Skip to main content

Procesul Laura Georgescu (CNA) - Giga TV. Pinalti și Hrebenciuc și-au recunoscut faptele

 
Procesul Laura Georgescu (CNA) - Giga TV. Pinalti și Hrebenciuc și-au recunoscut faptele

Termen nou în procesul în care șefa CNA este judecată, alături de Gheorghe Ștefan, Viorel Hrebenciuc și Narcisa Iorga, fost membru CNA, pentru fapte asimilate corupției. 

La termenul de astăzi, Viorel Hrebenciuc și Gheorghe Ștefan  și-au recunoscut faptele de care au fost acuzați de procurorii DNA, cerând judecarea procesului în „procedură simplificată”.

Publicitate

În schimb, Laura Georgescu și Narcisa Iorga au pledat nevinovat și au cerut reaudierea martorilor din rechizitoriu, dar și audierea unor martori noi. Totodată, s-a cerut și aducerea de probe noi, cum ar fi înregistrările din cele două ședințe CNA din toamna lui 2013, când s-a discutat cazul Giga TV.  

Următorul termen al procesului a fost stabilit pentru 4 noiembrie, și va începe cu audierea inculpaților. 

Ce s-a întâmplat astăzi în instanță: 

- Toți cei patru inculpați au fost prezenți cu avocații în termenul de astăzi: Viorel Hrebenciuc, Gheorghe Ștefan (adus din arest), Laura Georgescu și fostul membru CNA, Narcisa Iorga. 

- Gheorghe Ștefan a venit din arest, după ce săptămâna aceasta a fost condamnat la șase ani de închisoare în dosarul Microsoft. El și-a recunoscut faptele, cerând judecarea procesului „în procedură simplificată”. El a precizat că nu contestă probele din rechizitoriu. 

- Viorel Hrebenciuc a recunoscut și el faptele și a solicitat judecarea procesului în „procedură simplificată”. Hrebenciuc a menționat că nu contestă niciuna dintre probele depuse la dosar. 

- De menționat că, procedural, atunci când își recunosc faptele, acuzaților li se reduce pedeapsa cu o treime. 

- De celalată parte, Laura Georgescu, prin avocata sa Alice Drăghici, a pledat nevinovat, precizând că nu dorește procedură simplificată și solicită audierea tuturor martorilor din rechizitoriu (26 la număr), precum și audierea lui Viorel Hrebenciuc și a lui Gheorghe Ștefan. Avocata șefei CNA a precizat că vor solicita și audierea unor noi martor, fără a da nume (în jur de cinci persoane, membri sau reprezentanți ai CNA). 

- Narcisa Iorga, fost membru CNA, a cerut de asemenea judecarea în procedură obișnuită a procesului. S-a solicitat audierea unor martori care au fost membri în forul audiovizual: Gelu Trandafir, Ioan Onisei și Dan Grigore. 

Avocata Narcisei Iorga a mai cerut solicitarea de către instanță, de la CNA, a înregistrărilor din ședințele forului audiovizual din 10 septembrie și 17 septembrie 2013, când s-a decis retragerea și apoi înapoierea licenței Giga TV. 

Totodată Iorga a solicitat, prin avocata sa, ascultatea în sala de judecată a uneia dintre interceptările din dosar, în care Narcisa Iorga a discutat cu Gheorghe Ștefan, argumentându-se că parchetul a „denaturat” conținutul convorbirii.

- Instanța a admis cererile inculpaților, a aprobat reaudierea martorilor din rechizitoriu, dar și a celor propuși de Narcisa Iorga și Laura Georgescu. Va cere CNA înregistrările din ședințele în care s-a discutat cazul Giga TV.   

CONTEXT

Laura Georgescu, Viorel Hrebenciu, Gheorghe Ștefan și Narcisa Iorga au fost trimiși în judecată, în iulie 2015, fiind acuzați de mai multe fapte de corupție:

GEORGESCU LAURA - CORINA, președinta Consiliului Național al Audiovizualului (C.N.A), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de: - abuz în serviciu, (2 infracțiuni, din care una în formă continuată - 25 acte materiale), - instigarea la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (25 acte materiale),

HREBENCIUC VIOREL, la data faptei deputat, membru în Comitetul Executiv Național al unui partid (organ de conducere și de decizie al partidului), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană ce deține o funcție de conducere într-un partid,

ȘTEFAN GHEORGHE, la data faptei primar al municipiului Piatra Neamț, persoană ce controlează postul de televiziune GIGA TV, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare la infracțiunea de folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană ce deține o funcție de conducere într-un partid,

IORGA NARCISA - CLEMENTINA, membru al Consiliului Național al Audiovizualului (C.N.A.), la data faptei, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de instigare la infracțiunea de folosire a influenței ori autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană ce deține o funcție de conducere într-un partid.

Preşedintele CNA, Laura Georgescu, fostul vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor, Viorel Hrebenciuc, şi un fost membru CNA, Narcisa Iorga, sunt acuzaţi că, acum trei ani, ar fi favorizat televiziunea Giga Tv, controlată de Gheorghe Ştefan, fostul primar din Piata Neamț, judecat şi el în acest proces.

În iulie 2015, preşedintele CNA Laura Georgescu, fostul membru al CNA Narcisa Iorga, fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan şi fostul deputat Viorel Hrebenciuc au fost trimişi în judecată în dosarul privind retragerea licenţei postului Giga TV.

Laura Georgescu este acuzată de abuz în serviciu după ce Consiliul Național al Audiovizualului a revocat decizia de retragere a licenţei postului Giga TV, controlat de Gheorghe Ştefan. Ea mai este acuzată și de întocmirea a 25 de sesizări cu date nereale, soluţionate prin sancţionarea a 11 posturi de televiziune, care s-au constituit parte civilă în cauză cu suma totală de 2.296.200 de lei.

DNA arată că, la data de 17 septembrie 2013, la propunerea Laurei Georgescu, Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a decis, cu o majoritate de 7 la 4 (11 membri CNA prezenţi), retragerea licenţei audiovizuale pentru postul Giga TV, controlat de Gheorghe Ştefan.

După 17 septembrie 2013, Narcisa Iorga, membru al CNA, l-ar fi sfătuit pe Gheorghe Ştefan să apeleze la cunoştinţele sale din mediul politic, pentru a influenţa votul pe care ceilalţi membri ai CNA urmau să îl dea cu privire la contestaţia pe care Giga TV intenţiona să o formuleze.

Ştefan a luat legătura cu Viorel Hrebenciuc şi, în urma interventiei acestuia, şefa CNA a luat o altă decizie care a revocat-o pe prima, în sensul păstrării licenţei pentru Giga TV, deşi postul lui Ştefan nu mai îndeplinea condiţiile legale pentru a-şi păstra licenţa de a emite, mai susţin procurorii.

Gheorghe Ştefan şi Viorel Hrebenciuc sunt acuzaţi de instigare la infracţiunea de folosire a influenţei ori autorităţii în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, de către o persoană ce deţine o funcţie de conducere într-un partid. La rândul ei, Narcisa Iorga este acuzată de instigare la aceeaşi infracţiune.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Trimite un comentariu