Skip to main content

CNA nicio sancțiune pentru Antene în cazul imaginilor cu fața desfigurată a unui copil în accidentul de la Colectiv

 
CNA nicio sancțiune pentru Antene în cazul imaginilor cu fața desfigurată a unui copil în accidentul de la Colectiv

Consiliul Național al Audiovizualului a decis că imaginile difuzate la Antena 1 și Antena Stars cu un tânăr rănit în tragedia de la Colectiv nu încalcă legislația audiovziuală. După mai bine de o oră de discuții în contradictoriu despre imaginile în cauză, niciun membru CNA nu a propus vreo sancțiune.

CNA a analizat astăzi o serie de emisiuni de la Antena 1, Antena 3 și Antena Stars ca urmare a unor sesizări pe cazul Colectiv. Cel mai mult s-a discutat despre interviul difuzat de Antena Stars și preluat ulterior la Antena 1 de Acces Direct cu un tânăr minor rănit în accidentul de la Colectiv, din 30 octombrie. Tânărul a apărut în anumite imagini cu fața blurată, însă în altele nu. 

Publicitate

„Nu am o problemă cu faptul că au fost dat interviul pe post, însă am am o problemă cu imaginile neblurate cu Mihai.”, a spus Radu Herjeu, membru CNA.

Herjeu a fost susținut și de Dorina Rusu, membru CNA: „Fiind niște minori și mai ales orele la care sunt difuzate aceste emisiuni, mai ales imaginile neblurate, cred că exagerează. Mi se pare că au fost exploatați copiii aceștia”.

Pe de altă parte, Lorand Turoș a considerat că nu era cazul ca imaginile să fie blurate din moment ce interlocutorul a acceptat să apară pe post. „Care este rolul blurării? Ca noi, telespectatorii, să nu putem identifica persoana respectivă. Aceste pesoane nu au putut fi identificate. Pentru că sunt de nerecunoscut. Dacă e blurat sau dacă nu e blurat, e același lucru.”, și-a argumentat Turoș poziția. 

„Noi am dat sancțiune pentru că un cal bătut nu a fost blurat. Nu trebuia blurat ca să nu fie recunoscut, ci pentru că informațiile pot afecta emoțional.”, i-a replicat Radu Herjeu.  

Lorand Turoș – Noi nu putem să interzicem când există un acord.  

Radu Herjeu – Din punctul meu de vedere, blurarea nu e ca să ascunzi identitatea persoanei. Noi îi punem să blureze și cătușele, și un mort, chiar dacă e cu spatele. Nu îi e interzis lui Mihai să apară la televizor, dar a-i arăta fața desfigurată nu este în regulă.

Radu Călin Cristea, membru CNA: Eu sunt în acord total cu Lorand Turos. Aici este vorba despre un drept pe care și-l dorește respectat chiar minorul. Își dorește să apară într-o înfățișare care nu conisderă că-l reprezintă într-un mod degradant. Articolele privind protecția minorului sunt interpretate foarte mecanic. E nevoie de o potențare a emoției care în contextul potrivit are și o valoare umană. Văzând acea imagine neblurată cred că minorii aveau și ceva de înțeles. Cred că foarte mulți au învățat ceva din acel dezastru de la Colectiv. În acest context e o mică componentă educativă care are forța ei de impact.  

Radu Herjeu, membru CNA – Problema mea nu e că trebuie amendată sau sancționată televiziunea. Problema mea e că ne putem trezi cu astfel de situații la orice accident. Problema mea este că de mâine ne trezim că se pun orice imagine oricât de dure ar fi sub varii motive. Problema mea este a minorului de 10 ani care la ora 4 se uită la Acces Direct și vede o față tumefiată.

Radu Călin Cristea – Și ce face minorul acela? Ce pățește?

Radu Herjeu – Îl poate afecta emoțional. 

Forul audiovizual avea pe ordinea de zi a ședinței de astăzi mai multe monitorizări pe cazul Colectiv însă nu sa reușit să analizeze decât reclamațiile pentru posturile Antena 1, Antena Stars și Antena 3. 

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Era de asteptat. Antelele sunt sub obladuirea mamei Laura Georgescu. Ce credeati ca s-a schimbat atitudinea?Dar cand vor fi amendate KANAL D si NATIONAL TV?
  • Paginademedia este trista ca Antena nu a luat amenda? Atat de trista incat nu a scris corect stirea. Inainte sa publicati ceva, recititi si apoi postati.

Trimite un comentariu