Skip to main content

Organizaţiile de media, după eliminarea taxei radio-TV: ne întoarcem la televiziunea de stat

 
Organizaţiile de media, după eliminarea taxei radio-TV: ne întoarcem la televiziunea de stat

REACȚIE. Trei organizații cer președintelui să nu promulge legea priviund eliminarea taxei TV. ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent şi Convenția Organizațiilor de Media condamnă, printr-o poziție publică, decizia Camerei Deputaţilor de a elimina taxa radio-TV.

ONG-urile de media „solicită președintelui Klaus Iohannis să nu promulge această lege și să își folosească prerogativele pentru a iniția o dezbatere publică națională cu privire la serviciile publice de media.”

Publicitate

Organizaţiile sunt de părere că “măsura alterează profund misiunea mediilor publice şi creează o relație de dependență excesivă față de vectorul politic.”

„Considerăm că finanțarea direct de la bugetul de stat va fi ultimul episod în politizarea completă a mediilor publice, și așa puternic controlate prin modul de numire și - mai ales - de demitere a consiliilor de administrație.”

Propunerea de eliminare a taxei radio-tv a fost înaintată fără prezentarea de soluții alternative, fără identificarea de resurse bugetare și fără analize de impact asupra bugetului de stat - fiind o dovadă de amatorism politic și de populism rudimentar.”

Organizaţiile şi-au exprimat dezacordul şi faţă de declaraţiile susţinute de iniţiatorul propunerii, liderul PSD Liviu Dragnea, referitoare la sumele care vor fi alocate de viitoarele guverne pentru radioul şi televiziunea publică: 480.000.000 de lei pentru radioul public, respectiv 620.000.000 de lei pentru televiziunea publică.

“Fără să precizeze pe ce se bazează, dl. Dragnea stabilește astfel de la sine putere bugetele viitoare ale celor două instituții.

Deși afirmă că aceste bugete sunt mai mari decât cele actuale ale SRR și TVR, nu există nicio garanție că sumele menționate vor fi asumate de viitorul executiv și că vor fi votate de viitorul Parlament.”

Organizaţiile de media susţine necesitatea unei dezbateri publice, prin care “să se analizeze diversele opțiuni de finanțare și care să aducă la masă toți acţionarii.

Acestea susţin însă declaraţiile de azi ale lui Liviu Dragnea privind necesitatea modificării Legii de funcţionare a serviciilor publice de radio și televiziune.

De asemenea, organizaţiile au salutat necesitatea unui control serios exercitat de Parlament asupra modului în care cele două instituții funcţionează şi şi-au exprimat intenţia de a-şi pune la dispoziţe competenţele, “în speranța că dl. Dragnea își va respecta intențiile anunțate azi.”

Reamintim că astăzi Camera Deputaţilor a votat în unanimitate legea propusă de liderul PSD Liviu Dragnea, de eliminare a 102 taxe, printre care şi taxa radio-TV, în ciuda reacţiilor venite din partea unor jurnalişti, a organizațiilor de media, șefilor SRTV şi ai SRR, sau unor foști șefi din cadrul celor două instituţii. Despre asta, AICI.

 

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro

Trimite un comentariu