radio Guerrilla? V-a fost dat cu titlu gratuit. În gestiune nu il aveţi tot cu titlu gratuit?

Hamza:

Mie îmi generează venituri, deci nu poate fi vorba de ceva gratuit.

Jucan:

Dar în momentul în care spuneţi că vindeti licenţa, fără să vă gândiţi că o puteţi ceda doar cu acordul CNA nu v-aţi gândit nicio clipă să ne întrebaţi şi pe noi dacă suntem de acord. Nu ştiu cine este prostul de pe piaţă, să îndeplinească totate condiţiile, şi el să depindă de CNA. Noi nu suntem obligaţi să prelungim licenţa cu încă nouă ani. Licenţa est a statului.
Care este preţul de vânzare pentru Radio Guerrilla? Să ne facem şi noi o idee despre cât costă o licenţă în România.

Hamza:

Cedarea nu poate fi facută decât pe bani, având în vedere faptul că încasăm venituri în urma exploatării acestei licente. Nu avem cum să o dăm fară bani.

Jucan:

Statul consideră licenţa în continuare în proprietatea lui. Eu statul ţi-am dat licenţa şi nu îţi dau dreptul să o dai unei terţe persoane dacă nu îţi plăteşti toate datoriile la bugetul statului.

Hamza:

Preţul nu îl cunoaştem de aceea facem licitaţie pentru a afla preţul maxim.

Contractul dintre Realitatea Media şi Expresiv de exploatare a licenţei Radio Guerrilla nu este în vigoare

Avocat:

Contracul de exploatare semnat pe 14 august 2013 nu a intrat în vigoare. Este un contract care va fi supus aprobării Comitetului Creditorilor şi judecătorului sindic. Dacă l-aţi fi citit cu atenţie aţi fi observat că nu se specifică o dată la care intră in vigoare.

Laura Georgescu:

Intră în vigoare din momentul semnării şi este pe 3 ani, din câte am văzut eu. Contractul este în derulare sau când intra in vigoare?

Avocat:

Acest contract nu este in vigoare, controlul de legalitate asupra acestui contract nu a fost exercitat de către judecătorul sindic.

Laura Georgescu: Noi apărăm realizatorii Radio Guerrilla

Laura Georgescu:

Noi apărăm realizatorii Radio Guerrilla. CNA îi va apăra să nu fie jecmăniţi de bani, iar ei vor rămâne cu Radio Guerrilla. Liviu Mihaiu şi Mihai Dobrovolschi trebuie să facă radio şi vor face. Nu mă interesează Ponta şi Hrebenciuc, eu îi recunosc ca valori incontestabile pe Liviu Mihaiu şi Mihai Dobrovolschi. Atâta timp cât eu voi ocupa un loc în CNA, ei vor putea face radio.

Laura Georgescu: Aţi semnat acel contract din 14 august?

Liviu Mihaiu: Da

Laura Georgescu: 

Aţi depus oferta fară să luaţi caiectul de sarcini?

Liviu Mihaiu: 

Da. La momentul în care am depus ofeta nu am cumpărat caietul de sarcini, dar urmează să îl cumpăr. Recunosc tot.

Laura Georgescu:

Vă rog sa aveţi convingerea că CNA-ul există să îi apere pe realizatorii de radio şi televiziune.
Vă place să faceţi radio, faceţi radio pentru bani?

Liviu Mihaiu:

Ideea obsesivă a noastră e de a ţine acest radio în viaţă. Dacă trebuie să îl cumpăram îl cumpărăm, dacă trebuie să ne batem pentru el, ne batem pentru el. Am pierdut Sibiul. Noi vrem ca muncitorii din Radio Guerrilla să rămână în Radio Guerrilla şi să ajungă proprietar al acestui post de radio. De Guerrilla nu ne dezicem!

Jucan:

Există posibilitatea organizării unui concurs şi dacă s-ar vota acest lucru ar trebui ca în 45 de zile să vă prezentaţi la CNA pentru a reobţine licenţa pentru Radio Guerrilla.

Laura Georgescu:

Vă e teamă de un concurs să vă reobţineţi licenţa?

Dobrovolschi:

Sunt licenţe publice, nu sunt ale noastre, vrem să le ocrotim. Noi facem Radio Guerrilla de 8 ani, eu fac radio de 18 ani în fiecare dimineaţă. Nu cred că există o altă echipă pentru brandul Radio Guerrilla, nu cred că poate fi un criteriu la care sa nu fim cei mai buni. Dacă mă întrebaţi daca mi-e frică, mi-e frică, pentru că în România se întâmplă contra-minuni.

Discuţiile din Consiliul după pauza de consultări

Narcisa Iorga:

Discuţiile cu invitaţii pe care le-am avut azi nu au făcut decât să îmi clarifice poziţia pe care am exprimat-o marţi este o încercare de a eluda legea audiovizualului. Nicio societate nu poate sa tranzactioneze o licenţă sub nicio forma decat cu acordul consiliului.
Faptul că a tranzacţionat acest drept către un alt radiodifuzor insemnă că s-a cedat dreptul de a difuza programe fără acordul CNA. Din exprimarea doamnei Hamza că dreptul de a difuza programe intră în fondul de comerţ al societăţii. Nu poţi vinde un bun care nu îţi aparţine. (...) Faptul că a spus că nu se ştie nimic despre contract, cât costă s.a. eu nu înţeleg decât că este vorba de rea-credinţă. Este o mască folosită de Realitatea Media pentru a vinde o licenţă.

Alexandru Jucan:

Am reţinut două articole 56 din Legea Audiovizualului şi capitolul 3 alin1 din contractul dintre Realitatea Media şi SC Expresiv S.A. Este articolul în care se spune foarte clar că firma Expresiv va folosi dreptul de difuzare al Radio Guerrilla. Eu traduc acest contract ca un contract de vânzare-cumpărare, este un contract sub acoperire.

Răsvan Popescu, membru CNA, a spus că se încalcă Art 59.3 , care prevede următoarele “se interzice operarea unei licenţe de către alte persoane decât deţinătorii licenţei”. Deci cred că suntem în situaţia unei amenzi. Suntem în situaţia de a amenda deţinătorul de licenţă.

 Care este articolul pentru care CNA a retras licenţele postului Radio Guerrilla

ART. 56

(1) Licenţa audiovizuală analogică sau digitală poate fi cedată către un terţ numai cu acordul Consiliului, nu mai devreme de un an de la data intrării în difuzare, cu asumarea de către noul titular a tuturor obligaţiilor decurgând din licenţă şi cu prezentarea certificatelor fiscale din care să rezulte că la data solicitării acordului Consiliului pentru cedarea licenţei nici societatea titulară cedentă a licenţei şi nici societatea cesionară nu înregistrează obligaţii restante la bugetul de stat.

Citeşte şi:

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • gicu gicu
    O lasati-i, ca acuma sunt tare cufuriti ca se pare ca sefa CNA, Laura Georgescu, este in incompatibilitate (fiind asociat unic in propria firma) si probabil o sa isi ia liber inainte de a le servi licentele lui Mihaiu si Dobrovolski.. Asta este intradevar o situatie neasteptata pt. baietii astia care vor sa deturneze licente.. Asa ca nu-i mai stresati cu stiri naspa :)
  • mirceA mirceA
    Una e sa vrei iubesti un post de radio sau de televiziune, alta e legea. In primul rand trebuiau sa nu incalce legea. In al doilea rand, daca ii iubesti atat de mult, de ce nu ii finantezi ?
    E usor sa iti placa ceva si sa nu te coste nimic. Pune banul jos si investeste in Guerrilla ca daca nu ii inchidea CNA-ul pentru o ilegalitate oricum intrau in faliment. Mare parte din frecventele din tara nu mai margeau de foarte multa vreme.
  • gicu gicu
    o sa ramana o parte din oameni, o sa ramana o parte din licente si o sa renunte la numele "guerrilla"
  • Tiberiu Cazacioc Tiberiu Cazacioc
    Indiferent cine va fi proprietarul vreti sau nu sa ramina acelasi radio cu aceiasi oameni cu acelasi program?
  • gicu gicu
    cand zici "tepari" te gandesti la mihaiu & dobrovolschi?
  • Ioan Ioan
    Inca un succes rasunator al marelui analist Gusa si al teparilor din jurul lui... Tine-o tot asa, maestre! :)))
  • Belgianu Belgianu
    Uite'asa i-au tepuit Mihaiu si Dobrovolschi pe cei de la Realitatea Media :)) Le-au promis ca platesc 350.000 euro pe licente dupa care au mers si i-au turnat la CNA ca vor sa vanda licentele fara stirea CNA-ului. CNA-ul (pe o mana cu Mihaiu') a confiscat licentele de la Realitatea Media ca sa le faca cadou for free catre nenea Mihaiu. Simplu ca pe vremea lui Nastase.
  • escu escu
    Cunosc istoria acordarii licentelor, insa acum situatia e ceva mai speciala. Risca sa dispara de pe piata un radio care merita sa mearga inainte. Nu poti nega, ca Radio Guerrilla reprezenta o alternativa intr-o piata saturata de CHR-uri. Dovada si audienta buna (si constanta) pe care o aveau in Bucuresti. Din acest motiv, nu ar fi neobisnuit sa castige 10-12 licente. Dar, repet: miza e Bucurestiul. Daca nu iau acolo, s-a terminat povestea.
  • E
    Dar cine a scos licentele la vanzare? nu desteptul de Gusa cu HM , ce dreaq despre ce vb prostii astia habar nu au avut de lege si acum dau din colt in colt pentru ca nu le a iesit lor hOTIA
  • gicu gicu
    Relaxati-va, treburile sunt aranjate. Luni dimineata singura problema a lui Dobrovolschi era sa nu pice guvernul sau sa se schimbe CNA-ul in astea 45 zile. Deh.. au spate baietii astia.. Asadar, daca ai pe cineva acolo sus.. poti sa furi orice in tara asta, ca nu patesti nimic. Este EXACT modelul RomaniaTV a lui Ghita. O sa vedeti ca in 45 de zile o sa isi schimbe si numele in Eligherila sau ceva de genul.. si gata.. Au luat frecventele pe gratis, etc..
  • Hora Hora
    10-12 licente intr-o sesiune de concurs ? Acum cand au ramas atat de putin si bataia e atat de mare ?
    Nici pe vremea cand Cancescu lua pentru MIX frecvente pe banda rulanta nu s-au dat 10 unui singur competitor. Si atunci aveai de unde alege.
  • escu escu
    Nu neaparat. Chiar daca licentele vor fi oferite separat, prin concurs, exista posibilitatea sa fie date toate catre aceeasi societate, DACA vor prezenta un dosar beton. Probabilitatea este desigur foarte mica. Ramane de vazut si CINE se va prezenta la concurs: e posibil ca Realitatea sa participe cu Guerrilla, iar Dobrovolschi si Mihaiu cu o alta firma, pentru un radio cu nume diferit, dar acelasi continut editorial, pentru ca brand-ul nu le apartine. Practic vor face concurenta unii altora. Parerea mea: in cel mai fericit caz, vor reusi sa obtina 10-12 licente. Miza este insa frecventa de Bucuresti. Daca nu obtin frecventa de acolo, sunt ca si terminati, indiferent cate iau in restul tarii.
  • Hora Hora
    S-au teputi amandoi. Toate aceste frecvente scoase la concurs nu mai au cum sa formeze o retea. Sau pot, daca se comite o ilegalitate.
  • Robert Robert
    Ba dimpotriva.
    Mi se pare ca un smecher, un baiat destept, si-o ia peste nas de data asta.
  • Observator Observator
    E un razboi surd intre doi golanasi unsi cu toate alifiile, combinatori si oportunisti totodata: Cozmin Gusa si Liviu Mihaiu. Obisnuit cu judecatori gen madam Moncea, descoperitorul Laurei Andresan si-a luat teapa de la fostul "salvator" al Deltei. Deocamdata, dupa primul gong, e 1-0 pentru Mihaiu!

Trimite un comentariu

sus