Skip to main content

Organizaţiile de media, după eliminarea taxei radio-TV: ne întoarcem la televiziunea de stat

 
Organizaţiile de media, după eliminarea taxei radio-TV: ne întoarcem la televiziunea de stat

REACŢIE. Trei organizaţii cer preşedintelui să nu promulge legea priviund eliminarea taxei TV. ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent şi Convenţia Organizaţiilor de Media condamnă, printr-o poziţie publică, decizia Camerei Deputaţilor de a elimina taxa radio-TV.

Publicitate

ONG-urile de media „solicită preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge această lege şi să îşi folosească prerogativele pentru a iniţia o dezbatere publică naţională cu privire la serviciile publice de media.”

Organizaţiile sunt de părere că “măsura alterează profund misiunea mediilor publice şi creează o relaţie de dependenţă excesivă faţă de vectorul politic.”

„Considerăm că finanţarea direct de la bugetul de stat va fi ultimul episod în politizarea completă a mediilor publice, şi aşa puternic controlate prin modul de numire şi - mai ales - de demitere a consiliilor de administraţie.”

Propunerea de eliminare a taxei radio-tv a fost înaintată fără prezentarea de soluţii alternative, fără identificarea de resurse bugetare şi fără analize de impact asupra bugetului de stat - fiind o dovadă de amatorism politic şi de populism rudimentar.”

Organizaţiile şi-au exprimat dezacordul şi faţă de declaraţiile susţinute de iniţiatorul propunerii, liderul PSD Liviu Dragnea, referitoare la sumele care vor fi alocate de viitoarele guverne pentru radioul şi televiziunea publică: 480.000.000 de lei pentru radioul public, respectiv 620.000.000 de lei pentru televiziunea publică.

“Fără să precizeze pe ce se bazează, dl. Dragnea stabileşte astfel de la sine putere bugetele viitoare ale celor două instituţii.

Deşi afirmă că aceste bugete sunt mai mari decât cele actuale ale SRR şi TVR, nu există nicio garanţie că sumele menţionate vor fi asumate de viitorul executiv şi că vor fi votate de viitorul Parlament.”

Organizaţiile de media susţine necesitatea unei dezbateri publice, prin care “să se analizeze diversele opţiuni de finanţare şi care să aducă la masă toţi acţionarii.

Acestea susţin însă declaraţiile de azi ale lui Liviu Dragnea privind necesitatea modificării Legii de funcţionare a serviciilor publice de radio şi televiziune.

De asemenea, organizaţiile au salutat necesitatea unui control serios exercitat de Parlament asupra modului în care cele două instituţii funcţionează şi şi-au exprimat intenţia de a-şi pune la dispoziţe competenţele, “în speranţa că dl. Dragnea îşi va respecta intenţiile anunţate azi.”

Reamintim că astăzi Camera Deputaţilor a votat în unanimitate legea propusă de liderul PSD Liviu Dragnea, de eliminare a 102 taxe, printre care şi taxa radio-TV, în ciuda reacţiilor venite din partea unor jurnalişti, a organizaţiilor de media, şefilor SRTV şi ai SRR, sau unor foşti şefi din cadrul celor două instituţii. Despre asta, AICI.

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Trimite un comentariu

sus