Skip to main content

CNA, nicio decizie pentru atitudinea televiziunilor în campanie electorală. S-au întâlnit să ceară alte monitorizări

 
CNA
CNA

Foto: Paginademedia.ro
Foto: Paginademedia.ro

Publicitate

Membrii Consiliul Naţional al Audiovizualului s-au reunit în şedinţa de astăzi pentru a... amâna luarea unei decizii pe campania electorală. După mai bine de două ore de vizionare a unor secvenţe de emisiuni ale Antenei 3 din ziua de 16 noiembrie, când a fost ales preşedintele României, membrii consiliului au considerat că trebuie făcută o monitorizare „de linie” a tuturor posturilor.

Mai exact, să se facă rapoarte pe întreaga zi de 16 noiembrie, la fiecare post de ştiri, pentru a avea o „imagine globală” a modului în care posturile au reflectat această zi.

„Noi, dacă rezolvăm acum această problemă punctuală, în urma acestor reclamaţii, nu ştiu dacă rezolvăm un caz global. Mă gândesc să tratăm acea dată de 15 – 16 noiembrie global, pentru a discuta aceste subiecte şi a lua o decizie, a declarat Gabriel Tufeanu, membru proaspăt numit în CNA, în cadrul şedinţei. Membrii au decis să se pronunţe pentru eventualele sancţiuni după ce vor fi vizionate monitorizările pe toate posturile.

Mai mult, Radu Călin Cristea, membru CNA, a criticat reclamaţiile venite de la telespectatori: ”Inventariind toate plângerile, nu doar cele referitoare la Antena 3, ai senzaţia că ceea ce discutăm noi aici în CNA se referă la o Românie care n-a trecut printr-o campanie electorală. Sunt plângeri inconsistente, superficiale.”

Consiliul a amânat pentru ziua de joi, 18 decembrie, vizionarea şi discutarea acestui raport de monitorizare şi vizate sunt posturile Antena 3, B1 TV, Realitatea TV, Nasul TV, TVR 1, Digi24 şi Romania TV.

CNA s-a reunit astăzi pentru prima dată după cinci săptămâni de blocaj, în care nu s-au putut desfăşura şedinţele din cauza lipsei de cvorum. Primele subiecte trecute pe ordinea de zi sunt cele legate de campania electorală încheiată în urmă cu trei săptămâni.

Pe ordinea de zi a şedinţei au fost trecute toate posturile de ştiri cu reclamaţiile care au vizat zilele de 15 şi 16 noiembrie, pentru care Antena 3, prima din lista celor analizate, a primit 58 de reclamaţii.

Vizionarea secvenţelor cu posibile probleme a durat mai bine de două ore, iar discuţiile după acestea au fost aprinse, în special schimbul de replici dintre Valentin Jucan şi reprezentantul Antenei 3, Mirela Bomboe. Discuţiile au culminat cu momentul în care Valentin Jucan a prezentat o înregistrare cu un grup de oameni care strigau „Antena 3, nişte derbedei”.

Redăm în continuare o parte din discuţiile purtate pe subiectul Antena 3, în şedinţa de astăzi: 

Mirela Bomboe: Într-adevăr, pe parcursul acestor emisiuni s-a vorbit despre mandatul unui preşedinte, un mandat care se încheia, despre regimul său. Din punctul nostru de vedere, aceste reclamaţii sunt neîntemeiate. Într-adevăr acel exit-poll a intrat cu un minut şi jumătate, două minute mai devreme, dar înţeleg că toate televiziunile „au furat startul”, ca să spun aşa, la acel exit poll. Ca atare cred că ar trebui să lămurim dacă mesajele preşedintelui Traian Băsescu, dacă referirile la preşedintele Traian Băsescu înseamnă generic campanie electorală.

Valentin Jucan – Este adevărat. Referirile la încheierile mandatului preşedintelui încă în funcţie nu ţin de campanie electorală. Dar depinde cum le faci. Îl citez pe directorul postului (Mihai Gâdea - n.r.): „Se vorbeşte în acestă seară despre faptul că Băsescu încearcă să rămână la putere prin manevre ce pot fi presupuse, dorindu-şi nici mai mult nici mai puţin decât funcţia de prim-ministru. Dacă vreţi să împiedicaţi acest lucru, mai aveţi 35 de minute în care puteţi zbura la secţia de votare să vă spuneţi punctul de vedere”. Postul Antena 3 nu a vorbit despre încheierea mandatului, ci a legat toate aceste nenorociri cu un eventual câştig al lui Klaus Iohannis şi bineînţeles i-a îndemnat la vot.

