Skip to main content

ActiveWatch cere Parlamentului să interzică SRI să racoleze ofiţeri din presă: este o practică specifică regimurilor totalitare

 
ActiveWatch cere Parlamentului să interzică SRI să racoleze ofiţeri din presă: este o practică specifică regimurilor totalitare

Mai multe organizaţii cer Parlamentului să interzică Serviciului Român de Informaţii să recruteze colaboratori sau agenţi din presă.

Publicitate

“În acest fel opiniile şi ideile transmise de presă vor reflecta doar convingerile ziariştilor şi nu ordinele primite de unii dintre aceştia de la serviciile de informaţii”, se arată într-un comunicat semnat de ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Intependent, Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie şi Asociaţia Miliţia Spirituală, publicat pe site-ul ActiveWatch.

“În nicio democraţie presa nu poate fi calificată ca fiind o vulnerabilitate la adresa siguranţei naţionale, iar agenda presei trebuie să fie stabilită de jurnalişti, nu de serviciile secrete, trebuie să răspundă interesului public, iar nu intereselor unei instituţii”, spune ActiveWatch, susţinută de cele trei organizaţii.

Nu este prima dată când societatea civilă cere Parlamentului să intervină în această practică desfăşurată de SRI. ONG-urile au criticat şi în 2015 intervenţia Serviciilor în presă şi a cerut Legislativului să interzică SRI să racoleze ofiţeri din media. Detalii, pe Paginademedia.ro.

De asemenea, acestea critică declaraţiile şefului Comisiei de Control a SRI din Parlament, Adrian Ţuţuanu, care a spus în emisiunea Sinteza zilei de aseară de la postul Antena 3 că “practica infiltrării redacţiilor de către serviciile de informaţii este legală, utilă şi acceptabilă”.

“Noul preşedinte al Comisiei de Control continuă tradiţia predecesorilor săi şi se transformă în avocatul intereselor SRI, ignorând valorile, libertăţile şi drepturile fundamentale pe care trebuie să le apere în calitate de reprezentant al cetăţenilor”, spune ActiveWatch.

Preşedintele Comisiei de Control a activităţii SRI din Parlament, Adrian Ţuţuianu, a declarat aseară că “ofiţerii acoperiţi se recrutează din orice sector al activităţii civile”, chiar şi din presă, şi că “lucrurile astea se pot întâmpla, indiferent că ne plac sau nu”.

Declaraţia lui Adrian Ţuţuianu din emisiunea Sinteza zilei de la Antena 3:

”Ofiţerii acoperiţi se recrutează din orice sector al activităţii civile, cu excepţia celor în care e interzis. Dacă este identificat un om valoros care poate contribui cu informaţii la securitatea naţională a României, poate fi şi din presă.

Un jurnalist este un om cu foarte multe contacte, cu foarte multe informaţii care pot fi foarte valoroase, cu acces în foarte multe medii. Ca urmare, lucrurile astea se pot întâmpla, indiferent că ne plac sau nu.”

Potrivit ActiveWatch, practica aceasta este permisă de legile “desuete” ale siguranţei naţionale, fiind consolidată de decizia CSAT din 2010, care a inclus media pe lista vulnerabilităţilor la adresa siguranţei naţionale, dar că această practică este specifică regimurilor totalitare.

Redăm integral comunicatul de pe site-ul ActiveWatch:

Mass media trebuie să ofere informaţii, nu ordine de zi pe unitate

Noul preşedinte al Comisiei de Control continuă tradiţia predecesorilor săi şi se transformă în avocatul intereselor SRI, ignorând valorile, libertăţile şi drepturile fundamentale pe care trebuie să le apere în calitate de reprezentant al cetăţenilor.

Preşedintele Comisiei de Control a activităţii SRI din Parlament, Adrian Ţuţuianu, a afirmat că practica infiltrării redacţiilor de către serviciile de informaţii este legală, utilă şi acceptabilă.

Redăm conţinutul acestei declaraţii făcută la Antena3: ”Ofiţerii acoperiţi se recrutează din orice sector al activităţii civile, cu excepţia celor în care e interzis. Dacă este identificat un om valoros care poate contribui cu informaţii la securitatea naţională a României, poate fi şi din presă. Un jurnalist este un om cu foarte multe contacte, cu foarte multe informaţii care pot fi foarte valoroase, cu acces în foarte multe medii. Ca urmare, lucrurile astea se pot întâmpla, indiferent că ne plac sau nu.”

Declaraţia nu face decât să reconfirme o situaţie semnalată în repetate rânduri de-a lungul anilor. Însuşi fostul director al SRI, George Maior, recunoştea în urmă cu doi ani prezenţa ofiţerilor acoperiţi în mass-media.

Această situaţie este permisă, din păcate, de desuetele legi ale siguranţei naţionale şi a fost consolidată de decizia celui mai înalt organism de securitate naţională (CSAT) de a include media pe lista vulnerabilităţilor la adresa siguranţei naţionale, în Strategia Naţională de Apărare din anul 2010.

Organizaţiile semnatare au atras deseori atenţia în ultimii ani asupra pericolului reprezentat de această practică specifică regimurilor totalitare.

Infiltrarea redacţiilor pune în pericol libertatea de exprimare, întrucât:

- ameninţă confidenţialitatea surselor;

- împiedică colectarea informaţiilor;

- încearcă să dezinformeze şi să manipuleze publicul;

- afectează credibilitatea presei;

- permite supravegherea redacţiilor;

- introduce un climat de neîncredere în redacţii.

În nicio democraţie presa nu poate fi calificată ca fiind o vulnerabilitate la adresa siguranţei naţionale, iar agenda presei trebuie să fie stabilită de jurnalişti, nu de serviciile secrete, trebuie să răspundă interesului public, iar nu intereselor unei instituţii.

În 2013, Parlamentul European a adoptat raportul eurodeputatului PNL Renate Weber privind normele standard pentru asigurarea libertăţii mass-media, printre acestea fiind şi recomandarea propusă de ActiveWatch ca statele membre UE să adopte legislaţie împotriva infiltrării în redacţii a agenţilor acoperiţi.

De asemenea, Carta Europeană a Libertăţii Presei menţionează în mod expres că supravegherea redacţiilor este inacceptabilă („Protecţia surselor jurnalistice trebuie asigurată cu stricteţe. Supravegherea, interceptarea electronică, percheziţionarea redacţiilor, a birourilor şi a computerelor jurnaliştilor cu scopul de a identifica sursele acestora de informare sau cu scopul de a încălca confidenţialitatea sunt inacceptabile”).

În acest context, solicităm din nou Parlamentului să introducă în legile siguranţei naţionale o interdicţie expresă privind recrutarea de colaboratori sau agenţi din cadrul presei de către serviciile de informaţii. În acest fel opiniile şi ideile transmise de presă vor reflecta doar convingerile ziariştilor şi nu ordinele primite de unii dintre aceştia de la serviciile de informaţii.

ActiveWatch

Centrul pentru Jurnalism Independent

Centrul Român pentru Jurnalism de Investigaţie

Asociaţia Miliţia Spirituală

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • livia pila livia pila
    De risul lumii acest Active Watch. Iulia Popovici, Mircea Toma, Mihaela Dragan si alti fomisti!
  • Sorin Rădulescu Sorin Rădulescu
    Aștept cu nerăbdare și opinia lui Vasile Ernu. Expert în probleme KGB!
  • Dan SAVA Dan SAVA
    Iulia Popovici scrie la Observatorul cultural Revista finantata de fostul ofiter de Securitate pe nume Mușat. Mare constiinta, mari oameni!
  • Sorin Rădulescu Sorin Rădulescu
    Dacă ne punem mintea cu Mircea Toma și Iulia Popovici. ...Cea din urma e ca ciuma!!!
  • Mm Mm
    Pai presa a fost declarata vulnerabilitate pe vremea lui Basescu, voi acum v-ati trezit? Pare ca sunteti foarte "activi"!

Trimite un comentariu

sus