Skip to main content

Un membru CNA, despre cazul Cioloș - TVR: Situația poate fi asimilată unui act de cenzură

 
Un membru CNA, despre cazul Cioloș - TVR: Situația poate fi asimilată unui act de cenzură
Dorina Rusu - Sursa foto: EVZ

Un membru CNA reacționează după ce conducerea TVR a decis, subit, să nu mai difuzeze un interviu cu Dacian Cioloș, care fusese programat. 

„Voi cere, în următoarea ședință, o întâlnire cu conducerea TVR pentru clarificarea acestei situații, care poate fi asimilată, în opinia mea, unui act de cenzură”, a spus Dorina Rusu, membru în Consiliul Național al Audiovizualului, într-un punct de vedere trimis presei. 

Publicitate

„Decizia conducerii TVR de a opri difuzarea interviului cu premierul Dacian Cioloș în emisiunea Viața satului ne întoarce la vremurile de tristă amintire din ianuarie 1990, când același TVR, subordonat FSN, nu putea să trasmită reportaje de la mitingurile opoziției “pentru că era ceață”, se mai arată în reacția membrului CNA. 

Dorina Rusu amintește în comunicat de un caz similar, din octombrie 2014, când Victor Ponta, pe atunci candidat la prezidențiale, a fost invitat la Viața Satului, caz amplu discutat în spațiul public, dar și la comisia de etică din TVR și apoi la CNA. 

„CNA, din care nu făceam atunci parte, a considerat, prin decizia din ianuarie 2015, cu unanimitate de voturi, că apariția lui Victor Ponta la Viața Satului, în octombrie 2014, nu a încălcat legislația audiovizualului. Înseamnă, în mod evident, că nici de această dată nu s-ar fi încălcat. Cu atât mai mult cu cât Victor Ponta era competitor electoral, iar Dacian Cioloș nu este.”, a mai spus Dorina Rusu. 

Comunicatul integral al Dorinei Rusu, în continuare: 

Decizia conducerii TVR de a opri difuzarea interviului cu premierul Dacian Cioloș în emisiunea Viața satului ne întoarce la vremurile de tristă amintire din ianuarie 1990, când același TVR, subordonat FSN, nu putea să trasmită reportaje de la mitingurile opoziției “pentru că era ceață”.

Ca membru CNA, voi cere, în următoarea ședință, o întâlnire cu conducerea TVR pentru clarificarea acestei situații, care poate fi asimilată, în opinia mea, unui act de cenzură. În calitate de garant al interesului public în domeniul comunicării audiovizuale, Consiliul are obligaţia să asigure respectarea exprimării pluraliste de idei şi de opinii, iar Art 6 din Legea audiovizualului prevede:

(1) Cenzura de orice fel asupra comunicării audiovizuale este interzisă.

(3) Sunt interzise ingerinţe de orice fel în conţinutul, forma sau modalităţile de prezentare a elementelor serviciilor media audiovizuale, din partea autorităţilor publice sau a oricăror persoane fizice sau juridice, române ori străine.

Refuzul Televiziunii Publice de a da pe post interviul sub motivul că este campanie electorală, iar premierul este imaginea unui partid, este cu atât mai lipsit de premisa bunei-credințe cu cât în 2014, în plină campanile, același TVR a difuzat, în aceeași emisiune, un interviu cu premierul de atunci, Victor Ponta, care era candidat la prezidențiale.

CNA, din care nu făceam atunci parte, a considerat, prin decizia din ianuarie 2015, cu unanimitate de voturi, că apariția lui Victor Ponta la Viața Satului, în octombrie 2014, nu a încălcat legislația audiovizualului. Înseamnă, în mod evident, că nici de această dată nu s-ar fi încălcat. Cu atât mai mult cu cât Victor

Ponta era competitor electoral, iar Dacian Cioloș nu este.

Faptul că este propunerea unor partide pentru funcția de premier,( sau “imaginea de campanile”, cum spune comunicatul TVR) nu îi ia actualului premier dreptul de a-si exprima opiniile, strict în problem legate de exercitarea funcției, într-un domeniu în care, în plus, este specialist.

Art 70 (3) din Legea 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților spune clar: Candidaţii care au deja funcţii publice pot apărea în emisiunile informative strict în probleme legate de exercitarea funcţiei lor.

De asemeni, art . 7 (3) din Decizia Decizia CNA nr. 592 privind regulile de desfăşurare în audiovizual a campaniei electorale din anul 2016 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului prevede:

Candidaţii care deţin funcţii publice pot apărea în emisiunile informative numai în probleme legate de exercitarea funcţiei lor; în aceste situaţii radiodifuzorii au obligaţia să asigure echidistanţa şi pluralismul de opinii.

P.S. În mod normal, aș fi făcut solicitarea de întâlnire cu conducerea TVR în ședința publică de mâine, 29 noiembrie. Din păcate, ședința nu va avea loc, ca de atâtea ori, din lipsă de cvorum.

Autor: Iulia Bunea iulia.buneapaginademedia.ro

Comentarii

  • Prima greseala a fost realizarea acestui interviu acum in campania electorala. Ciolos "candideaza" totusi la postul de prim-ministru, lucru spus chiar de el. E de 1 an in functie, se putea face interviu in primavara sau in toamna (cand e si mai important pentru agricultura) si nu zicea nimeni nimic. Unii pilosi ai PNL, ajunsi acum in esalonul 2, au simtit nevoia sa ii aranjeze o treaba la TVR in campanie. Ceilalti pilosi pesedisti, aflati acum in posturile de decizie, au simtit nevoia sa le dea peste mana. Asa cum cei de la Viata Satului nu trebuiau sa ii aranjeze un interviu lui Ponta acum 2 ani in plina campanie electorala, tot asa nu trebuiau sa ii aranjeze acum lui Ciolos. Mentalitatea lor de *** e urata.

Trimite un comentariu