Skip to main content

Gandul: CSM închide accesul presei la dosarele de corupţie. Consiliul a propus un ghid care promovează netransparenţa în comunicarea publică

 
Wan+Ad+2
Wan+Ad+2

Wan+Ad+2

Publicitate

Consiliul Superior al Magistraturii dezbate astăzi ghidul de comunicare dintre presă şi magistraţi, care trebuie corelat cu Noul Cod Penal şi Noul Cod de Procedură Penală.

După mai multe serii de dezbateri, CSM a publicat o formă a ghidului, care restricţionează accesul presei la dosarele de corupţie, scrie Gandul.info. În esenţă, Consiliul propune care presa să nu mai aibă acces la rechizitoriile dosarelor de corupţie, ci doar la extrase din care se vor elimina mare parte din date.

Consiliul Superior al Magistraturii a publicat luni, 5 mai, o nouă formă a ghidului de comunicare dintre sistemul judiciar şi presă, care a fost modificat pentru a fi corelat cu Noul Cod Penal şi Noul Cod de Procedură Penală. Conducerea Consiliului a avut cel puţin patru întâlniri cu presa şi ONG-urile, la fiecare dintre ele presa şi societatea civilă solicitând CSM să modifice ghidul în aşa fel încât presa să aibă acces la dosarele penale. Cu toate acestea, comisia care a elaborat ghidul a propus plenului CSM o variantă care limitează accesul presei la informaţii din dosare precum cele de corupţie.

În şedinţa de marţi, plenul CSM a luat în dezbatere ghidul şi a votat. Nu a fost publicat încă rezultatul votului din plen.

Mircea Aron, membru CSM şi judecător al Consiliului, a declarat că, dacă se va permite presei să aibă acces la copii după rechizitorii, atunci "se doreşte senzaţionalul".

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus