Skip to main content

TVR1, somat de CNA pentru emisiunea Romania 9 in care a fost invitat Sebastian Ghita

 
TVR1, somat de CNA pentru emisiunea Romania 9 in care a fost invitat Sebastian Ghita
foto: Aktual24.ro

Consiliul National al Audiovizualului a sanctionat postul TVR 1 cu somatie pentru emisiunea Romania 9, difuzata in data de 8 noiembrie 2016, in care a fost invitat fostul deputat Sebastian Ghita.

Decizia a venit in urma unei autosesizari a Dorinei Rusu, membru CNA. Aceasta care a reclamat, potrivit raportului de monitorizare, o serie de declaratii neprobate facute de Sebastian Ghita la adresa DNA si a Laurei Codruta Kovesi, la care moderatorul Ionut Cristache nu a intervenit sa ceara probe.

Publicitate

Sanctiunea a fost votata de opt dintre cei noua membri prezenti in sedinta CNA de azi: Florin Gabrea, Valentin Jucan, Orsolya Eva Borsos, Viorel Vasile Buda, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu, Dorina Rusu si Radu Calin Cristea.

Impotriva a votat Monica Gubernat.

Dorina Rusu, membru CNA:

“Aici e problema de acuzatiile aduse de Sebastian Ghita pentru care moderatorul nu a cerut probe. Fata de posturile comerciale, cred ca postul public are o alta misiune si cred ca e nevoie de o abordare diferita. Postul Public invita niste persoane care aduc acuzatii unor sefi de institutii.

Va dati seama ca alta greutate are cand spui ceva neprobat la postul public si alta e cand o spui la un post comercial. Se pare ca e un aer adus prin acest tip de abordare care nu e chiar de dorit la televiziunea publica. Trebuie sa dezbata intr-un fel cu totul diferit si mi se pare ca asta nu s-a intamplat. Nu vorbesc de invitati sau subiecte ci despre felul in care televiziunea publica ar trebui sa se raporteze la un subiect.”

Cristian Coman, producator executiv la TVR 1, a reprezentat postul astazi la CNA. Acesta a spus ca Laura Codruta Kovesi a fost invitata sa fie prezenta in emisiune.

Cristian Coman, TVR:

“In primul rand, suntem constienti de rolul televiziunii publice, dar, pe de alta parte, acest lucru nu ingradeste posibilitatea exprimarii editoriale si, in al doilea rand, domnul fost deputat era unul dintre oamenii momentului. Eram inainte de campania electorala, aceasta tema era foarte la zi.

Moderatorul a cerut in nenumarate randuri probe, dovezi. E adevarat, in timpul emisiunii nu a cerut in mod direct contactarea doamnei Kovesi sau a DNA-ului, dar, pentru a veni aici, am intrebat colegii aseara si mi-au spus, si probabil ca urmeaza sa imi si arate, mailurile si solicitarile catre DNA ca doamna Kovesi sa fie prezenta, inclusiv pe 27 februarie a fost ultima solicitare. Faptul ca moderatorul si emisiunea si-au dorit sa aiba opinia dansei exista si se poate proba.”

Monica Gubernat, membru CNA:

“Consider ca moderatorul si-a facut treaba cum trebuie, chiar e o emisiune calma.”

Radu Calin Cristea, membru CNA:

Eu nu vad niciun fel de deosebire intre felul de a face presa in televiziunile publice si in cele comerciale. Este una si aceeasi presa.

Extras din dialogul dintre Ionut Cristache si Sebastian Ghita, in emisiunea Romania 9 din 8 noiembrie 2016:

Ionuț Cristache: “Ce v-a adus politica dumneavoastră?”

Sebastian Ghiță: “Niște dosare penale.”

Ionuț Cristache: “Și ce faceți cu ele?(…)Ați descoperit lucrurile astea când ați intrat în politică? Înainte?”

Sebastian Ghiță: “Încerc să merg, la fel ca alți cetățeni, în fața judecătorilor, pentru că acolo se face justiția, nu procurorii, nu DNA-ul, nu unii procurori corupți și cu interese fac justiție în România. Doar judecătorii fac justiție(…).”

Sebastian Ghiță: “(…) Undeva înspre 2009, 2010… am cunoscut-o (n.r. pe Laura Codruta Kovesi) și nu mi-e rușine, dânsei îi e rușine de relația cu mulți dintre noi pentru că așa a primit temă să spună. Procurorii nu au voie să se întâlnească cu politicienii sau cu oameni de afaceri.”

Ionuț Cristache: “Aveți vreo probă în sensul acesta, că ați fost prieten cu doamna Kovesi, apropiat de domnia sa? Pentru că e foarte ușor să…”

Sebastian Ghiță: “De-a lungul scurtei relații de câțiva ani dintre Ponta și Kovesi, de mai multe ori, Ponta i-a reproșat doamnei Kovesi că reprezintă interesele afaceriștilor străini în România, că distruge capitalul românesc și protejează interesele străinilor, că stârnește controale cu ANAF-ul și cu DNA-ul asupra amărâților de români care au afacere mică și că protejează mari interese în schimbul cărora se bucură de trei decorații.”

Ionuț Cristache: “Si domnia sa ce spunea?”

Sebastian Ghiță: “Și doamna Kovesi spunea că nu înțelege, că lucrurile nu stau așa, și în ultima parte a relației, spunea că anumiți procurori din DNA sunt nebuni ascultători și nu mai ascultă, sau au luat-o razna, așa... sunt ei manipulați de către aceste interese străine din România. Și Ponta îi spunea, pe bună dreptate, Codruța, nu am încredere și nu cred că faci bine românilor și României.”

Ionuț Cristache: “Dar a numit-o.”

Sebastian Ghiță: “Chestiunea a fost mai complicată(…)Victor Ponta aproape că a fost șantajat pentru a o numi în funcție pe Codruța Kovesi.”

Ionuț Cristache: “Șantajat cu ce?”

Sebastian Ghiță: “Șantajat cu situația, șantajat cu…”

Ionuț Cristache: “Care situație?”

Sebastian Ghiță: “Situația politico-juridică a României.”

Ionuț Cristache: “Așa… De către cine? Fiți mai exact, domnule Ghiță.”

Sebastian Ghiță: “Există un întreg ansamblu de instituții și de șefi de instituții care, atunci când ajungi într-o poziție înaltă, cum a ajuns domnul Iohannis, vin și spun: șeful, dacă nu o numești pe Kovesi, iese lumea în stradă, ONG-urile fac miting, aruncă cu cocktail-uri Molotov. În cazul lui Ponta, vreau să vă spun că elementul de șantaj a fost anularea vizitei în SUA.”

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro

Comentarii

  • Da, SGIU, lucrez in TVR din 1992. Si pe zi ce trece mi-e tot mai rusine de ce e intimpla acolo. Stelian Tănase era o lumină prin comparatie cu aceasta nastrusnica, prea-plecata, femeia fara frica de Dumnezeu pe nume RADU IRINA. Si de complicii ei Zgabercea, Calota, Coman. Si altii ca ei, Insi fara coloana vertebrala.
  • TVR ! trebuia sa ia o amenda zdravana. Pe care să o plateasca din buzunarul propriu numita Radu Irina In orice tara echilibrata politic ceea ce isi permit numitii Radu Irina, Zgabercea Cristian, Coman Cristian, Calota Corneliu si Cristache Ionut (un fals jurnalist, agentul Antenei 3 adus la ordin in TVR de Irina Radu) ar fi fost grabnic si drastic pedepsit. Numai ca TVR si sus-numitii sunt prea-plecati servanti ai puterii. O rusine! Cit despre aceasta reclicva comunista pe nume Gubernat... Alta rusine!

Trimite un comentariu