Skip to main content

Discuții aprinse la CNA. Robert Turcescu, schimb acid de replici cu Monica Gubernat.

 

Robert Turcescu

Publicitate

Discuții aprinse și pe un tot ridicat la CNA între Robert Turcescu și unii membri ai insituției, mai ales cu Monica Gubernat.

Turcescu, Dan Andronic, Mircea Marian și Silviu Sergiu au venit în fața forului audiovizual pentru a discuta pe marginea linșajului mediatic al Antenei 3 la adresa celor supranumiți „Banda celor șapte propagandiști”.

Discutarea pe larg a subiectului a fost amânată pentru o ședință viitoare, la solicitarea Narcisei Iorga.

Robert Turcescu, realizatorul emisiunii Sub semnul întrebării la B1 TV, a fost tranșant încă de la început, spunându-i Laurei Georgescu, președinte CNA: „Aș vrea să vă întreb, dacă vă fac slugă, nemernică, curvă, ce sentiment aveți? Pe oricare dintre membri CNA dacă vă fac nemernici, nesimțiți, vă convine? Am venit la o autoritate care sper că poate să aplice o lege a audiovizualului. Vă rog să vă concentrați asupra câtorva aspecte. E abia luna ianuarie a unui an electoral extrem de dur. Nu-mi dau seama dacă sancțiunile administrative va ajute în vreun fel și mai ales pe termen lung la însănătoșirea spațiului audiovizual”.

Robert Turcescu:

„Nu ați fost în stare să ridicați o problemă extrem de necesară pentru România, o modificare substanțială a legii audiovizualului. Cum puteți să tolerați emisiuni sub titulatura de pamflet sub care se ascund toate nenorocirile care au fost proferate în spațiul audiovizual în ultimii ani, cum puteți să tolerați o astfel de portiță? Dacă eu mâine îmi pun pe emisiune pamflet și încep să-i înjur pe Răsvan Popescu, pe Laura Georgescu, pe Valentin Jucan și pe alții?

Moment în care Monica Gubernat a intervenit, completând: „Pe Monica Gubernat”. A fost scânteia care a aprins discuția pe care o redăm în continuare:

Robert Turcescu: „Pe Monica Gubernat. Mă bucur să vă văd în sfârșit. Sper că v-ați postat CV-ul!”

Monica Gubernat: Dacă știam că veniți vi-l aduceam în plic. Robert Turcescu: E suficient să-l puneți pe site. Cred că e obligația dumneavoastră.

După acest moment discuțiile s-au purtat pe un ton ridicat.

Monica Gubernat – Nu cred că e corect față de colegii mei să fim puși la zid.

Robert Turcescu – De ce doamnă, că v-am spus că nu v-ați pus CV-ul pe site-ul insituției. Că am spus că nu știu de unde veniți. Dar ce dați din mâini, că asta pot să fac și eu.

 

Monica Gubernat – Cum că permiteți să ne puneți în halul ăsta la zid? Și mai ales pe colegii mei.

Robert Turcescu – Vă pun la zid? Dumneavoastră nu faceți presă, eu fac asta de 20 de ani, doamnă. Da. Nu știu câtă presa dumneavoastră, eu de 20 de ani fac presă.

 

Monica Gubernat – Apropo de slugi, cum vă permiteți să vă plângeți că sunteți făcut slugă când dumneavoastră folosiți același tip de limbaj.

Robert Turcescu – Ați ajuns într-o poziție la CNA și eu, cetățeanul Turcescu, nu știu cine sunteți.

Laura Georgescu – Haideți să purtăm un dialog cooperant. Să putem să ne exercităm misia pe care o avem. Vă rog să vă concentrați puțin.

După ce Laura Georgescu, președintele CNA, a încercat să liniștească spiritele, Florin Gabrea, membru CNA, i-a reproșat acesteia că este prea umilă. „Eu zic că ați putea să fiți un pic mai umilă”, a constatat Florin Gabrea, ironic.

Robert Turcescu – Domnul Gabrea nu e nevoie să fiți ironic. Eu nu am nicio obligație să fiu aici. Pot să plec, să știți. Dacă vreți să ascultați ce am de spus, e bine, dacă nu faceți ce vreți cu ceea ce am de spus.

Florin Gabrea – Domnule Turcescu e vorba că ați intrat într-o insituție ați înșfăcat microfonul și ați început să strigați la niște oameni să acuzați, să spuneți niște chestiuni care nu se spun. Domnul Turcescu, nu sunteți în studioul dvs și strigați camerei „Bă, CNA-ul, sunteți niște nesimțiși”. Robert Turcescu – Păi, ați fost de câteva ori.

După acest moment, Florin Gabrea a decis să părăsească sala.

Robert Turcescu – Nu am venit să cer sancționarea Antenei 3, vreau doar să vă semnalez că este o situație foarte gravă.

Mircea Marian, Evenimentul zile – „Nu s-a întâmplat în nicio emisiune în România ce s-a întâmplat la Antena 3. Eu mă descurc. Ceea ce s-a întâmplat cu Andreea Pora, vă întreb dacă ați mai văzut așa ceva?”

Dan Andronic, proprietarul Evenimentul zilei – Nu am vrut până la un punct să sancționez vreun ziarist pentru ceea ce spune. Ce s-a întâmplat la Antena 3 depășește un nivel de acceptabilitate. S-a ajuns aici din lipsa de eficiență a oricărei măsuri.

Acesta este motivul pentru care am reclamat emisiunea lui Mircea Badea. Eu cred că trebuie să faceți ceva, nu știu să vă spun ce, nu am să vă fac propuneri, dar degradarea este evidentă și cred că o vedeți. Va fi un an foarte complicat și cred că o anumită lipsă de fermitate a CNA a dus la acest lucru.

Silviu Sergiu, Evenimentul zilei – Este prima dată când am făcut obiectul unei astfel de emisiuni pentru că am avut un moment de neatenție și am repetat o întrebare a colegului meu.

Robert Turcescu – Sursa răului, esența pleacă de la această mizerie numită pamflet pe care o  practică toate televiziunile de știri în momentul în care au de gând să pună mâna pe o bâtă, să dea în capul cuiva și să nu poată fi trase la răspundere. Cred că în curând s-ar putea să asistăm la botezarea tuturor emisiunilor talk show sub titulatura de pamflet. De ani de zile se întâmplă lucru ăsta, de la momentul în care s-a inventat mizeria numită În gura presei, semnată de Mircea Badea, chiar nimeni să nu fi văzut că de la un presupus spectacol de satiră, umor, șpagat în studio, se va ajunge aici? Chiar atât de greu era de anticipat? Da, există întotdeauna o spirală a răului, pe ea ne ducem cu toții la un moment dat.

Anul acesta lucrurile devin extrem de grave. Partidele politice din România aproape că nu mai există, au devenit niște partide care funcționează în videocrație. Trăim într-o videocrație nenorocită, iar această videocrație care manipulează oameni, care schimbă destine, care aduce la suprafață tot soiul de nenorociri care nu mai au nimic de-a face nici cu ancheta jurnalistică, nici cu investigația jurnalistică, dumneavoastră, CNA-ul, forul care trebuie să supravegheze spațiul audiovizual, aveți o responsabilitate enormă. Amenzile administrative nu mai valorează nici cât o ceapă degerată, e nevoie de o schimbare profundă a sistemului de supraveghere a spațiului audiovizual.

Linșajele mediatice nu au nimic cu această profesie. Breasla este incapabilă se se autoreglementeze. De aceea este nevoie de o colaborare între breaslă și autorități.

Valentin Jucan, membru CNA – Nu se va întâmpla. Apele sunt tranșate iar acest radiodifuzor, Antena 3, este abia la preludiu.

Robert Turcescu – Nu am venit să cer sancționarea Antenei 3. Lucrurile se repetaă, am văzut clar. Nu e un lucru de discutat astăzi. Dar gândiți-vă și dumneavoastră că sunteți aici, iar mâine, poimâine, cineva vă pune poza pe un ecran și vă face gras, grasă, poartă ochelari, e chel etc. O să ajungem să ne batem între noi.

Cristina Trepcea, membru CNA – Transformați această ședință într-una dintre emisiunile dumneavoastră. Vorbeați despre degradare, vă spun că degradarea aceasta este rezultată și din cauza modului în care puneți dumneavoastră problema, din cauza agresivității ăsteia. Modul în care se vorbește la televizor, această agresivitate, poate că dumneavoastră nu vi se pare pentru că pornește de la dumneavoastră, dar ea are această rezultantă pe care o vedem cu toții. Dacă în loc să arătăm cu degetul la ce face celălalt, dumneavoastră spuneți de CNA. CNA este un arbitru, iar arbitrul nu este vinovat pentru felul în care se joacă fotbal, ci nu poate decât să sancționeze. Ce așteptați de la noi să facem? Noi nu putem să facem decât să sancționăm sau să facem mese rotunde. Întrebarea este, cei 400 de semnatari,dacă sunteți cu adevărat îngrijorați, deprimați de starea audiovizualului, și noi suntem, noi nu prididim cu amenzile. De amenzi se râde.

Dan Andronic– Părerea mea este că aveți suficiente instrumente, aveți decizii pe care le puteți pune în aplicare. Eu nu am spus că e inutil, ci că ar fi extrem de util să o faceți.

Cristina Trepcea - Avem toate exemplele posibile despre modul în care legea a fost aplicată, uneori mai bine, alteori mai prost. Eu spun doar că ceea ce dumneavoastră ne propuneți este ceea ce noi facem deja, dar sunt de acord cu dumneavoastră că nu este eficient. Ceea ce spun eu este că de la dumneavoastră poate să plece rezolvarea.

Narcisa Iorga, membru CNA – Există pârghii suficiente în legea audiovizualului. Nu sunt de părere că modificarea legii ar aduce o îmbunătățire a mediului, a spațiului audiovizualului, atâta vreme cât acest CNA, această instituție, nu aplică legea. Noi avem discuțiile acestea frecvent în ședința CNA. Articolul 90 din lege prevede o limită minimă și una maximă, de la 10.000 de lei la 200.000 de lei. Vă rog să vă uitați pe site-ul CNA să vedeți câte amenzi minime s-au dat și câte maxime.

Monica Gubernat – Atâta vreme cât folosiți aceleași mijloace pe care le incriminați, atacuri și jigniri. Nu cred că este corect. Eu am cerut echilibru și imparțialitate în acest Consiliu.

Robert Turcescu: Găsiți-mi o emisiune în care să fi făcut măcar 10%  din mârșăviile pe care le-au făcut cei de la Antena 3. Situația este extraordinar de gravă. Spațiul public este într-o degradare teribilă.

Aproape de finalul discuției, Mirela Bomboe, reprezentanta Antena Group în fața CNA, a ținut să comenteze de asemenea pe marginea acestui subiect. „Vreau să-mi exprim nedumerirea despre modificarea ordinii de zi. Cum de a ajuns acest punct pe ordinea de zi. De ce nu s-a pus dinainte ca să cunoaștem și noi situația, să ni se transmită acuzațiile. Am asistat o lungă perioadă de timp la proliferarea unor jigniri și denigrări la adresa postului Antena 3 și a jurnaliștilor săi.

Laura Georgescu - A fost o discuție a acestor jurnaliști are au făcut subiectul unor montaje. Mi s-a părut normal să discutăm.

Mirela Bomboe – De câte ori a fost sancționat postul Antena 3 și câte amenzi a primit comparativ cu celelalte posturi. Ni se aduc nouă acuzați că am adus în spațiul public termenul de slugă, de curvă. Haideți să ne uităm cine le-a adus în spațiul public. Să discutăm de Căcărău, de Varan, lucruri care nu au fost tratate de dumneavoastră cu aceeași unitate de măsură. (...) Eu vă rog să aveți o atitudine imparțială și cu egalitate de tratament și să nu mai permiteți să se propage în spațiul public prin această instiuție mesaje denigratoare la adresa Antenei 3 și a jurnaliștilor săi.

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Astia de LAB1 sau dus sa se planga uoa uoa uoa la CNA. Normal cand nu se mai dau verdict pe placul lor asa fack. Sa ne intelegem ,daca emisiunea lui Turcila ia sfarsit este din cauza ca nu se uita decat vrea 20 de personae la el nu ca e joc politic si bla bla bla.
  • Baiatu asta sufera de narcisism intelectual ,se crede cam sfatos desi nu stie cand a domnit Stefan cel Mare si Sfant! Ca sa nu mai zic de TVA, PIB, etc-din pacate,doar un cabotin! daca astia fac presa...cu faculta la ff (fara frecventa) privat ...TRIST!
  • ...OK, dar turcescu e facut albie de porci de banciu, adica la banciu (asta e, potrivire....) luatul pe aratura nu e vizibil? hipercriticismul dus la dementa nu e la fel de condamnat ? daca nu esti dintre /martorii lui basescu/ inseamna ca nu esti bun, nu? b1 si a3 sunt armatele unor vechi combatanti securisti, dar macar cei din a3 se lupta pentru patronul instalatiei si, implicit, pentru painica lor care depinde stabilitatea afacerii a3. /martorii lui basescu/ par a servi, vorba ceausescului, /cauza/ (/servesti cauza ?/ http://politikolukul.blogspot.ro/2012/04/care-cauza.html), dar, ironia sortii, tot banciu le spune clar si lor, e ca sunt facuti exact din acelasi aluat ca cel al oponentilor mult huliti; probabil, la final, nici nu va canta cocosul pana ce nu se vor lepada (cam) de trei ori de personajul idolatrizat azi, pe haiosul, deja, pattern postedembrist /onorata instanta, am fost un dobitoc.../
  • E incredibil ce se intampla..E incredibili cum atatia oameni ,cu un minim de inteligenta,nu realizeaza ca sunt manipulati.Isi asociaza nemultumirea fata de un politician ,cu pozitia unor nesimtiti, corupti, cu un interes imens de a nu fi drepti.Urati-l fratilor pe Basescu daca vreti, e dreptul vostru,dar nu fiti de acord cu grobianismul si nesimtirea de pe antena 3!Nu fiti de acord sa fiti manipulati si vazuti ca niste vite fara creier!E grotesc ce se intampla acolo, s-a ajuns la un nivel de nesimtire cu care nici un cioban nu poate fi de acord!Cand ajungi sa instigi la ura, la violenta, nu numai ca nu ai nici o legatura cu jurnalismul, dar te anulezi ca om.Ei renunta la toate valorile ce le poate acea un om, pentru bani.Nu renuntati si voi, doar pt ca nu sunteti de acord cu Basescu!
  • Te sprijinim Robert.....toată prostimea se uită la Antena 3....am analizat persoanele care preferă jegul ăsta de canal....sigur inculţii sunt primii consumatori...şi cum în ţara asta ăştia predomină....îţi dai seama ce iese.... e strigător la cer...iar în privinţa CNA-ului....nu-i mai văd rostul....nu-şi face datoria.....măcar să fie desfiinţat dacă tot nu face nimic....!!!!!
  • Eventual matale ai nevoie de medic.Toata stima si respectul pentru Turcescu si dispretul total pentru A3
  • Pentru marele ziarist Robert Turcescu, editor de stiri care nu iese din birou si vorbitor surd la camera de prim-plan: Monica (Maria) Gubernat este o fosta secretara de cabinet a lui DM Agathon, vehiculata dimpreuna cu sotul ei, Marius Gubernat, ca sursa a vestitelor "stenograme PSD". Asta pentru cine are cat de cat veleitati de jurnalist, sa stie sa caute... Altiminteri, macar poate citi o compilatie... http://www.9am.ro/stiri-revista-presei/Politica/17919/Agathon-la-un-pas-de-stenograme.html
  • bravo Robert Turcescu....esti sigur ca Monica Gubernat nu este o fantoma ....ca nici naiba nu a auzit de ea .....ce cauta acolo la CNA......rusine CNA.....

Trimite un comentariu