Skip to main content

Google a dat startul la a treia rundă de finanţare pentru proiecte jurnalistice online. Au mai rămas 99 de milioane de euro

 
Google a dat startul la a treia rundă de finanţare pentru proiecte jurnalistice online. Au mai rămas 99 de milioane de euro

Google a pornit cea de-a treia rundă de înscrieri în proiectul Digital News Initiative Innovation Fund (DNI), de finanţare a unor proiecte originale din domeniul jurnalismului digital. Până acum, au fost finanţate proiecte în valoare cumulată de 51 de milioane de euro, dintre care aproape un milion pentru proiecte din România, anunță reprezentanții companiei.

„În această etapă, participanții sunt încurajați să exploreze noi arii de monetizare, pentru a găsi noi surse de finanțare a industriei media și jurnalismului”, anunță compania.

Publicitate

Ce spun reprezentanții Google despre propuneri: Proiectele pot să fie foarte experimentale, însă trebuie să aibă obiective foarte precise și un conținut digital semnificativ. Nu este obligatoriu să utilizeze produse și servicii Google. Proiectele de succes trebuie să fie inovative și să aibă un impact pozitiv asupra jurnalismului digital original și viitorului acestui domeniu.

Data-limită pentru înscrieri este 20 aprilie 2017. Proiectele se depun în limba engleză site-ul Digital News Initiative. Câştigătorii celei de-a treia runde de finanţări vor fi anunţaţi la începutul verii.

În cele două runde precendente, 252 de proiecte de jurnalism digital din 27 de țări au primit finanțare, în valoare cumulată de 51 de milioane de euro.

Prin DNI, Google vrea să atragă proiecte care să reflecte un nou model de jurnalism digital, să sprijine dezvoltarea de noi modele de business sau să schimbe modul în care utilizatorii consumă știri în mediul digital.

Innovation Fund se adresează publicațiilor, jucătorilor exclusiv online, start-up-urilor, parteneriatelor sau indivizilor din Uniunea Europeană sau țările EFTA (European Free Trade Association).

Google pune la bătaie trei tipuri de finanţări:

  • Proiecte prototip: Se adresează organizațiilor și indivizilor care întrunesc termenii şi condiţiile impuse de Google și care solicită finanțări de până la 50.000 EUR. Acest pachet este dedicat proiectelor care se află în stadiu incipient li care au nevoie de fafinare şi confirmare. Proiectele prototip sunt prioritare în programul DNI și beneficiază de finanțare 100%. 
  • Proiecte de nivel mediu: Se adesează oricărei organizații care îndeplinește termenii şi condiţiile impuse de Google și solicită până în 300.000 EUR. Sunt acceptate solicitări de finanțare în proporție de 70% din costul total al proiectului.
  • Proiecte mari: Se adesează oricărei organizații care îndeplinește termenii şi condiţiile impuse de Google și solicită peste 300.000 EUR. Sunt acceptate solicitări de finanțare în proporție de 70% din costul total al proiectului. Valoare finanțării este de maximum 1 milion euro.

Excepție de la acest prag de 1 milion euro pot face marile proiecte colaborative, cum ar fi: internaționale, multi-sector, care implică numeroase organizații sau care aduc un beneficiu semnificativ noului ecosistem.

Selecția inițială a proiectelor va fi făcută de o echipă compusă dintr-un mix de oameni din industria media și specialiști Google. Fiecare proiect analizat va trebui să respecte termenii şi condiţiile, să aducă inovaţie şi să aibă impact

Această echipă de analiză preliminară va face ulterior recomandări faţă de finanțarea proiectelor-prototip sau medii către Consiliul Innovation Fund, care va supraveghea procesul de selecție.În cazul proiectelor mari, Consiliul va fi cel care va hotărî. Componenţa Consiliului, aici

Până acum, în România au primit finanțare cinci proiecte, în valoare totală de aproape 1 milion de euro.

În prima rundă a finanţărilor, două proiecte au reuşit să atragă fonduri de la Google, în valoare cumulată de 100.000 de euro:

  • Ziarul Gazeta Sporturilor, cu proiectul “JURNALISPORT: A marketplace for news”.
  • Start-up-ul ZA Cloud din Cluj-Napoca, specializat în tehnologii software care folosesc inteligență artificială. Detalii despre proiecte, pe Paginademedia.ro

În cea de-a doua rundă, trei proiecte româneşti au reuşit să atragă fonduri, în valoare totală de 850.000 de euro:

  • Rise Project - Corruption Pattern Reporting/ CPR
  • Centrul pentru Jurnalism de Investigație (CRJI) - Liquid investigations CRJI
  • Journalism Development Network (Organized Crime and Corruption Reporting Project) - O platformă „la cheie” pentru echipele de investigație. Detalii despre cele trei proiecte, pe Paginademedia.ro.

Fondul de Inovare Digital News Initiative a fost demarat în anul 2015 de Google, în parteneriat cu un grup de organizații media din Europa, şi s-a dezvoltat într-un ecosistem cu peste 180 de parteneri, care colaborează pentru sprijinirea jurnalismului de calitate cu ajutorul tehnologiei și inovației.

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro

Trimite un comentariu