Skip to main content

ANAF a sesizat CSM în legătură cu insolvenţa Realitatea. Inspectia Judiciara nu a constatat, insa, abateri

 
studiou realitatea
studiou realitatea

ANAF a sesizat, în urmă cu câteva luni, Consiliul Superior al Magistraturii în legătură cu presupuse ilegalităţi şi nereguli în dosarul de insolvenţă al Realitatea Media, compania-mamă a postului Realitatea TV, companie care, după 4 ani de la deschiderea procedurii insolvenţei, "este lăsată să-şi continue activitatea, acumulând datorii noi (...)", iar şansele creditorilor de a-şi recupera măcar parţial creanţele "sunt deja compromise", potrivit unor documente consultate de HotNews.ro.

Publicitate

Acestea arată că, într-un răspuns venit la finalul lunii octombrie, Inspecţia Judiciară a apreciat că "nu au fost constatate indicii" referitoare la abateri disciplinare sau deontologice în cazul judecătorului reclamat de ANAF, fapt pentru care sesizarea Fiscului-instituţie care reprezintă statul în rândul creditorilor Realitatea-a fost clasată.

Potrivit documentelor consultate de HotNews.ro, ANAF reclamă că, după patru ani de la deschiderea procedurii insolvenţei, "debitoarea SC Realitatea Media SA este lăsată să-şi continue activitatea, acumulând datorii noi, neachitând practic niciuna născută pe timpul procedurii" conform prevederilor legii 85/2006, "fără să fie supravecheata sub nicio formă".

ANAF acuză că, sub supravegherea judecătorului sindic, "s-au luat măsuri incoerente şi neconforme cu prevederile legale incidente", atât în dosarul propriu-zis de insolvenţă, cât şi în dosarele adiacente şi derivate. În aceste condiţii, în momentul transmiterii sesizării, ANAF afirmă că în acest caz "avem ïncertitudini cu privire la numirea practicianului în insolvenţă (...), nu avem un tabel definitiv rectificat care să reflecte realitatea creanţelor acestei societăţi debitoare conform cu ultimele hotărâri ale Curţii de Apel bucureşti, suntem în prezenţa confirmării unui Plan (...) propus la nivelul anului 2012, care nu mai are nicio legătură cu realitatea prezentă a societăţii debitoare".

ANAF apreciază că, "din cauza disfuncţionalităţilor procedurale dar şi judiciare" din acest dosar, "şansele creditorilor, printre care şi Statul Român reprezentat de organul fiscal în cauza, de a-şi recupera măcar parte din creanţe, sunt deja compromise".

În urma sesizării sale, ANAF a primit rezoluţia Inspecţiei Judiciare din 30 octombrie 2015. Potrivit documentelor consultate de HotNews.ro, această prezintă o lungă istorie a dosarului-cu nenumărate schimbări ale administratorului judiciar, multe contestaţii şi dosare conexe-şi, după răspunsuri punctuale pentru nemulţumirile ANAF, dispune clasarea sesizării petentei întrucât:

"nu au fost constatate indicii privind săvârşirea vreunei abateri disciplinare sau vreunei încălcări a codului deontologic, astfel cum sunt acestea reglementate (...)".

Rezoluţia precizează că, potrivit dispoziţiilor legale, "constituie abatere disciplinară exercitarea funcţiei cu rea credinţă sau gravă neglijenţă", iar în sfera răspunderii disciplinare pot intra "numai acele încălcări care pun în discuţie însăşi valabilitatea actelor întocmite şi pentru care un observator obiectiv nu poate găsi o justificare".

Inspecţia Judiciară mai precizează că nu poate formula aprecieri cu privire la raţionamentul din spatele şi motivaţia hotărârilor judecătoreşti, iar verificările sale nu pot viza, conform legii, interpretarea dispoziţiilor legale aplicabile speţei, raţionamentul judecătorilor, administrarea probelor.

În aceste condiţii, Inspecţia Judiciară constată, între altele, că "unele hotărâri pronunţate de judecătorul sindic au fost modificate în căile de atac, însă aceste modificări nu pot atrage de plano răspunderea disciplinară a judecătorului fondului (...)". în rezoluţie se mai arată că adoptarea soluţiilor în dosarele civile în discuţie nu e expresia încălcării normelor cu rea credinţă sau gravă neglijenţă, ci rezultatul propriei convingeri a judecătorului.

Autor: Carmen Maria Andronache carmenpaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus