Skip to main content

PREMIERĂ. Cazul TVR: este prima excludere din istoria Eurovision

 
PREMIERĂ. Cazul TVR: este prima excludere din istoria Eurovision

PREMIERĂ. Excluderea României de la Eurovision din cauza datoriei TVR este prima din istoria concursului muzical. O spune chiar Televiziunea Publică, în comunicatul care anunţă demararea procedurilor pentru excluderea TVR din European Broadcasting Union, unde era membru.

Publicitate

Este o dublă premieră: până în prezent, nicio ţară nu a fost retrasă de la Eurovision în acest mod şi nio staţie nu a fost exclusă din EBU – asociaţia europenă a televiziunilor publice.

Comunicatul TVR:

„Reprezentanţii European Broadcasting Union (EBU) - cea mai mare asociaţie a televiziunilor publice din lume – au anunţat managementul TVR că vor demara procedura de excludere a Televiziunii Române din organizaţie”. Totodată, România îşi va pierde dreptul de a participa la concursul Eurovision, care va avea loc anul acesta la Stockholm.

Decizia conducerii EBU vine ca urmare a situaţiei generate de neplata datoriilor acumulate de TVR în ultimii opt ani. Reprezentanţii Televiziunii Române au anunţat partenerii că TVR nu va mai putea susţine plăţile datoriilor, ultima tranşă, în cuantum de 250.000 de euro, fiind achitată în luna ianuarie.

Conducerea TVR a făcut numeroase apeluri şi a prezentat posibile soluţii către instituţiile abilitate, în vederea asigurării unei finanţări corecte a serviciului public de televiziune, însă nu a primit niciun răspuns pozitiv.

În acelaşi sens, reprezentanţii EBU au transmis mai multe solicitări autorităţilor române în vederea susţinerii televiziunii publice. În ultima adresă, EBU a solicitat un răspuns din partea instituţiilor contactate până joi, 21 aprilie, ora 20.00, în caz contrar anunţând că vor demara procesul de excludere a României de la Eurovision şi a TVR din rândul membrilor organizaţiei.

Situaţia este fără precedent în istoria EBU, TVR fiind prima televiziune exclusă din asociaţie. De asemenea, excluderea unei ţări din concursul Eurovision este o premieră.

➢România are cea mai scăzută taxă tv din Uniunea Europeană şi una dintre cele mai mici din Europa – aproximativ 11 euro/an. Această taxă nu a fost indexată niciodată din anul 2003, în condiţiile în care costurile, inclusiv drepturile de televizare a evenimentelor majore contractate de la EBU şi ceilalţi parteneri au crescut în fiecare an. Această situaţie, coroborată cu un regim restrictiv de difuzare a spoturilor publicitare şi alte prevederi legislative (eliminarea scutirii de TVA pentru programe şi licenţe, introducerea contribuţiei pentru CNC de 15% din veniturile din publicitate - faţă de 3%, în cazul posturilor comerciale- etc) au afectat veniturile televiziunii publice."

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • asd asd
    Mi se pare normal: in randul lumii europene la taxe si ultimii la venituri. Sa se mareasca taxa TV urgent
  • danu. danu.
    Ba chiar triplă premieră, căci nicio televiziune membru EBU nu și-a băgat picioarele în ea de datorie timp de mai bine de 8 (opt!) ani. Dar, sincer, nici nu se putea altfel: în țara în care neplata datoriilor e o virtute, televiziunea publică nu putea face excepție, că n-o fi ea mai fraieră.
  • d d
    @Cristian, ce transmisiuni visezi? A, cele de categoria a 3-a? Neimportante si care aduc audienta de 3 lei?
  • Cristian Cristian
    Nu are rost să se desființeze, însă din 6 canale câte are acum e sufiient să rămână cu 2:
    Noul TVR 1 (TVR1 + TVR Moldova + TVR Internațional), un canal internațional cu difuzare națională și internațională cu conținut cultural și informativ.
    Noul TVR 2 (TVR2 + TVR3 + TVR HD), divertisment, jocuri și concursuri, filme artistice și seriale, transmisiuni sportive.

    studiourile teritoriale ar putea fi privatizate.
  • gigi gigi
    Inchideti odata TVR-ul si gata. Romanii o sa poata trai si fara televiziunea asta. Chiar nu inteleg de ce se agita unii atat de mult cand mai tot romanul are cablu tv. S-au inchis sute de fabrici de la Revolutie incoace si nu s-a mai facut atat de mult tam-tam prin presa. Astia ce au in plus de ar trebui salvati de catre stat? Traim intr-o piata concurentiala. Cine nu tine pasul, out!
  • cr cr
    TVR cand te desfiintezi? Rusine TVR si politicienilor! Dumnezeu nu doarme.
  • Iche88 Iche88
    Pentru mine asta a fost picatura care a umplut paharul. Din partea mea, sa desfiinteze tvr. E absout inutila o televiziune ca asta. Are o grila foarte foarte slaba. Nimeni nu se intereseaza de ea. Mai au pretentie sa platim si asa zisa taxa TV pe care o vor marita. Oricum nu ajunge la ei, asta fiind o alta scuza de a toca bani. Se sustine ca taxa noastra e cea mai mica din europa. Dar salariile cum sunt?
  • an an
    Am avut dreptate din pacate... "an - 16.04.2016 @ 20:07 - ...din pacate cred ca Finala din Romania va fi ultima reprezentare a lui Ovidiu Anton din cadrul Eurovision... 10 milioane de Euro nu au de unde sa plateasca Tvr nici daca se dau peste cap... pacat "
  • Gaetano Gaetano
    Doamne ce se mai victimizează *** ăştia din conducerea TVR!! De ce să-i ajute statul? Sunt sinistrați??!! Afară din EBU. Urmați exemplul ERT din Grecia!!

Trimite un comentariu

sus