Skip to main content

Apel al societăţii civile: Cerem SRI să lase la vatră ofiţerii acoperiţi din presă

 
george maior_evz
george maior_evz

george maior_evz

Publicitate

Mai multe organizaţii cer parlamentului să interzică recrutarea din presă a colaboratorilor serviciilor secrete.

"Solicităm public parlamentului să introducă în legile siguranţei naţionale o interdicţie expresă a recrutării de colaboratori sau agenţi din cadrul presei de către serviciile de informaţii.

În acest fel opiniile şi ideile transmise de presă vor reflecta doar convingerile ziariştilor şi nu ordinele primite de unii dintre aceştia de la serviciile de informaţii", se arată într-un document semnat, printre alţii, de Mircea Toma (ActiveWatch), Ioana Avădani (Centrul pentru Jurnalism Independent) şi Mihail Bumbeş (Asociaţia Miliţia Spirituală).

Semnatarii notează că "recunoaşterea publică a directorului SRI privind existenţa în presă de agenţi/colaboratori ai structurilor informative a confirmat suspiciunile mai vechi legate de prezenţa ofiţerilor acoperiţi în mass-media."

George Maior, fostul şef al SRI, a declarat într-un interviu acordat lui Dan Andronic, la B1 TV, că „În presă sunt ofiţeri acoperiţi ai SRI, ca şi în alte state democratice europene.” (detalii, AICI)

"Reamintim că pe 21 mai 2011, Parlamentul European a adoptat (cu o majoritate covârşitoare de voturi) rezoluţia "Norme standard pentru libertatea presei în Uniunea Europeană”. Rezoluţia cere, între altele, statelor membre, să adopte legislaţia necesară pentru a preveni infiltrarea în redacţii a ofiţerilor de informaţii", notează documentul

Apelul organizaţiilor, integral:

Organizaţiile semnatare consideră firească şi necesară demisia şefului SRI, George Maior, având în vedere repetatele atacuri şi presiuni pe care le-a făcut în ultima perioadă la adresa Curţii Constituţionale a României şi a altor opozanţi ai legilor Big Brother.

În acest context solicităm public parlamentului să introducă în legile siguranţei naţionale o interdicţie expresă a recrutării de colaboratori sau agenţi din cadrul presei de către serviciile de informaţii. În acest fel opiniile şi ideile transmise de presă vor reflecta doar convingerile ziariştilor şi nu ordinele primite de unii dintre aceştia de la serviciile de informaţii.

Recunoaşterea publică a directorului SRI privind existenţa în presă de agenţi/colaboratori ai structurilor informative a confirmat suspiciunile mai vechi legate de prezenţa ofiţerilor acoperiţi în mass-media.

Reamintim că pe 21 mai 2011, Parlamentul European a adoptat (cu o majoritate covârşitoare de voturi) rezoluţia "Norme standard pentru libertatea presei în Uniunea Europeană”. Rezoluţia cere, între altele, statelor membre, să adopte legislaţia necesară pentru a preveni infiltrarea în redacţii a ofiţerilor de informaţii.

Organizaţiile semnatare cer autorităţilor şi să nu se grăbească cu elaborarea de noi legi de tipul Big Brother sub imperiul emoţiilor, reale sau provocate. Pentru fiecare dintre cele trei legi Big Brother au fost adoptate sau sunt în lucru directive europene. Una dintre ele, cea privind retenţia datelor, a fost invalidată de Curtea de Justiţie a UE.

Dacă va fi necesară o nouă directivă privind stocarea datelor, desigur că va fi adotată. Directivele privind cartelele prepay şi cea privind securitatea cibernetică se află în stadii diferite de dezbatere la nivelul UE.

Ca urmare, solicităm autorităţilor române să renunţe la excesul de zel şi să iniţieze reglementări interne numai după adoptarea directivelor europene în aceste materii.

Semnatari:

Maria Nicoleta Andreescu, Director executiv APADOR-CH

Mircea Toma, Preşedinte, ActiveWatch

Ştefan Cândea, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie

Mihail Bumbeş, Preşedinte, Asociaţia Miliţia Spirituală

Tiberiu-Constantin Turbureanu, Preşedinte, Fundaţia Ceata

Vasile Crăciunescu, Preşedinte, Asociatia Geo-Spatial.org

Elena Calistru, Preşedinte, Asociaţia Funky Citizens

Georgiana Iorgulescu, Centrul de Resurse Juridice

Ioana Avădani, director executiv Centrul pentru Jurnalism Independent CJI

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Explorer Explorer
    E aberant ce se cere. Asta este tocmai esenta functionarii unui serviciu secret... infiltrare si culegere de informatii. Oricum, ce e mai ciudat e ca cei mai implicati in magarii tipa mai tare
  • Ionut Ionut
    "legea lustratiei" varianta mai blanda; in 1990 nu s-a putut, au trecut degeaba 25 ani
  • Livia Pila Livia Pila
    Cel mai tare dintre semnatari ma amuza doamna Ioana Avadani. Face scandal, dar scrie fara probleme la revista 22. Acolo unde redactor sef e colonelul desconspirat Alexandru Lazescu, cel care a lasat in pielea goala TVR. Impreuna cu doamna general Culcer. Bravos na'iune, halal sa-ti fie!
  • nadia nitov nadia nitov
    pe bune? sa fie lasati la vatra? TOTI acoperitii? pai, raman doar portarii si femeile de serviciu din "curata" si "independenta" mass media romanesca...poate si curiera cu 10 clase.
  • chuchu chuchu
    Basescu a reusit in 10 ani ceea ce abia a facut Ceausescu in 25 de ani: a reinventat statul politienesc, numai ca la scara mult mai vasta. Nu am scapat de comunisti nici acum, cei mai verosi fiind si acum in functii de conducere.Brucan a avut dreptate cand a spus despre poporul roman ca e "stupid people"
    2004:- cu ce e vinovat adriene poporul asta ca sa aleaga intre doi comunisti?
    "stupid people" a ales si in 2014 un om crescut in spirit comunist, pe marele sas parvenit din vechi familii de mineri saraci, in locul unuia care avea 17 ani la revolutie.Ne meritam soarta crunta
  • Mm Mm
    Hai nu mai plangeti,e statul de drept(i) reformat.Intotdeauna va treziti mult prea tarziu,cam cu 10 ani in urma.

Trimite un comentariu

sus