Skip to main content

DEZBATERE. Iohannis, despre taxa TV - Întrebarea „taxă da sau nu?” se poate traduce: televiziune și radio „publice sau de stat”

 
DEZBATERE. Iohannis, despre taxa TV - Întrebarea „taxă da sau nu?” se poate traduce: televiziune și radio „publice sau de stat”

„Cred că prin această dezbatere ați ajutat fenomenul radioului public și al televiziunii publice. Pe data de 15 noiembrie este termenul limită la care trebuie să decid ce voi face legea trimisă de Parlament, iar la momentul respectiv voi anunța public care este decizia mea.”, a concluzionat președintele Klaus Iohannis care a participat astăzi la o dezbatere publică pe subiectul taxei TV, organizată de ActiveWatch.  

La evenimentul desfășurat la Biblioteca Națională au participat reprezentanți ai presei, ai radioului și televiziunii publice sau reprezentanți ai societății civile.  

Publicitate

„Multă lume din spațiul public are impresia că este o chestiune tehnică, doar că nu este. Întrebarea „taxă da sau nu” se poate traduce televiziune și radio publice sau televiziune și radio de stat”, a mai spus Președintele. 

Klaus Iohannis, la finalul dezbaterilor, care au durat mai bine de o oră: 

„Prima concluzie e că a fost o oră și jumătate bine investită din partea mea și m-ați ajutat foarte mult. Cred că prin asta ați ajutat și fenomenul radioului public și al televiziunii publice.

Pe data de 15 noiembrie este termenul limită la care trebuie să decid ce voi face legea trimisă de Parlament, iar la momentul respectiv voi anunța public care este decizia mea.

Multă lume din spațiul public are impresia că este o chestiune tehnică, doar că nu este. Întrebarea „taxă da sau nu” se poate traduce televiziune și radio publice sau televiziune și radio de stat.

Această deiferență este fundamentală și ține efectiv de felul în care vrem să fie România. Vrem o televiziune de stat și un radio de stat sau vrem o televiziune publică și un radio public? Al publicului. 

În această discuție de astăzi am observat, și recunosc că mi-a plăcut, și foarte multe accente care au dus discuția mai departe de întrebarea public sau de stat, taxă sau buget. Și anume care sunt problemele acestor două instituții publice, cum trebuie abordate soluțiile, în ce direcții trebuie căutate. Și cred că am ajuns într-un moment în care și cei avizați, dar și societatea românească sunt dispuși la o dezbatere publică pe fondul problemei. 

Fondul problemei, cum trebuie construit cadrul legal și managerial pentru a avea o televiziune publică performantă și un cadru public performant și sustenabil. Nu cunosc pe nimeni care nu-și dorește o televiziune publică bună.”

Din concluziile dezbaterilor de astăzi:

Profesorul Dumitre Borțun: Eu cred că dacă am fi avut un proiect de țară, la ora actuală nu această discuție nu ar mai fi fost necesară. Pentru că un proiect de țară răspunde la o întrebare esențială: vreți să mergem înapoi spre Evul mediu sau înainte spre modernitate. 

Taxa radio TV mi se pare un simbol. În viziunea mea idealistă despre taxa, ar trebui să fie mai mare, contribuția de la buget să rămână, dar fără publicitate. 

Costi Rogozanu: „TVR a eșuat în a furniza cantitate înainte de calitate. Noi vorbim subtilități de chestiunea politică. Cine se plânge de presiuni politice în mediul public, îl invit o lună în privat. Fără sindicat, salariu jumate la negru, jumate la gri. Nu vorbesc de cazul meu, ci vorbesc că știu ce se întâmplă în presă. De presiuni care se fac acolo. Iar atunci TVR va realzia ca a stat în rai și era nemulțumit.  

Susțin taxa radio-tv și pentru că este un populism al tăierii taxelor și toate partidele în folosesc și din păcate și TVR-ul îl folosește. Ați promovat cele mai dure măsuri neoliberale în vremea crizei când se făceau tăieri, negândindu-vă nicio clipă la cei din mediul privat. Tot timpul a fost vorba despre voi. Ei bine, dacă e așa bine în mediul privat și în presa liberă și zburdalnică și flexibilă, încă o dată vă invit pe ea.   

Petișor Obae, editor Paginademedia: Aș vrea să către un cadru general, schmatic, al acestei situații. Insituțiile publice de radio și TV funcționează pe câțiva piloni foarte importanți. S-a vorbit aici despre politizare, eu aș spune despre vulnerabilități: e vorba despre numirea consiliului de administrație, analiza activității conducerii, taxa radio - tv.

Sunt câțiva piloni. Important e să avem acești piloni cât se poate de solizi și de a crea un cadru în care probabil să se poată manifesta cât mai aproape de ce înseamnă interesul public, pentru că taxa radio-tv nu garantează independența editorială. Nu! Taxa TV garantează independența financiară. Independența editorială ține de modul în care se comportă oamenii care lucrează acolo. Important este să le creăm un cadru corect. 

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • acesti doi domni nu au luat parte la dezbateri, cica sunt plecati peste granita.eu nu sunt deacord cu taxa SRTV.
  • Deplorabil comentariul lui Rogozanu. Un fel de "Lucrezi in presa de stat? Taci si-nghite, ca uite cati asteapta la usa, dispusi sa o faca".
  • Am si eu o intrebare. Doamna Radu si dl. Miculescu au luat parte la dezbatere? Cine a fost din partea SRR si cine din partea SRTV?

Trimite un comentariu