Skip to main content

CNA, scrisoare către CSM cu propunerea de a veni cu sugestii la modificarea Codului Audiovizual

 
cna
cna

CNA va trimitre către CSM şi instituţiilor partenere o scrisoare prin care sunt invitate să vină, dacă doresc, cu propuneri de modificare a Codului de Reglementare în audiovizual.

Publicitate

Propunerea a venit din partea lui Valentin Jucan, după ce instituţia a primit o scrisoare de la Procurorul General al Romaniei, Augustin Lazar.

Acesta a cerut CNA sa ia masuri in contextul presiunilor pe care mass-media le face impotriva Justitiei. Lazăr a mai spus că acest lucru conduce la “afectarea increderii in actul de justitie al cetateanului.”

Acesta puncteaza “necesitatea adoptarii unei reactii pentru informarea corecta a publicului, in baza Legii Audiovizualului, prin care Consiliului National al Audiovizualului ii revine “rolul primordial in asigurarea unui climat bazat pe libera exprimare si responsabilitate fata de public in domeniul audiovizualului”.
Augustin Lazar mentioneaza, in scrisoarea trimisa CNA, ca aceeasi concluzie a fost punctata si in Raportul MCV publicat de Comisia Europeana pe 25 ianuarie. Despre mentiunile presei din Raportul MCV, Paginademedia.ro a scris AICI.
Valentin Jucan:

„Avand in vedere scrisoarea primita de la Procurorul General care vizeaza articolul 17 din Legea Audiovizuala, posibilitatea CNA de a interveni prin norme de reglementare, v-as propune si, in baza protocolului pe care CNA il are cu CSM, sa le trimitem o scrisoare, in baza art. 5, sa ii intebam daca dansii au o propunere de facut in legatura cu Codul audiovizual, in legatura cu informarea corecta si dreptul la propria imagine.

Tinand cont de scrisoarea primita de la Procururorul General, de tot ce s-a intamplat, cred ca ar fi benefic sa facem asta. Am rezolva si o chestiune de colaborare si una care tine de discutiile publice prin care CNA nu ar tine cont de anumite lucruri. Propunerea vine si in intampinarea celor spuse in Raportul MCV. Intentia e de a face un pas catre CSM, in niciun caz de a amana discutarea Codului.”

Ulterior, membrii CNA, prezenti in sedinta de astazi, au hotarat ca fiecare dintre institutiile cu care Consiliul are incheiate protocoale de colaborare sa primeasca aceasta scrisoare, iar Valentin Jucan sa fie cel care va scrie draftul scrisorii care urmeaza sa fie trimisa.

Propunerea a fost votata in unanimitate de cei opt membri prezenti la sedinta de azi: Florin Gabrea, Valentin Jucan, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Radu Herjeu, Dorina Rusu si Rasvan Popescu.

Valentin Jucan a declarat insa pentru Paginademedia.ro ca se va ocupa doar de redactarea scrisorii care va fi trimisa catre CSM.

Acesta a adaugat ca CNA are incheiat, in momentul de fata, un singur protocol de colaborare general, cu Consiliul Superior al Magistraturii. Celelalte protocoale de colaborare pe care Consiliul le are incheiate cu diferite institutii din mediul audiovizual si din afara acestuia sunt punctuale.

Articolul 17 din Legea Audiovizuala

(1) Consiliul este autorizat:

d) să emită, în aplicarea dispoziţiilor prezentei legi, decizii cu caracter de norme de reglementare în vederea realizării atribuţiilor sale prevăzute expres în prezenta lege şi, cu precădere, cu privire la:

1. asigurarea informării corecte a opiniei publice;

3. asigurarea echidistanţei şi a pluralismului opiniilor;

6. apărarea demnităţii umane şi a dreptului la propria imagine;

Scrisoarea trimisa catre CNA de la Procurorul General al Romaniei, Augustin Lazar

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • george gavrilias george gavrilias
    Dar dl Cristea e la distanta ?

Trimite un comentariu

sus