Skip to main content

CNA, somație publică la Realitatea TV pentru prestația Denisei Rifai

 
CNA, somație publică la Realitatea TV pentru prestația Denisei Rifai

Emisiunile Denisei Rifai, de la Realitatea TV, care au devenit „virale” în online, au ajuns și la CNA. Forul audiovizual a decis să dea o somație publică postului Realitatea TV pentru mai multe ediții ale emisiunii electorale realizate de Denise Rifai, pentru prestația sa de moderator. 

Dorina Rusu, membru CNA, cea care a și propus sancțiunea, a invocat un articol din decizia CNA privind alegerile electorale. Mai precis, un articol, în care se menționează, printre altele că realizatorii și moderatorii emisiunilor și dezbaterilor electorale au printre obligații „să formuleze clar întrebările, fără a fi tendențioase sau părtinitoare”. 

Publicitate

CNA a analizat în ședința de astăzi mai multe monitorizări ale principalelor emisiuni TV privind campania electorală de la principalele posturi centrale. Printre acestea, și autosesizarea DorineI Rusu, membru CNA, Ora Primarului, de la Realitatea TV, emisiune realizată de Denise Rifai. 

Este vorba de edițiile din 13 mai, cu Laura Chiriac invitată, cea din 16 mai, cu Alexandru Nazare și pe cea din 23 mai, cu Dan Cristian Popescu. 

După votarea sancțiunii, Valentin Jucan, membru CNA, cel care a și votat împotrivă, a spus că va cere reanalizarea acestei sancțiuni. 

Din discuțiile de la CNA, pe acest subiect:


Dorina Rusu: „Am făcut această autosesizare ca un răspuns la reacțiile publice. Sigur, ridicolul nu poate să fie sancționat, dar pe de altă part”e faptul că un moderator depășește rolul pe care îl are. Nu să vorbească despre sandale și să creeze o situație ridicolă. Doamna Denise Rifai a devenit celebră prin faptul că-și pune invitații într-o situație ridicolă ca să le arate că dânsa e mai deșteaptă.”

Valentin Jucan, membru CNA: „Până la urmă, moderatorul poate să fie un actor care să intermedieze o discuție între candidat și public. La mulți alți jurnaliști li s-a părut ridicolă întrebarea „ce este acela un document”. Întrebarea era cât se poate de clară și există o definiție mai ales în dreptul administrativ a ceea ce înseamnă un document.

În momentul când tu vrei să candidezi la funcția de primar sau nu reușești din astfel de întrebări extrem de simple... Ridicolul a apărut din cauza invitaților care se bâlbâiau și care imediat au început să se simtă isterizați de faptul că li se pun întrebări ridicole. Până acum am avut o campnaie în care moderatorul îl mângâia sau arunca cu acuzații. De data aceasta, a venit un moderator care a început să pună astfel de întrebări capcană la care nu te aștepți. 

Faptul că a îngtrebat un invitat câte locuri sunt într-un autobuz, a dorit probabil într-un mod stângaci să arate publicului că acel candidat habar nu are despre ce vorbește. Moderatorul a pus întrebări dificile. Că ele au fost adresate într-un mod stângaci, uneori, că nu au scos în evidență poate ce și-ar fi dorit mderatorul. Asta nu înseamnă că postul, respectiv, moderatorul, pot să fie sancționați în vreun fel. Nu pot să nu constat modul în care foarte mulți jurnaliști au sărit la gâtul acestei tinere domnișoare, dându-i lecții de jurnalism, terfelind-o în fel și chip. Pe lângă gestul mișelesc de a o ataca în mod gratuit, știau foarte bine că îl atacă pe patronul postului.”

Radu Herjeu: „Faptul că au râs de ea, era de râs. Faptul că ali jurnaliștii au râs de ea... era de râs. Ce a făcut domnișoara Rifai nu are nicio legătură nici cu moderarea, nici cu campanie electorală, nici cu nimic. Să întrebi pe cineva despre praful de pe șinele de tramvai, nu are legătură cu nimic. Să lansezi prostia asta că nu poți să-ți iei niște sandale decente cu salariul de 5.000 de lei nu are legătură cu nimic. Să bați câmpii cu autobuzul care intră pe alee, deși nu a fost vorba de așa ceva, nu are legătură cu nimic. Legea spune ce ar trebui să facă o emisiune electorală.”

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Jucan are dreptate. Cursul de anul intai de drept administrativ da o definitie a documentului in administratia publica. Asta a vrut sa auda si Denise, asta a intrebat, asta nu a stiut candidatul. NU e de mirare ca fragmentul pe care toti il critica este trunchiat la toate televiziunile rivale. Se aude "documentul este un document" (cam neinspirat), se aude ca fraza continua, dar domnii Patraru sau badea nu pot fi deranjati sa dea fraza pana la capat.
  • De ceva timp ma întreb: Ce înseamnă *** in comentarii? De exemplu, in comentariul meu de mai jos înseamnă "pentru protectia animalelor cornute".
  • Denise Rifai e mandra de pretatia ei, chiar si ca o baga in seama CNA, dar si colegii de breasla! Proasta mai e duduia asta! Vorba aia, *** bate orice...doar *** *** ***

Trimite un comentariu