Skip to main content

CAZUL CNA LA DNA. Sesizări false împotriva Taraf TV? Prelungirea de licență a postului lui Prigoană ar fi fost însoțită de reclamații false „din dispoziția suspectei Laura Georgescu”

 
CAZUL CNA LA DNA. Sesizări false împotriva Taraf TV? Prelungirea de licență a postului lui Prigoană ar fi fost însoțită de reclamații false „din dispoziția suspectei Laura Georgescu”
laura georgescu

Postul de manele Taraf TV, deținut de familia Prigoană, ar fi unul dintre canalele pentru care șefa CNA, Laura Georgescu, a ajuns din nou la DNA, zilele trecute. Mai multe sesizări false ar fi fost făcute împotriva postului TV pentru ca acesta să nu mai obțină prelungirea licenței de emisie.

Comunicatul DNA nu menționează postul de televiziune, dar datele prezentate în document conduc direct către televiziunea fondată de Silviu Prigoană.

Publicitate

Paginademedia.ro prezintă ce spune comunicatul, dar și ce s-a întâmplat în ședința de prelungire a licenței Taraf TV, care a avut loc acum un an.

Ce spune DNA:

„În cazul unuia dintre posturile TV sancționate, la momentul analizării cererii de prelungire a licenței, în cursul anului 2014, contrar metodologiei de până la acel moment, la dosarul constituit pentru prelungirea licenței, din dispoziția suspectei Laura Georgescu, au fost anexate mai multe sesizări false, anterioare acelui moment și care deja fuseseră soluționate prin sancționarea cu amendă, ceea ce a condus la o amânare a deciziei de prelungire pentru mai multe săptămâni. În tot acest timp, în spațiul mediatic s-a transmis că postul respectiv a rămas fără licență, ceea ce a afectat în mod direct activitatea acestuia.”

Ce s-a întâmplat în realitate:

Singura situație care corespunde descrierii DNA este prelungirea licenței Taraf TV. În ianuarie 2014, ședința în care Taraf TV a cerut prelungirea licenței a fost una neobișnuită. Când s-a discutat cererea televiziunii, CNA a anexat și câteva sesizări ale unor telespectatori.

Ce spuneau câteva dintre reclamațiile suspectate a fi false: 

Reclamaţia din 12.12.2013: Vă rog din suflet să faceţi ceva şi să interziceţi videoclipurile aproape porno de pe acest post. Sunt  scârboase, vă rog din suflet să le opriţi. Este inadmisibil că ziua în amiaza mare să vedem astfel de videoclipuri, mai ales copiii noştri. Cel mai bine ar fi să aibă o oră de difuzare după 23:00-24:00 , dar ziua este inadmisibil.

Reclamaţia din 16.12.2013: Cel mai mult m-au scârbit obscenităţile  şi melodiile afone  de pe Taraf Tv, canal care am considerat că este monopolizat de bande de ţigănoşi fără educaţie muzicală şi cu prost gust vestimentar asociat cu decolteuri fesiere de o obscenitate potrivită  pentru orele când copiii dorm, după 22:00 seara.

Reclamaţia din 17.01.2013 : Manelele sunt mult mai scârboase decât rap-ul. Mai bine să  închideţi de tot posturile de manele: Taraf şi MyneleTv. Manelele au un mesaj care influenţează negativ mentalitatea omanilor , acestea fiind doar despre duşmani , bani, sex.

În urma discuțiilor, CNA a decis mai întâi amendarea postului cu 15.000 de lei, după cum paginademedia.ro a scris AICI. Ulterior, în aceeași ședință, prelungirea de licență nu a trecut la vot. O săptămână mai târziu, CNA a aprobat prelungirea licenței postului de manele.

Potrivit comunicatului DNA, postul TV „urmare a sancționării repetate și a neprelungirii licenței, în condițiile prezentate anterior, postului tv respectiv i-au scăzut încasările din publicitate, cu peste 600.000 lei.”

Reamintim că, joi, Laura Georgescu a fost chemată la DNA pentru a i se aduce noi acuzații în dosarul în care este urmărită penal. Potrivit comunicatului DNA, șefa CNA și-ar fi obligat angajații să facă reclamații false în cazul a șapte posturi de televiziune, ceea ce a dus la amendarea unora dintre ele. Ca urmare, angajații CNA implicați sunt și ei urmăriți penal în legătură cu întocmirea de documente false.

Din comunicatul DNA: 

În perioada respectivă, președinta C.N.A. Laura Georgescu a impus mai multor funcționari din cadrul instituției pe care o conduce, să întocmească sesizări ce conțin date nereale, iar ulterior a susținut respectivele sesizări false, prin demararea unor proceduri administrative care au avut ca finalitate sancționarea, cu amendă, a celor șapte posturi TV, unele dintre acestea fiind sancționate de mai multe ori.

În concret, modalitatea de lucru în cazul acestor sesizări false era bine pusă la punct, iar pentru a se crea aparența de legalitate în privința acestor sesizări, parte dintre ele au fost lucrate într-un fișier „word” care păstra coordonatele formularului de sesizare on line, existent pe site-ul CNA.

Pornind de la un asemenea formular, angajați ai CNA fie au completat respectivele sesizări cu date nereale, la instigarea suspectei Laura Georgescu, fie au participat indirect, înregistrând o dată calendaristică modificată, nereală sau au permis ca sesizările să fie realizate de pe calculatoarele lor.

Trebuie subliniat că, după redactare, aceste sesizări cu date nereale erau printate și înregistrate ca și cum ar fi fost preluate de pe mail-ul instituției, deși acestea, în mod evident nu erau transmise pe mail, însă reprezenta modalitatea prin care Laura Georgescu păstra aparența de legalitate a acestor sesizări.

În cazul sesizărilor identificate cu privire la cele 7 posturi TV, s-au inserat date nereale referitoare la identitatea persoanei care face sesizarea (nume, prenume, adresă de domiciliu, date de contact, etc.), sau chiar cu privire la momentul sesizării.

În conținutul unei astfel de sesizări, au fost inserate abaterile despre care suspecta Laura Georgescu a considerat că ar fi suficiente ca să ducă la sancționarea respectivului post, chiar dacă, în unele situații, faptele erau mai vechi și erau prescriptibile (se aplică termenul general de prescripție în materie contravențională – 6 luni).

Un alt aspect rezultat în timpul urmăririi penale este acela că, în cazul unora dintre aceste sesizări false, momentul conceperii lor și al înregistrării este anterior derulării efective a programului în legătură cu care se reclamă abaterea de la legea audiovizualului. În aceste condiții, este evident că se urmărea grila, se stabilea care program ar putea fi sancționabil și se proceda la redactarea sesizării, însă din neglijență, nu se modifica ora și rămânea menționată ora redactării care, așa cum s-a precizat, era anterioară difuzării respectivului program.

 

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Ai uitat si de B1 TV ca si el e reclamat. La acest post este numai dezimformare comunisto-basista. Eu urasc 4 canale de stiri cu dezimformare gen Antena 3, România TV, Realitatea TV și B1 TV. Urasc PRO TV, Sport.ro, Acasa, Acasa Gold, Pro Cinema, Canalul American de muzica MTV, canalele trustului Antena grup ca Antena 1, Antena 3, Antena Stars, Euforia, ZU TV,Kanal D, Prima TV, România TV, Realitatea TV, B1 TV și Taraf TV!
  • Sa ghicesc, cele 7 posturi TV care au fost reclamate sunt: ProTV, Antena 1, Antena 3, Kanal D, PrimaTV, Romania TV si Realitatea TV? Taraf TV deja era reclamat.

Trimite un comentariu