Skip to main content

VIDEO. Cea mai tare idee creativă din august nu e a publicitarilor. Farsa dinamoviștilor, apreciată de creativi

 
VIDEO. Cea mai tare idee creativă din august nu e a publicitarilor. Farsa dinamoviștilor, apreciată de creativi

Cea mai creativă campanie a lunii august nu este semnată de publicitari ci de...galeria Dinamo. Membrii Art Director Club, organziație ce reunește publicitari din agențiile românești, au considerat că farsa făcută de galeria Dinamo steliștilor, la meciul Steaua - Manchester City, a fost cea mai isteață idee publicitară a lunii trecute. 

Publicitate

Răzvan Căpănescu, Chief Creative Officer la McCann Praga, explică: „Am ales să punctez maxim această idee pentru că a reușit să surprindă ȋntr-un fel colosal. Să facă să vorbească toată lumea despre asta și pe mulți rivali să aplaude.

Am apreciat mult, pe lângă efect, lucrul meticulos cu mult timp ȋnainte de meci și răbdarea de a cumpăra ȋn timp ȋncrederea rivalului, necesară pentru a face farsa posibilă. Am aplaudat și buzz-ul instantaneu pe care l-a produs - ideea și nu echipa din spate. Așa ar trebui să funcționeze cel mai bine comunicarea - să nu simți construcția din spate. Deocamdată cred că este cel mai bun stunt de anul ăsta" 

Reamintim că meciul de pe Arena Națională din play-off-ul Champions League, dintre Steaua și Manchester City, a început inițial cu o coregrafie al cărei mesaj părea conceput de fanii steliști, însă a fost transformat ulterior într-unul de susținere pentru Dinamo.

„Doar Dinamo București” a fost cea mai creativă campanie a lunii august

Graffiti BBDO și Jazz sunt agențiile care s-au clasat pe locurile 2 și 3 în topul ADC.

În campania “Pepsi - Spirit liber cu Tudor Chirilă & Vama Veche”, în timpul concertului susținut de trupa Vama în București, Tudor Chirilă i-a invitat pe cei prezenți să continue concertul alături de el în Vama Veche. 150 de persoane au acceptat provocarea. Această idee a câștigat locul al doilea.

Vama și-a dus fanii în...Vamă

Echipa care a lucrat pe proiectul Pepsi este formată din Vlad Socianu / Mihai Calotă (Art Director) & Alex Tocilescu (Copywriter).

Pe cel de-al treilea loc se află campania „Repornește-te” realizată de Jazz pentru brandul LITOMOVE, un medicament pentru sănătatea articulațiilor. Campania spune, într-un mod inedit, povestea lui Stan Turcu, un pensionar de 68 de ani care se antrenează pentru un ultramaraton de 166 de km ce va avea loc în Alpi. Au lucrat pe campanie Alexandru Buta (Art Director & Valentin Suciu / Andrei Stanciu (Copywriter).

Povestea lui Stan Turcu

Următoarele trei mențiuni se oferă campaniilor Mastercard - Priceless surprises at Electric Castle with Alternosfera, ROM - Ȋnvață imnul, realizate de McCann Erickson România, și Festivalul de Film Istoric Râșnov - Cetatea Râșnov @ Air BnB, campanie semnată de Golin & Mullen Lowe.

Art Directors Club România (ADC*RO) a fost înființat în 2008 și reprezintă o asociație non-profit, al cărei obiectiv este acela de a promova și de a recunoaște excelența în creativitate.

 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

 • ciprian, esti exponentul romanului prost. O sa te usture toata viata ta DOAR DINAMO BUCURESTI, stii foarte bine asta. Oricat incerci sa te minti, ustura!
  Si ca sa vezi cat de prost esti: doarpetrolul . ro , numaiu . ro , etc (sterge tu spatiile)
 • O "idee creativa" bazata pe minciuna si inselatorie? Pe bune "așa ar trebui să funcționeze cel mai bine comunicarea"? Asta e "colosal", ceva ce "am aplaudat mult"?? Pai la mai mare domnilor "Chief Creative Officer" si restul de experti! Voi sunteti viitorul!
 • Audienta Acces direct? Sau acum ca au batut emisiunea Ce spun romanii, nu mai dati audientele? Aveti interdictie de la Pro?
 • @pro-creatie Dupa " pentru a stii ca o farsa" n-are sens sa mai citesc.
  @ciprian Idem: "acele mi de euro".
  1. Cate mii de euro mai exact? Zero euro?
  2. Nu vad legatura, dar ma rog... argumentul tau inseamna ca stelistii sunt doar persoanele care intra in tribunele unui stadion?
  3. Toate articolele externe referitoare la subiect (pe care le-am vazut) au fost admirative. Daca ar fi sa-mi aduc aminte ce se spunea acolo mi-ar ajunge un cuvant: RESPECT. Cum s-a facut Romania de ras... chiar nu vad. Iar ideea de intrajutorare, deja... e o idee de batut campii in conditiile in care Becali se roaga in fiecare an sa juace DOAR FCSB in Europa asa incat sa incaseze el toti banii din drepturile TV. Si asta e doar o zgarietura la suprafata subiectului. Sunt multe motive pentru care as putea spune ca FCSB s-a catarat unde este pe "cadavre".
 • Sa nu intelegeti gresit comentariul meu, sunt de accord ca ideea +efortul logistic si de planificare merita retinute, dar de aici si pana la creativitate este cale lunga.
  Incerc sa justific afirmatia:
  Problema mare a fost mesajul"Doar Dinamo Bucuresti", care este absolut anost. Un text fara niciun mesaj. Cea mai buna dovada este ca aproape 12h toata lumea spunea ca este vorba de o ironie a celor de la Steaua la adresa Dinamovistilor, cunoscuta fiind lipsa de performanta a lui Dinamo cand vine vorba de participare in cupele europene. A fost nevoie de explicatii si paraexplicatii pentru a afla ca de fapt cei de la Dinamo au facut o farsa.
  Nu trebuie sa fii director de creatie pentru a stii ca o farsa care trebuie explicata nu mai este farsa. Nu vorbim de opera de arta abstracte!
  Si eu am avut nevoie de 3 luni pentru a pregati schimbarea instalatiei sanitare in casa (meseriasi de 3 tipuri antamati in ordinea operatiilor, stabilit ordinea operatiilor si traseul, materiale, mutat familie etc), astfel incat sa pot termina lucrarea in 2 zile, dar asta nu inseamna ca sunt creativ ci doar ca-mi planific actiunile bine si din timp.
  Eu as fi premiat aceasta farsa pentru lipsa de creativitate . Este un exemplu classic in care o campanie bazata pe o idee buna, care implica multa munca, esueaza datorita lipsei de inspiratie a textului. Nici nu stiu daca aveau nevoie de text, o coregrafie cu un cioban care mana o *** ros-albastra cred ca avea mai mult success.
 • Nu sunt de acord cu alegerea voastra si am sa ma explic:
  1. A fost inselatorie. Au luat bani de la un om care daca nu le dadea lor acele mi de euro poate ca ajuta niste oameni saraci cu acei bani
  2. ei au vazut la televizor cea ce noi traim pe stadion.
  3. au facut de ras Romania nu pe Steaua caci Steaua = Romania si toti au vazut la televizor in toata lumea ca noi romani nu ne ajutam intre noi da ne place sa ne facem rau.

Trimite un comentariu