Mirela Bomboe - Eu mi-am notat mai multe afirmaţii şi opinii prezentate în emisiune, în care se vorbea, la modul generic, indiferent de cine va ieşi preşedinte. Poate că ar exista o nuanţă în sensul a ceea ce aţi exprimat dumneavoastră mai devreme, după ieşirea lui Traian Băsescu din ziua alegerilor, au existat mai mulţi invitaţi şi moderatori care au comentat acel mesaj. Până la acel moment, nu s-a transmis niciun mesaj de natură politică, cu privire la cei doi candidaţi.

Valentin Jucan – Unde este fotografia cu autobzul care este dus la secţia de votare din Grecia? Aţi spus că-l daţi, dar n-a mai apărut. (...) Se spun informaţii, se anunţă că urmează să se probeze ceea ce spun, dar nu se mai întâmplă.

Mirela Bomboe - Eu chiar am văzu un autocar. A fost prezentat un autocar cu numere de Bucureşti. (...) Sper să existe detaşare şi să daţi dovadă de echidistanţă în ceea ce priveşte aceste reclamaţii. Nu ştiu dacă dumneavoastră sunteţi în măsură să comentaţi acest subiect având în vedere că aţi cerut în mod public să fie ridicată licenţa Antena 3.

Valentin Jucan - Până una alta sunt membru al CNA. Până ce cineva m-ar da afară, sau până îmi închei mandatul, dvs nu aveţi nicio calitate să-mi spuneţi ce calitate am eu. Legea îmi permite să am opinii publice despre spaţiul audiovizual argumentate pe articole de lege.

Radu Călin Cristea, membru CNA – Aprecierea pe care vreau să o fac legat de recolta pe care o avem aici este o lecţie foarte amară pe care a încasat-o CNA-ul pentru că inventariind toate plângerile, nu doar cele referitoare la Antena 3, ai senzaţia că ceea ce discutăm noi aici în CNA se referă la o Românie care n-a trecut printr-o campanie electorală. Sunt plângeri inconsistente, superficiale. Sunt totuşi cazuri pe care le-au văzut toţi membrii CNA, şi ele în mod evident ar trebui să figureze în analiza noastră. Nu am găsit încălcări stridente, violente ale legii audiovizualului. Cred că ar trebui să schimbe cu totul maniera de a fi prezenţi în spaţiul public şi de a filtra tot ce înseamnă mediul audiovizualului, cu instrumente care în opinia mea sunt la îndemâna CNA. Dacă suntem dependenţi de aceste plângeri care ne vin din piaţă ne vom trezi că încheiem o campanie electorală care de fapt aproape că nu a avut loc, atât de superficiale şi de diluate sunt aceste reclamaţii.

Gabriel Tufeanu, membru CNA: „Noi, dacă rezolvăm acum această problemă punctuală, în urma acestor reclamaţii, nu ştiu dacă rezolvăm un caz global. Mă gândesc să tratăm acea dată de 15 – 16 noiembrie global, pentru a discuta aceste subiecte şi a lua o decizie”

Florin Gabrea a fost singurul care s-a opus propunerii de a se face o monitorizare de linie: „Eu nu văd ce rezolvăm dacă vedem încă şapte materiale de la şapte televiziuni. Unii trec strada pe roşu, alţii nu trec strada pe roşu. fiecare persoană care trece strada pe roşu nu pot să-i spun „treceţi dumneavoastră de-o parte  să vedem câţi oameni mai trec pe roşu”. Avem o cantitate imensă de plângeri şi de materiale. Nu are niciun fel de raţiune ca eu să aştept încă trei şedinţe ca să iau o hotărâre cu privire la Antena 3. Pentru că nu pot să iau o hotărâre la grămadă”.

Monica Gubernat: În această campanie noi nu am avut analiză calitativă. Măcar pentru ultimele două zile să avem o analiză comparativă. Pentru că noi vom amenda acum Antena 3, vom uita celelalte posturi şi din nou se va crea impresia că doar Antena 3 a încălcat legislaţia. Istoria CNA mi-a demonstrat că am avut multe sesizări la Antena 3, le-am analizat, am dat amenzi, însă aceleaşi încălcări la alte posturi TV au fost ignorate, sau am dat amenzi mici. Vreau să fac şi eu o analiză comparativă măcar pentru două zile, ca să ne demonstrăm imparţialitatea şi echilibrul.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus