Skip to main content

O emisiune TVR despre retrocedările din Transilvania, moderată de Monica Ghiurco, amendată de CNA. De ce?

 
Monica Ghiurco
Monica Ghiurco

CNA a amendat postul public cu 5.000 de lei pentru o editie a emisiunii Intrebari si Raspunderi, moderata de Monica Ghiurco, difuzata in noiembrie la TVR 1. Cazul a fost discutat de CNA prima dată în martie şi a fost reluat astăzi.

Publicitate

Emisiunea a avut ca subiect retrocedările realizate prin fals sau hotărâri abuzive, din zona Transilvaniei, şi care au adus prejudicii statului român.

Sesizarea a fost facuta de UDMR, care a reclamat faptul ca, “‘in realitate, discuţia este orientată înspre crearea unei senzaţii potrivit căreia aceste retrocedări (considerate ilegale de participanţii emisiunii), au beneficiat cetăţenii maghiari sau cetăţeni români de etnie maghiară în dauna statului şi cetăţenilor români de etnie română.”

"Nu este cazul de asigurarea reprezentarii adecvate a minoritatilor ocrotite prin lege, nu am considerat acest lucru, nefiind sub nicio forma o emisiune indreptata impotriva UDMR sau a minoritatii maghiare", s-a apărat Monica Ghiurco, când a fost prima dată discutat cazul.

Sanctiunea a fost propusa azi de Orsolya Eva Borsos si a fost votata sase din cei noua membri prezenti in sedinta: Florin Gabrea, Orsolya Eva Borsos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Dorina Rusu si Rasvan Popescu.

Impotriva au votat Valentin Jucan, Radu Herjeu si Radu Calin Cristea.

Decizia a fost luata in urma rediscutarii acestui caz, pus in discutie initial in sedinta din 28 martie.

Atunci au existat trei propuneri de sanctionare: 30.000 de lei - propusa de Orsolya Eva Borsos, somatie - propusa de Valentin Jucan, 10.000 de lei - la propunerea lui Florin Gabrea si o propunere intermediara inaintata de Dorina Rusu, de 10.000 de lei. Niciuna dintre acestea nu a primit insa voturile necesare.

Orsolya Eva Borsos a cerut rediscutarea cazului.

“Am cerut rediscutarea acestei probleme pentru ca consider in continuare ca au fost incalcate prevederile legii audiovizualului, drept urmare ar trebui cumva sa cadem la un acord privind o sanctiune a emisiunii.

Chiar la inceputul emisiunii moderatoarea face niste afirmatii foarte grave, zic eu, incalcand legislatia care zice ca trebuie sa avem o distinctie intre fapte si opinii”, a spus Orsolya Eva Borsos, membru CNA.

Sesizarea a fost facuta de partidul UDMR, care a reclamat faptul ca, “‘in realitate, discuţia este orientată înspre crearea unei senzaţii potrivit căreia aceste retrocedări (considerate ilegale de participanţii emisiunii), au beneficiat cetăţenii maghiari sau cetăţeni români de etnie maghiară în dauna statului şi cetăţenilor români de etnie română.”

Monica Ghiurco, prezenta azi in fata membrilor CNA, a spus ca “in continutul emisiunii nu s-a facut nicio referire la UDMR, ba mai mult, am insistat pe eliminarea oricarui element de natura etnica in tratarea subiectului, dar bineinteles si politic, pentru ca pe data e 28 noiembrie, cand s-a facut aceasta emisiune, era campanie electorala. Am si subliniat acest lucru in deschiderea emisiunii."

Monica Ghiurco:

“Chestiunea optantilor, adica aspecte istorice din anii 1920, nu este nicaieri privita ca o problema a UDMR ci ca pe o problema istorica. Atunci cand se vorbeste de minoritatile din acei ani, inclusiv de cea mahiara, acest lucru nu implica sub nicio forma UDMR.

Nu s-a incalcat obligatia de impartialitate, fiindca invitatii au vorbit documentat de un subiect pe larg tratat de presa, si anume nelegalitatile din dosarul Nagas, care fac de peste trei ani obiectul relatarilor de presa si al proceselor.

Nu este cazul de asigurarea reprezentarii adecvate a minoritatilor ocrotite prin lege, nu am considerat acest lucru, nefiind sub nicio forma o emisiune indreptata impotriva UDMR sau a minoritatii maghiare.

Nu pot sa consider ca UDMR se pozitioneaza in aparatorul unor ilegalitati investigate de DNA, daca imi permiteti, asta e motivul pentru care nu am invitat un reprezentant al UDMR in aceasta emisiune.

Orice fel de suspiciune la adresa bune mele credinte ca jurnalist, cred ca as putea sa consider la limita si o forma de presiune si de cenzurare a adevarului, daca este vorba de un subiect de interes national."

Radu Herjeu a considerat ca nu exista probleme in continutul subiectului, insa a cerut lamuriri in privinta discursului introductiv al Monicai Ghiurco din emsisiune.

Radu Herjeu:

“Eu unul nu am gasit nimic aici, intamplarea face ca cei care aveau mosii in anii respectivi sa fie de aceasta etnie.

Eu am avut totusi o mica problema cu introducerea facuta de dumneavoastra: “nu vi se pare grav ca am pierdut 60 de miliarde de euro din 1990 incoace, din proprietati retrocedate ilegal? Sunt sau nu restituirile de proprietati din Transilvania un pericol pentru siguranta nationala a Romaniei, in conditiile in care s-a ajuns sa pierdem prin fals peste 35% din suprafata si din cladirile Ardealului?”.

Eu nu am vazut nicio sustinere pentru aceste cifre, si nici nu cred ca exista, ca nu avea cine sa spuna asta. Este o acuzatie care nu este bazata pe o decizie a unei instante.”

Monica Ghiurco:

“Evident ca acestea sunt concluziile unei investigatii jurnalistice efectuate pana in momentul realizarii acestor emisiuni. Si, mizand pe buna credinta a celor care fac presa in Romania si mai ales pe munca de cercetare a acestor profesori universitari care au investigat acest fenomen si au vorbit foarte mult despre aceste cifre, sustinute chiar si in spatiul public, mi-am fundamentat discursul pe acest lucru.”

Propunerea inaintata de Orsolya Eva Borsos s-a fundamentat pe articolele 641ab si 66 din Codul Audiovizualului.

Articolul 64

In virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie sa respecte urmatoarele principii:

a) asigurarea unei distinctii clar intre fapte si opinii;

b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment sa fie corecta, verificata si prezentata in mod impartial si cu buna-credinta.

Articolul 66

In programele de stiri si dezbateri informarea in probleme de interes public, de natura politica, economica, sociala sau culturala, trebuie asigurate impartialitatea si echilibrul si sa fie favorizata libera formare a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate in opozitie, in perioada in care problemele sunt in dezbatere publica.

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro
viewscnt

Comentarii

  • Nae Minca Nae Minca
    ii recomand "stimatei doamne" Orsolya Eva Borsos (si la fel si colegilor dansei din CNA) sa urmareasca orice editie a emisiunii in limba maghiara de la TVR (nu vorbesc de Cluj sau targu Mures) si sa ne spuna daca nu gaseste acolo ceva care contravine reglementarilor legale. Dupa ce vede aceste emisiuni, poate sa sesizeze si DNA-ul pentru instigare la ura etnica, instigare la scindarea statului, propaganda fascista si iredentista (vezi, de exemplu, emisiunile despre Was - criminal de razboi cu statuii si comemorari in Romania).
  • Lazăr Lazăr
    Veniți an Crasna județul Sălaj să vedeți ce retrocedări sau făcut și o sa ajungeți la UDMR. Vă gândiți că până anu trecut fostu edil ancasa chirie de la azilul de bătrâni. Domnul senator Deneș de la UDMR știe tot
  •  Majeri Vasile Majeri Vasile
    trebuie urgent anulate toate titlurile de proprietate emise pe primarii ca acolo este FALSUL GROSOLAN cind statul a retrocedat statului adica primarilor
  • Calin Calin
    UDMR umbla numai cu magarii si tertipuri si cand ii gaseste careva cu nereguli pozeaza in victime. Sa nu mai vorbim de *** politica practicata. Emisiunea a fost de nota 10.
  • Pall Zoltan Pall Zoltan
    Si noua n-i sau retrocedat averi confiscate de comunisti. A fost nevoie de akte si dovezi din patrimoniul statului, din acest motiv a fost foarte greu de dovedit. De aceea mi-este greu de crezut ca este posibil, retrocedari "ilegale"
  • Iuliant Tranca Iuliant Tranca
    fiul meu are de retrocedat un teren de circa 6000mpatrati firma la care sa adresat nici dupa patru ani nu ia dat un raspuns clar se pare caprimaria harman brasov nu mai stie cui ia dat pamanturile in propriatate ce sa mi zici sa evaporat sa-u mai bine spus cine stie cine e de fapt propietar pe acel teren
  • GICA GICA
    RESPECT MONICA!
  • Popa Ghitsa Catanutsa Popa Ghitsa Catanutsa
    In Romania, discriminatii sunt doar romanii. Nu mai suntem natiunea romana, acum ne zice etnie. Etnie sunt cei care nu au nicio tara in lume. Curzii sunt etnie, romoii sunt etnie, etc. Peste tot romanii sunt discriminati si asta nu numai in tara, ci peste tot in lume. Vine un strain in Romania si ocupa un post, pe la Aeroport sau la Tarom, sau prin Bucuresti si li se da salarii mai mari ca romanilor, care au fost impinsi lateral de pe posturile pe care vin strainii. A lucrat in tarile UE, in functie cu mare raspundere. Salariul meu era la jumatate fata de cetatenii autohtoni, care aveau posturi la fel ca mine, dar aveau pregatire inferioara, erau angajati pe baza de rudenie sau prin protectie. Am venit in tara mea. Si aici discriminare. Peste tot minoritari cu suport si cu relatii. Se pare ca este greu sa fii roman in Romania, dar tot asa de greu e sa fii si in alte tari. Cand se vor destepta romanii? Multi spun ca Imnul Romaniei nu este potrivit. Este foarte potrivit, dar romanii care reusesc sa se catare intr-un post de raspundere, ca sa se mentina acolo si sa ia salariu mare si pensie "nesimtita", se umileste pentru asta, e capabil de orice miselie impotriva conationalilor sai.
    CNA, oricine ar fi pe acolo pe la voi, nu sunteti de lauda printre romani. Prea multi "zmecheri" pe acolo pe la voi. Ar fi cazul sa mai se "roteasca " cadrele astea cu atata noroc, cat nu pot duce.
  • stefan stefan
    Emisiunea a fost foarte bine realizata. Cei din UDMR sunt prudenti pentru a nu se escalada cu emisiuni de investigatie despre retrocedarile ilegale din Transilvania. Este clar ca majoritatea cladirilor din Cluj, Bihor, Timis, Alba, Mures,Bistrita, Arad au fost retrocedate ilegal prin falsificarea unor documente care au fost depuse la primarii pentru a intra in posesia cladirilor, cu toate ca statul roman a despagubit pe toti cetatenii ungurii care au plecat in Ungaria sau au ramas in Romania . DNA sa vina sa va ia !
  • johhny bravo johhny bravo
    a-ti inceput
    sunte-ti nemultumiti
    Granitile
    sa va duce-ti
    tertripuri
    In rest, aparam Romanica, ca noi e patrioti.
  • Vladu Marian Vladu Marian
    Dna Ghiurco pe lângă faptul că este o femeie frumoasă este și inteligenta ! Felicitări ptr emisiune.Despre acest cna, sper ca intr-o bună zi sa fie desființat iar madame orsolya să-și vadă de drum, unde știe ea mai bine.
  • Groza Groza
    Celelalte tari din fostul lagar socialist au emis legi mai restrictive.In Romania s-a restituit intr-o veselie.In majoritatea localitatilor (nu exagerez daca precizez ,peste90%) exista neregului.
  • Aurel Aurel
    Domnilor maghiari din Romania ..Cred ca aveti atat de multe drepturi si atat de multe facilitati incat a-ti inceput sa va cam luati lumea in cap.....Ni s-a cam facut scarba de aroganta voastra....Daca sunte-ti nemultumiti de viata pe care o duceti in Romania de ce nu va duceti in Ungaria unde sunteti tratati ca si.....*** din cate stiu. Granitile sunt libere si prin urmare nu aveti dacat sa va luati traista in bat si sa va duce-ti in Ungaria sau oriunde vreti voi. Nu va mai legati de tot felul de tertripuri ca sa va considerati discriminati ....In Romania nu exista discriminare....Cum se face ca dintre toate minoritatile numai voi va simtiti discriminati....
  • avram iancu avram iancu
    *** de UDMR, astia doar sa zbiere ca *** in custa, ca sunt discriminati stiu, asta este adevarul, la mine in oras asta fac legea, nimeni nu-i opreste se teme lumea de ei, pacat, nu stiu cand ***.
  • Petofi Sandor Petofi Sandor
    Monica Ghiurco e una dintre vocile respectabile ale TVR. Emisiunea e pe TVR + și e ff ok. Orsolya Eva Borsos ar trebui sa caste gura si ochii la emisiunile de limba maghiara de pe TVR1, care sunt niste mizerii. Editia dedicata evenimentelor de la Tg Mures din urma cu 27 de ani a fost o rusine in care se dadea vina doar pe romani pt toate nenorocirile de acolo.

Trimite un comentariu

sus