Skip to main content

SOMAȚIE pentru „Bezna totală” la Romania TV. Fake news sancționat

 
SOMAȚIE pentru „Bezna totală” la Romania TV. Fake news sancționat
foto: Obiectiv.info

„Bezna totala" la Romania TV. “O informație-șoc circulă pe rețelele de socializare. Specialiștii susțin că Pământul va fi în beznă totală timp de două săptămâni, în luna noiembrie. Anunțul apocaliptic face înconjurul lumii și îngrijorează milioane de oameni”, este stirea difuzata in luna octombrie la Romania TV, pentru care CNA a somat azi postul de stiri.

Consiliul a sanctionat azi postul Romania TV pentru o stire falsa, difuzata in luna octombrie 2016 la Stirile de la ora 18.00, in care a anuntat ca Pamantul urmeaza sa fie “in bezna totala” timp de doua saptamani.

Publicitate

„E o tampenie atat de mare incat nu stiu ce sa mai zic. E atat de tampita incat nu stiu unde se poate incadra”, a spus Gabriel Tufeanu, membru CNA.

Somatia a fost propusa de Dorina Rusu, membru CNA, care a invocat un articol pe care membrii Consiliului nu-si aduc aminte sa-l mai fi folosit: articolul 65, litera f), referitor la enuntarea unor ipoteze privind producerea unor catastrofe.

Propunerea a fost votata in unanimitate de cei opt membri prezenti la sedinta de azi: Florin Gabrea, Orsolya Eva Borsos, Viorel Vasile Buda, Monica Gubernat, Gabriel Tufeanu, Dorina Rusu si Rasvan Popescu.

De la sedinta de azi au lipsit membrii Valentin Jucan, Radu Calin Cristea si Radu Herjeu.

Articolul 65 din Codul Audiovizual

In emisiunile de stiri si dezbateri, radiodifuzorii trebuie sa respecte urmaoarele reguli:

f) in enuntarea unor ipoteze sau a unor relatii de cauzalitate privind producerea unor eventuale catastrofe, sa se solicite si punctul de vedere al autoritatii publice abilitate.

Stirea difuzata la Romania TV in luna octombrie, despre cum va fi pamantul in bezna timp de doua saptamani, preluata din raportul de monitorizare al CNA:

Prezentatoare:

“O informație-șoc circulă pe rețelele de socializare. Specialiștii susțin că Pământul va fi în beznă totală timp de două săptămâni, în luna noiembrie. Anunțul apocaliptic face înconjurul lumii și îngrijorează milioane de oameni.

Voce din off:

“Potrivit specialiștilor, informația ar fi fost scăpată chiar de NASA, iar acum vestea-șoc a stârnit îngrijorare în lumea întreaga. Astfel, începând din 15 noiembrie și până pe 30 noiembrie, Pământul se va cufunda în întuneric.

Bezna va fi provocată de un eveniment astronomic între Venus și Jupiter. Mai exact, Venus va trece prin sud-vestul planetei Jupiter și va străluci de zece ori mai mult decât aceasta. Astfel, lumina planetei Venus va încălzi substanța gazoasă din care este format Jupiter, cauzând o reacție de proporții.

Această reacție va duce la eliminarea unei cantități mari de hidrogen în spațiul cosmic care va intra în contact cu Soarele pe data de 15 noiembrie, începutul fenomenului. Hidrogenul va cauza o explozie masivă pe suprafața Soarelui, care va duce la creșterea instantanee a temperaturii acestuia cu 9000 de grade Kelvin.

Studiile mai arată că temperatura de pe suprafața Pământului va crește cu opt grade Celsius și nu vor fi fenomene majore. Unii experți spun că singurele regiuni care vor fi afectate de acest fenomen, sunt cele de la Poli.

În plus, nimeni nu trebuie să-și facă griji, pentru că evenimentul este similar celui pe care locuitorii din Alaska îl trăiesc în timpul iernii.

Firește, sunt și voci care spun că informația este doar o farsă care a luat amploare pe internet și că nu se va întâmpla nimic.”

Autor: Daniel Puisor redactiapaginademedia.ro

Comentarii

Trimite un comentariu