Skip to main content

CAZUL FALSEI ALERTE. Moise Guran: Acest tip de farsă nu l-am anticipat. Biziday nu va mai da alerte de cutremur.

 
CAZUL FALSEI ALERTE. Moise Guran: Acest tip de farsă nu l-am anticipat. Biziday nu va mai da alerte de cutremur.

CAZUL FALSEI ALERTE. "Vă mărturisesc că acest tip de farsă nu l-am anticipat", scrie Moise Guran despre cazul falsei alerte. "Aplicația Biziday nu va mai transmite alerte de cutremur. Ne-am deconectat de la serverele INFP în această seară", a anunțat jurnalistul.

Publicitate

Anunțul vine după ce, vineri seară, abonații aplicației Biziday au primit o alertă falsă, dar care nu a fost trimisă din sistemul aplicației, potrivit lui Moise Guran.

Moise Guran explică motivele pentru care aplicația s-a deconectat de la serverele Institutului Național de Fizică a Pământului, într-un material publicat pe Biziday.

Alerta de cutremur din aplicație, spune Guran, a fost supersecurizată. Ce a fost trimis însă către abonații Biziday a fost o notificare, un alt tip de alertă, însă cu textul care anunța cutremurul.

Guran: Cine a reușit să facă asta putea să scrie cuvinte injurioase, sau putea să scrie că a murit Iliescu (cum am văzut apoi glume pe facebook). În loc de asta, a ales să încerce să panicheze utilizatorii aplicației.

Moise Guran, în materialul despre falsa alertă:

Alerta de Cutremur NU a fost spartă, ea NU s-a declanșat accidental. Mesajul trimis vineri seara NU a fost o Alertă de Cutremur. 

În toamnă, înainte de implementarea Alertei și lansarea Aplicației, am mers cu un expert în securitate cibernetică la Institutul pentru Fizica Pământului și am avut cu cei de acolo o discuție legată de modul în care cooperăm și ne securizăm în privința Alertei de Cutremur. Și ne-am securizat bine!

Vă mărturisesc că acest tip de farsă nu l-am anticipat. Este vina mea și îmi asum responsabilitatea. Am plecat de la premisa că noi suntem atât de bine securizați (cine își imaginează că dacă Biziday e o aplicație gratuită e făcută pe genunchi, de voluntari sau fără investiții se înșeală grav) încât nu poate trimite altcineva decât noi o știre. O notificare.

Asta a fost vineri seara – o notificare în care putea să scrie că e un accident pe autostradă. Cine a reușit să facă asta putea să scrie cuvinte injurioase, sau putea să scrie că a murit Iliescu (cum am văzut apoi glume pe facebook). În loc de asta, a ales să încerce să panicheze utilizatorii aplicației.

Cui podest? Nu știm încă, dar vom încerca să aflăm, am comandat un audit de securitate și voi depunde o plângere la Poliție. Vom reuși? Eu vă pot promite că nu vom precupeți niciun efort să aflăm și să dăm chiar noi știrea.

Sincer să vă spun, aș fi preferat să fie greșeala noastră, să vă pot spune că am greșit și să îmi cer scuze. Dar NU este acesta Adevărul. Vă promit că atunci când îl voi ști, îl voi spune.

Noi ne-am propus să dăm știri, după ce le verificăm, să facem o educație a Adevărului. Educația pentru Cutremur a fost extra și acum am reconsiderat-o.

În această seară ne-am deconectat de la serverele INFP. Colegii mei lucrează și, cât de curând, veți fi invitați să faceți un update la Aplicația Biziday, ce elimină atât Meniul Alertei de Cutremur, cât și filmulețul educativ dar și informațiile privind prevenția.

Facem acest lucru pentru a păstra credibilitatea Aplicației Biziday, căci responsabilitatea pe care noi ne-o putem asuma este legată de verificarea știrilor și informarea populației în timp real. Suntem doar jurnaliști.

Materialul complet, pe Biziday.

Citește și:

Autor: Petrişor Obae petrisor.obaepaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu