Skip to main content

Analiză Narcisa Iorga: Cotabiţă a fost umilit de televiziuni mai mult decât de infirmieră. Kanal D “sursa ororii”. TVR şi Realitatea TV, “singurele despre care nu am găsit nici un fel de date că ar fi difuzat imaginile"

 
Cotabita-publimedia-mihai-dascalescu
Cotabita-publimedia-mihai-dascalescu

Cotabita-publimedia-mihai-dascalescu
Sursa foto: Publimedia/Mihai Dăscălescu via Gandul.info

Publicitate

Gabriel Cotabiţă a fost umilit de televiziuni mai mult decât de infirmieră. Este concluzia unei analize detaliate realizată de Narcisa Iorga, fost membru CNA, despre cazul fotografiei selfie realizate de o infirmieră cu artistul pe patul de spital.

De ce această concluzie? Narcisa Iorga:

"Televiziunile care au difuzat imaginile cu artistul aflat sub tratament, fără să protejeze imaginea acestuia prin blurare, se fac vinovate de atingerea demnităţii sale şi dreptului acestuia la propria imagine."

“Din cele zece televiziuni de top, cu acoperire naţională, TVR şi Realitatea TV au fost singurele despre care nu am găsit nici un fel de date că ar fi difuzat imaginile. Toate celelalte, au tratat subiectul în emisiunile informative şi de divertisment, patru dintre ele încălcând în mod flagrant prevederile legislaţiei audiovizualului”, scrie fostul membru CNA în analiza publicată pe blog.

Televiziunile care au încălcat legislaţia audiovizualului sunt Kanal D, Antena 3, România TV, B1 TV. Celelalte televiziuni care au difuzat ştirea, anume PRO TV, Antena 1, Prima şi Digi 24, au blurat imaginea lui Gabriel Cotabiţă.

Sursa ororii” a fost Kanal D, scrie fostul membru CNA: “A difuzat ştirea difuzată în premieră, exploatând în mod inadmisibil trauma prin care a trecut Gabriel Cotabiţă.(…) Editorii Kanal D anunţă, în cadrul ştirii exclusive că ”în această fotografie apar şi alte detalii pe care am ales să le cenzurăm şi despre care nu vom vorbi din respect pentru artist şi pentru familia acestuia”. Cinism fără margini!”

B1 TV a exploatat subiectul, într-un mod mai pervers chiar şi decât România TV”, consideră Narcisa Iorga. De ce?

Sub titlul ”Cotabiţă vândut de fiice pentru tratament”, B1 TV a difuzat o ştire preluată dintr-un tabloid referitoare la un contract încheiat de fiicele lui Gabriel Cotabiţă cu paparazzi pentru filmarea artistului când se plimba, zilele trecute, prin curtea spitalului. ”Vânzarea” avea drept scop suportarea tratamentului tatălui lor. B1 TV a folosit astfel notorietatea creată în jurul imaginii scandaloase cu infirmiera, inducând în eroare publicul: contractul era încheiat pentru alte imagini, care nu aduceau în niciun fel de atingere demnităţii lui Gabriel Cotabiţă, ba dimpotrivă.

Chiar dacă în textul ştirii se spune că este vorba despre alte imagini decât cele cu infirmiera, publicul nu are timpul necesar să discearnă. Tactica este folosită adesea în presa tabloidă şi online pentru atragerea cititorilor, dar o televiziune are alte obligaţii, pe care însă B1 TV a preferat să le încalce.

De ce nu trebuia difuzată imaginea? Narcisa Iorga:

1. Legea audiovizualului obligă radiodifuzorii (societăţile care deţin licenţe audiovizuale) să respecte drepturile fundamentale ale omului, punând în sarcina acestora responsabilitatea pentru conţinutul difuzat. Aşadar, televiziunile nu se pot prevala de scuza că au difuzat imagini preluate din presă. Odată ce le-au difuzat, şi le asumă.

2. Codul audiovizualului interzice difuzarea informaţiilor şi/sau imaginilor persoanelor aflate sub tratament în unităţile de asistenţă medicală, precum şi a datelor cu caracter personal privind starea de sănătate. Acestea sunt permise numai cu acordul persoanei aflate sub tratament sau, în cazul în care persoana este fără discernământ, cu acordul familiei sau al aparţinătorilor.

Narcisa Iorga dă ca exemplu pozitiv modul în care Pro TV a tratat subiectul fotografiei.

"Singura televiziune care a prezentat prevederile legii drepturilor pacientului a fost PRO TV, precizând şi sancţiunile de care este pasibilă angajata spitalului, în cazul în care le-a încălcat. Restul televiziunilor au preferat să prezinte imaginile brute şi nu au făcut-o din lipsă de profesionalism, ci din sete de audienţă, fără să ţină cont de dreptul fundamental la imagine al lui Gabriel Cotabiţă. Cu atât mai jalnic pentru ele"

Analiza completă, pe CutiaPandorei.net

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Adi Adi
    Acum a inceput sa vorbeasca aceasta ipocrita Narcisa Iorga? Cand era sluga lui Basescu in CNA si proteja televiziunile prietene si le amenda pe cele adverse era invizibila in presa! Acum s-a trezit sa iasa ca ,,mare,,aparatoare a publicului. Chiar nu stie ce e aia rusine?
  • Marin Marin
    amenzi maxime pentru toate.

Trimite un comentariu

sus